Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Η επικίνδυνη αποστολή του Τσακαλώτου στο γραφείο του Σόιμπλε

english3Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Ευγενίδης
Ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της αξιολόγησης θα είναι η συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο…στόμα του λύκου ή αλλιώς στο γραφείο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ στο Βερολίνο.
Η επίσκεψη του κ. Τσακαλώτου στο Βερολίνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς αποτελεί στην ουσία το επιστέγασμα της σειράς ταξιδιών του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει έτι μια φορά τον σκόπελο του Βερολίνου ενόψει και της επερχόμενης αξιολόγησης. Τα αγκάθια, όπως είναι φυσικό, είναι πολλά και διάφορα.
Το πρώτο που καίει την κυβέρνηση δεν είναι άλλο από το ασφαλιστικό. Το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή έως το τέλος Ιανουαρίου, κάτι όμως που φαντάζει ρεαλιστικά δύσκολο. Άλλωστε, το Βερολίνο αναγνωρίζει ειδικό βάρος ως προς το ασφαλιστικό και ζητά μεθοδική και λεπτομερή δουλειά.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Το ασφαλιστικό και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του κρίνουν επί της ουσίας και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται, επομένως, για έναν ιδιαίτερα κρίσιμο παράγοντα για την εκ νέου εμπλοκή του ΔΝΤ σε ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η Γερμανία θέτει ως προαπαιτούμενο (απορρέει και από το καταστατικό του ESM) προκειμένου να υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτό όμως το σημείο η κυβέρνηση βλέπει την παγίδα: εκτιμά πως είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία του κ. Σόιμπλε να προκαλέσει αναταραχή στην Ελλάδα και ετοιμάζεται για μετωπική σύγκρουση και αναφορικά με την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, μιας και στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η υπέρβαση του σκοπέλου του ασφαλιστικού θα της δώσει αέρα πολιτικής επιβίωσης. Πάντως, ήδη τα πρώτα μηνύματα που έχει πάρει από τις επαφές του ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με διασταυρωμένες ευρωπαϊκές πηγές του RP, είναι πως δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ.
Πέραν αυτών, στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα ζητήματα-κλειδιά, όπως η δομή και η λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο ο κ. Σόιμπλε χρησιμοποίησε ως δικλείδα ασφαλείας, προκειμένου να περάσει το ελληνικό πρόγραμμα από την Bundestag. Ακόμα, πρέπει να γίνει συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2016, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την κατάθεση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος τους επόμενους μήνες, μιας και ο προϋπολογισμός που πέρασε είναι σε κάθε περίπτωση αναθεωρητέος, ενώ, τέλος, οι δύο αξιωματούχοι θα συζητήσουν και το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Και ως προς αυτό υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, όλα όμως εξαρτώνται από την αξιολόγηση: αν αυτή καθυστερήσει, νομοτελειακά η υπόθεση του χρέους θα καθυστερήσει αντιστοίχως, έστω και στο Βερολίνο αναγνωρίζουν πως δύσκολα θα περάσει το 2016, χωρίς αυτό θέμα να έχει αντιμετωπιστεί.
Όπως είναι φυσικό, η επίσκεψη Τσακαλώτου στο Βερολίνο ενέχει υψηλό βαθμό πολιτικής δυσκολίας, την ώρα που…σιγοβράζει νέος γύρος σύγκρουσης κυβέρνησης και εταίρων με αφορμή όλο το φάσμα των θεμάτων που προαναφέραμε. Έτσι, το πέρασμα του υπουργού Οικονομικών από το Βερολίνο μόνο διαδικαστικό δεν πρόκειται να είναι, μιας και ο κ. Τσακαλώτος θα είναι επί της ουσίας και ο…κομιστής των μαντάτων στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ελπίζει για το καλύτερο, αλλά προετοιμάζεται και για τα χειρότερα.
Τέλος, να σημειωθεί πως τις τελευταίες μέρες επιβεβαιώθηκαν ακόμα δύο επισκέψεις Ελλήνων υπουργών στη γερμανική πρωτεύουσα: αυτή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στις 14/1 για μεγάλη αγροτική έκθεση και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, μετά τις 20/1, προκειμένου να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Προς ώρας, δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: