Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Οξος και χολή έβγαλε ο Σόιμπλε προς τον Τσίπρα: “Είναι η εφαρμογή, ανόητε”…

Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, (L), speaks next to Emma Marcegaglia, Chairman of Eni during a panel session during the 46th Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 21 January 2016. The overarching theme of the Meeting, which takes place from 20 to 23 January, is 'Mastering the Fourth Industrial Revolution.' EPA, LAURENT GILLIERONGreece's Prime Minister Alexis Tsipras, (L), speaks next to Emma Marcegaglia, Chairman of Eni during a panel session during the 46th Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 21 January 2016. The overarching theme of the Meeting, which takes place from 20 to 23 January, is 'Mastering the Fourth Industrial Revolution.' EPA, LAURENT GILLIERON

Στο Νταβός διασταυρώνουν τα ξίφη τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών που συζητούν σε πάνελ με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης».
Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε απάντησε με τη φράση κλισέ “It’s the implementation, stupid”, (“είναι η εφαρμογή, ανόητε”) στην επίκληση του Αλέξη Τσίπρα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ενώ στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι αρχικά δεν ήθελε την εμπλοκή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά τον έπεισε η καγκελάριος Μέρκελ. Η φράση αυτή προκάλεσε πάντως εντύπωση για την ωμότητά της, παρά το γεγονός ότι στηρίζεται στη γνωστή φράση «Είναι η οικονομία, ανόητε» και φυσικά δεν έχει προσωπικά χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί» ανέφερα ο Ελληνας πρωθυπουργός, ωστόσο, πέταξε το μπαλάκι στην άλλη πλευρά, λέγοντας: «Η Ευρώπη να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει. Τη λογική ότι το πρόβλημα είναι στην αυλή μου δεν με νοιάζει;», για να τονίσει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση α λα καρτ. «Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη αλληλεγγύης, τότε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όλοι μαζί θα μοιραστούμε το βάρος», είπε.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό είναι απαραίτητη επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πάνελ στο οποίο συμμετείχε με τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως στην αντίθεση περίπτωση θα ήταν σαν να πήγαινε στη γερμανική Βουλή για το πρόγραμμα κρατώντας δυναμίτη κι ένα αναμμένο κερί.
“Οι υπουργοί Οικονομικών δεν ήμασταν και τόσο υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν υπέρ και είχε δίκιο. Πάντα έτσι είναι. Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων έχουν πάντα δίκιο ενώ οι υπουργοί Οικονομικών ποτέ ή σχεδόν ποτέ”, είπε.
Και πρόσθεσε: “Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί όμως δεν είχαν τη δύναμη να επιβάλλουν ο,τι είχε συμφωνηθεί. Τα κοινοβούλια, λοιπόν, αποφάσισαν ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει. Για να αλλάξει αυτό πρέπει να απευθυνθώ στο γερμανικό κοινοβούλιο και να ζητήσω κάτι τέτοιο. Όλοι όμως στη Γερμανία θα τρελαθούν διότι θα είναι σαν να μπαίνω σε ένα δωμάτιο με δυναμίτη κρατώντας αναμμένο κερί”.
“Δεν είμαι ούτε εγώ οπαδός της άποψη ότι πρέπει κανείς να επιχειρεί να ανάψει ένα κερί μέσα σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες, όμως δεν είμαι και της άποψης ότι πρέπει εξαιτίας αυτού του λόγου να βρίσκεται διαρκώς στο σκοτάδι, η καλύτερη λύση είναι να απομακρύνει από το δωμάτιο τους δυναμίτες και μετά να ανάψει το κερί”, απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Για το θέμα του ΔΝΤ πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας ότι “είναι γνωστό ότι δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για τον ρόλο και τη σημασία της συμβολής του στα ευρωπαϊκά πράγματα, όχι γιατί σνομπάρουμε το ταμείο αλλά γιατί πιστεύαμε ότι η Ευρώπη μπορεί να τα κάνει καλά τα πράγματα μόνη της εντούτοις έχει κυλήσει νερό στ’ αυλάκι, έχουν ακουστεί οι απόψεις, στην τελευταία διαπραγμάτευση κάποιες χώρες για την Ελλάδα ζητήσανε τη συμμετοχή του ταμείου και την αποδεχθήκαμε προκειμένου να υπάρξει συμφωνία”.
“Και τώρα κάνουμε ο,τι μπορούμε προκειμένου να προχωρήσουμε γρήγορα και ομαλά στην υλοποίηση της συμφωνίας. Εύχομαι και ελπίζω η συνύπαρξη τριών διαφορετικών θεσμών και οι διαφωνίες πολλές φορές μεταξύ τους να μην αποτελέσει εξαιτίας της διαφορετικής αντίληψης των ευρωπαϊκών πραγμάτων αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις”, πρόσθεσε.
Αναφορικά με το θέμα της ανταγωνιστικότητας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “εκτός από το να θέλουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί που σημαίνει να ξεπερνάμε σε ανταγωνιστικότητα τον γείτονά μας πρέπει να μιλήσουμε για την έννοια της παραγωγικότητας, το να γίνουμε πιο παραγωγικοί, δηλαδή πιο αποτελεσματικοί, σημαίνει ότι βελτιωνόμαστε εμείς και από τη δική μας βελτίωση μπορεί να ωφελήσουμε και τον γείτονά μας και τον διπλανό μας”.
“Στο θέμα της παραγωγικότητας αλλά και της ανταγωνιστικότητας δεν είναι μόνο το εργασιακό κόστος το κριτήριο, για να γίνει παραγωγική και ανταγωνιστική η οικονομία υπάρχουν μια σειρά από κριτήρια που πρέπει να προσεγγίσουμε, χαίρομαι που στην Ελλάδα υπάρχει κοινή συμφωνία ανάμεσα στις παραγωγικές τάξεις, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εργοδοτικούς φορείς να μοιραστούμε τα βάρη με την κοινωνία και συμφώνησαν σε μια πολύ μικρή αύξηση των εισφορών προκειμένου να μην έχουμε 13η συνεχόμενη μείωση των τρεχουσών συντάξεων και να πάμε σε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα”, σημείωσε.
Σόιμπλε: Είναι η εφαρμογή, ανόητε…
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, (L0, speaks with German Federal Finance Minister Wolfgang Schaeuble, (R), after a panel session during the 46th Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 21 January 2016. The overarching theme of the Meeting, which takes place from 20 to 23 January, is 'Mastering the Fourth Industrial Revolution.' EPA, LAURENT GILLIERON
Greece’s Prime Minister Alexis Tsipras, (L0, speaks with German Federal Finance Minister Wolfgang Schaeuble, (R), after a panel session during the 46th Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 21 January 2016. The overarching theme of the Meeting, which takes place from 20 to 23 January, is ‘Mastering the Fourth Industrial Revolution.’ EPA, LAURENT GILLIERON
Ο κ. Σόιμπλε νωρίτερα είχε τονίσει ότι κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της πρέπει να βοηθηθεί κάτι το οποίο έκανε η Γερμανία στην ευρωπαϊκή κρίση, στέλνοντας το μήνυμα ότι “υπάρχουν συμφωνίες που δεν γίνονται σεβαστές”.
Συμπλήρωσε ότι στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουν όλοι ό,τι μπορούν για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη, κάτι το οποίο όμως ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία.
“Η συμβουλή μου είναι ότι αν θέλετε να κάνετε ισχυρότερη την Ελλάδα τότε πρέπει να εφαρμόσετε ο, τι έχουμε συμφωνήσει. Μπορούμε απλά να πούμε: “Είναι η εφαρμογή, ανόητε!”.
Ποιες οι εκτιμήσεις της Αθήνας για τη συζήτηση στο πάνελ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αθήνας, διαπιστώνεται θετικό κλίμα στις σχέσεις με τη Γερμανία αναφορικά με το προσφυγικό καθώς το Βερολίνο φαίνεται να συγκλίνει προς θέσεις της ελληνικής πλευράς όπως το σχέδιο Μάρσαλ για τις χώρες που πλήττονται ενώ εκτιμάται ότι στο θέμα του ΔΝΤ ο Γερμανός αξιωματούχος εμφανίστηκε απολογητικός για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως μετέδωσε ο Χρήστος Τσιγουρής από το Νταβός, στο τέλος της συζήτησης του πάνελ οι δυο άντρες έμειναν μόνοι τους για ένα λεπτό και συζήτησαν. Φαίνεται ότι κατά πληροφορίες συμφώνησαν η Ελλάδα και η Γερμανία να συνεργαστούν στενότερα και στο θέμα της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.
Κρίσιμες θεωρούνται οι σημερινές απογευματινές συναντήσεις που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αμερικανό υπουργό των Οικονομικών, κ. Λιού και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

Δεν υπάρχουν σχόλια: