Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Συνήθως βράδυ δεν σας επισκέπτομαι για καλό, απόψε όμως έχω καλά νέα

Nikos Libertas / SOOCΜε σχεδόν πανηγυρικούς τόνους ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας.
Μάλιστα, στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Αλ. Τσίπρας είπε χαριτολογώντας στον Προκόπη Παυλόπουλο: «Συνήθως, όταν έρχομαι βράδυ κύριε πρόεδρε, δεν έρχομαι για καλά νέα. Τώρα όμως έρχομαι για καλά».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «έχουμε θετική εξέλιξη για την χώρα, ουσιαστικά κλείνει η αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετα μέτρα στη βάση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς».
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ημερομηνία σημαντικών αποφάσεων την 24η Μαΐου, όταν και θα συνέλθει εκ νέου το Eurogroup, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει μία «πολύ θετική απόφαση» για την ελληνική οικονομία.
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε και στο θέμα το χρέους, τονίζοντας ότι ξεκίνησε η συζήτηση για έναν οδικό χάρτη σχετικά με την ελάφρυνσή του.
Όπως είπε, θα είναι ένα μήνυμα τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τους πολίτες που σήκωσαν το βάρος τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στάση που κρατά, ενώ επιβεβαίωσε ότι συνομίλησε με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την έκβαση του Eurogroup. Τόνισε δε ότι είναι στη διάθεσή τους για εξειδίκευση, ενημέρωση και ουσιαστικό διάλογο με θετικό πρόσημο.
Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στην αλληλεγγύη που καλούνται να επιδείξουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε., υπενθυμίζοντας ότι η 9η Μαΐου είναι η ημέρα της Ευρώπης. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα αποδεικνύει πως μένει αταλάντευτη στην ευρωπαϊκή της πορεία. Μάλιστα σημείωσε ότι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη «είναι η μόνη αποαση που επικυρώθηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».
Ολόκληρος ο διάλογος Τσίπρα-Παυλόπουλου
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αισθάνομαι την ανάγκη να σας ενημερώσω για την έκβαση του Eurogroup που είναι ιδιαίτερα θετική για την Ελληνική πλευρά, καθότι ουσιαστικά κλείνει η αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετα μέτρα στη βάση των Ελληνικών προτάσεων που έγιναν αποδεκτές. Και ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι αποτυπώνεται στην απόφαση αυτή, ο οδικός χάρτης για την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους και ένα μήνυμα θετικό τόσο ως προς τις αγορές και τους επενδυτές, όσο όμως και προς την Ελληνική κοινωνία. Τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα τα μεσαία και αδύναμα στρώματα που σήκωσαν μεγάλο βάρος όλο το προηγούμενο διάστημα και πιστεύω ότι δικαιούνται μια καλή είδηση.
Ίσως να μην είναι τυχαίο, ότι σήμερα είναι η μέρα της Ευρώπης και στις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αξία της αλληλεγγύης είναι νομίζω αναντικατάστατη και ιδιαίτερα σημαντική. Θέλω λοιπόν να πιστεύω, ότι ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους, είναι η αναγκαία ένδειξη αλληλεγγύης από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων σε έναν λαό που ταλαιπωρήθηκε, ίσως άδικα, και δικαιούται μιας θετικής είδησης και μιας θετικής εξέλιξης.
Και θέλω τέλος να σας ευχαριστήσω και προσωπικά διότι σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή υπερασπιστήκατε -εκ της θέσεως σας βεβαίως και από τον δικό σας τον ιδιαίτερο ρόλο- και την ανάγκη να παραμείνουνε σταθεροί στην αταλάντευτη διεκδίκηση αυτών των αξιών αλλά και στην ανάγκη να διεκδικήσουμε το δίκιο μας , την ελάφρυνση του χρέους και την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη.
Επικοινώνησα με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους ενημέρωσα. Βεβαίως υπάρχουν λεπτομέρειες που θα καθορίσουν και τις τελικές αποφάσεις για το χρέος, που θα παρθούν σε ένα επόμενο Eurogroup της 24ης του Μάη. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τότε θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα για μια πολύ θετική απόφαση για την Ελληνική Οικονομία και κυρίως για την Ελληνική Κοινωνία. Και όπως δήλωσα και στους πολιτικούς αρχηγούς θα είμαι στη διάθεση τους για περαιτέρω εξειδίκευση και ενημέρωση, όμως κυρίως για να ανοίξει και ένας ουσιαστικός διάλογος στον τόπο, πέρα από τις αντιπαραθέσεις που πάντοτε υπάρχουν διαφορές. Ένας διάλογος, όμως, με θετικό πρόσημο γιατί θα κοιτάζουμε μπροστά σε ένα καλύτερο αύριο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρωθυπουργέ για την πρωτοβουλία. Ημέρα της Ευρώπης σήμερα και νομίζω πως, πέρα από την αλληλεγγύη, αυτό που αποδεικνύει η Ελλάδα είναι ότι -με πολύ μεγάλες θυσίες του Ελληνικού Λαού, το ξέρουμε όλοι αυτό- μένει αταλάντευτη στην ευρωπαϊκή της πορεία. Το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η αλληλεγγύη είναι ένδειξη και από την πλευρά των Εταίρων μας πως αναγνωρίζουν αυτή την απόφαση.
Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η επίσκεψή σας εδώ γίνεται ύστερα από την ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε -το ξέρω δεν το ξεχνάτε όπως δεν το ξεχνούν και οι Πολιτικοί Αρχηγοί- ότι η απόφαση, αυτή η στερεή απόφαση, να μείνουμε στην Ευρώπη και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, είναι κοινή απόφαση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, η οποία επικυρώθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού στις τελευταίες εκλογές. Και επομένως, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές -δικαιολογημένες άλλωστε, σε όλα τα κράτη συμβαίνουν αυτά, και πρέπει να γίνονται σεβαστές- την απόφαση να συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία είναι σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή την συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού.
Και μιας που μιλάμε για την Ημέρα της Ευρώπης: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήρε την απόφαση τότε, θυμόμαστε όλοι -εσείς λόγω ηλικίας είναι δύσκολα να θυμάστε – αλλά θυμόμαστε όλοι, πόσο αμφισβητήθηκε αυτή η απόφαση. Σήμερα είναι αυτονόητη. Και αυτό είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό, γιατί δείχνει την απόφαση του ελληνικού λαού, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία με όλους τους Εταίρους μας.

Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !