Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Ελίτ, διαπλοκή και ακροδεξιά θέλουν Κυριάκο Μητσοτάκη - Ποιος είναι το φαβορί για την ηγεσία της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, ενώ οι δύο μονομάχοι προσπαθούν να διαμορφώσουν τις αναγκαίες συμμαχίες τόσο στο κομματικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της κοινωνίας. Με βάση και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, είναι εμφανές ότι ο Β. Μεϊμαράκης απευθύνεται στις μεσαίες και κατώτερες οικονομικά τάξεις, που έχουν πληγεί περισσότερο από την παρατεταμένη κρίση. Στην αντίπερα όχθη, ο Κυρ. Μητσοτάκης στηρίζεται κυρίως από την οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας, ενώ εμφανής είναι η υποστήριξη που έχει από οικονομικούς παράγοντες κι εκδοτικά συγκροτήματα που κινούνται στο τόξο της διαπλοκής.


Ο πρώτος πορεύεται στις ιδεολογικές ράγες της λαϊκής πατριωτικής Δεξιάς, ενώ ο δεύτερος εμπνέεται από τις αρχές του (νεο)φιλελευθερισμού, όπου των ανθρώπων προηγούνται κατά κανόνα οι αριθμοί. Ως υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά υπηρέτησε με θέρμη τις αρχές των δανειστών και υλοποίησε κατά γράμμα τις εντολές της «τρόικας», ενώ μέχρι και σήμερα παραμένει «θιασώτης» των Μνημονίων και της πολιτικής λιτότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα, διλήμματα όπως «ανανέωση ή στασιμότητα», «Καραμανλικοί ή Μητσοτακικοί», που έμπαιναν από διάφορες πλευρές το προηγούμενο διάστημα, έχουν πλέον παραμεριστεί, καθώς η ψήφος της επόμενης Κυριακής έχει αποκτήσει ταξικό χαρακτήρα. Την παράμετρο αυτή επιχειρεί να αναδείξει η πλευρά του κ. Μεϊμαράκη, με σκοπό να καταστεί βασικό κριτήριο επιλογής για τους ψηφοφόρους, φέρνοντας σε αμηχανία και σε θέση άμυνας τον κ. Μητσοτάκη. Σε σημείο μάλιστα να τον αναγκάσει να απαρνηθεί τον νεοφιλελευθερισμό και να δηλώσει πίστη στις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ μέχρι πρότινος στρεφόταν ευθέως κατά του καραμανλικού μπλοκ επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση της χώρας.

«Δεν γίνεται κανείς πρωθυπουργός με τις ψήφους των βορείων προαστίων», επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη ως απάντηση στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι μόνον αυτός μπορεί να κερδίσει τον Αλ. Τσίπρα. Ο Ευρ. Στυλιανίδης, που προ ημερών είχε χαρακτηρίσει συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Μητσοτάκη, επανήλθε λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της οικονομικής – πολιτικής αριστοκρατίας που εκπροσωπεί ο Κυρ. Μηστοτάκης και της λαϊκής πατριωτικής Δεξιάς που εκπροσωπεί ο Β. Μεϊμαράκης. «Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται στην οικονομική ελίτ και δεν μπορεί να συνεπάρει τη λαϊκή μάζα», ήταν το τελικό συμπέρασμά του.

Από το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη παίρνουν θέση και ως προς το δίλημμα «ανανέωση ή στασιμότητα», που έθετε μέχρι πρότινος ο αντίπαλός τους, χαρακτηρίζοντάς το ψευτοδίλημμα. «Η πολιτική δεν είναι στάσιμη, σημασία έχει με ποιους γίνεται κάθε φορά η ανανέωση», σημειώνουν.

Η ένταση της προεκλογικής μάχης, που -λόγω εορτών- είχε υποχωρήσει το προηγούμενο δεκαήμερο, αναμένεται να ανέβει εκ νέου από αύριο, δεδομένου ότι απομένει μόνο μία βδομάδα.

Οι κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης αναμένεται να ρίξουν το κύριο βάρος των προσπαθειών τους στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου είναι και το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων. Όλες οι πλευρές εκτιμούν ότι ο αριθμός όσων θα πάνε στις κάλπες θα είναι σαφώς μικρότερος από ό,τι στις πρώτες εκλογές, δεδομένου ότι υπάρχει το στοιχείο της κούρασης, της απογοήτευσης για ορισμένους που είχαν στηρίξει έναν εκ των Απ. Τζιτζικώστα και Άδ. Γεωργιάδη, ενώ ρόλο εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν και οι καιρικές συνθήκες. Ένας αριθμός πέριξ των 350.000 θα ήταν πολύ ικανοποιητικός για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Ως προς την έκβαση της μάχης επαρκή στοιχεία δεν υπάρχουν, αξιόπιστες μετρήσεις δεν υπάρχουν, ωστόσο κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι νικητής θα είναι ο κ. Μεϊμαράκης, έστω και με περιορισμένη διαφορά. Η δυναμική που είχε μέχρι κάποιο σημείο ο κ. Μητσοτάκης έχει υποχωρήσει, ενώ η επιθετική τακτική που επέδειξε πριν από τις γιορτές έναντι του κ. Μεϊμαράκη, σε συνδυασμό με την αλαζονεία, λειτούργησε σε βάρος του. Για τον λόγο αυτό και στη συνέχεια υποχρεώθηκε να ρίξει κατακόρυφα τους τόνους λέγοντας ότι δεν είναι πρόθεσή του να συγκρουστεί με τον κ. Μεϊμαράκη.

Παρά τις ενστάσεις που εκφράζονται από στελέχη του επιτελείου του για τις επιπτώσεις που είναι πιθανόν να υπάρξουν, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδεχθεί τόσο τη στήριξη των Σαμαρικών όσο και τη συμπόρευσή του με τους κ. Βορίδη και Γεωργιάδη, αλλά ακόμη και με τους ακραίους του «Δικτύου 21». Ο βουλευτής Ημαθίας Απ. Βεσυρόπουλος, που στον πρώτο γύρο είχε στηρίξει τον κ. Τζιτζικώστα, τάχθηκε τώρα υπέρ του κ. Μεϊμαράκη.

ΠΗΓΗ: paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: