Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ
Διοικητές νοσοκομείων με βαριά βιογραφικά Από την πρώτη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαμήνυσε ότι επίκεινται αλλαγές στις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, οι αντιδράσεις ήταν οξύτατες και τόσο η αντιπολίτευση όσο και μερίδα συστημικών ΜΜΕ έκαναν λόγο για επέλαση κομματικού στρατού στα νοσοκομεία.
Ωστόσο, τα βιογραφικά των νέων διοικητών/τριών που δημοσιοποιούνται κάθε άλλο παρά αναξιοκρατία και ανεπάρκεια προδίδουν. Πρόκειται για "βαριά" βιογραφικά ανθρώπων με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών και πλούσια προϋπηρεσία στον χώρο της Υγείας και σε διοικητικά πόστα.

Καθώς η διαδικασία επιλογής των νέων διοικήσεων προχωρά και μετά από εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επέλεξε και δημοσιοποίησε τα ονόματα και τα βιογραφικά των διοικητών 11 νοσοκομείων της χώρας.
 

Ποιοι είναι οι νέοι διοικητές

* Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ορίστηκε ο Παναγιώτης Νάνος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας - ΕΣΥ, ΕΑΠ Πατρών, με συνολική προϋπηρεσία στο ΕΣΥ 30 έτη.
* Στο Ασκληπιείο Βούλας ο Θεόδωρος Ρούπας, ο οποίος είναι διδάκτωρ του Οικονομικού Τμήματος του ΕΚΠΑ και έχει διατελέσει αναπληρωτής διοικητής του Γ.Ν. Νίκαιας και προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Οικονομικών στο Νοσοκομείο «Έλενας Βενιζέλου» και στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών.
* Στο «Γ. Γεννηματάς» ο Βασίλειος Κεκερής, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας), πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ, προϊστάμενος Ιατρικής Υπηρεσίας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και μέλος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Υγείας.
* Στο ΚΑΤ, ο Νικόλαος Κοντοδημόπουλος, διδάκτωρ του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου στη Διοίκηση και την Οικονομία της Υγείας, που από το 2000 μέχρι σήμερα έχει οργανική θέση στο ΕΚΑΒ Αθηνών, έχει εργαστεί στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, στην 1η ΥΠΕ, ως σύμβουλος Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας.
* Στο «Αττικόν», ο Κωνσταντίνος Δραγώνας, υποψήφιος διδάκτωρ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο / Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Διευθυντής Ελέγχου στα ΕΑΣ.
* Στο «Σισμανόγλειο» ο Εμμανουήλ Κουταλάς, πτυχιούχος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA - ΟΠΑ).
* Στον «Ευαγγελισμό», η Παναγιώτα Γκουλάκη - Μητσάκη, πτυχιούχος Νομικής Αθηνών, που έχει διατελέσει αναπληρώτρια διοικήτρια στον «Ευαγγελισμό», διευθυντικό στέλεχος στο «Έλενας Βενιζέλου» και πρόεδρος του Υπηρεσιακού και Πειθαρχικού Συμβουλίου των νοσοκομείων του Α' ΠΕΣΥ Αττικής.
* Στο «Ιπποκράτειο», η Αναστασία Μπαλασοπούλου, μέλος του επιστημονικού προσωπικού της ΕΣΔΥ από το 2005 και υποψήφια διδάκτωρ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με διοικητική προϋπηρεσία στα νοσοκομεία «Αλεξάνδρα» και «Μεταξά».
* Στο Γενικό Ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι» η Μαρία Χαρίτου, μεταδιδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο ΕΜΠ και διευθύντρια Ερευνών του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών.
* Στο «Κωνσταντοπούλειο», ο Μιχάλης Κούρτης, απόφοιτος Ιατρικής του ΕΚΠΑ, συντονιστής διευθυντής του ΣΤ' Ορθοπεδικού Τμήματος, πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείων και Γραμματέας της Επιστημονικής Επιτροπής στο ΚΑΤ.
*Στο «Ελπίς», ο Χρήστος Βαράκης, με μεταπτυχιακούς τίτλους από το LSE, το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ.
 

Ο χρυσούς κανών 4-2-1

Το κομματικό κράτος και οι πελατειακές εξυπηρετήσεις είχαν την τιμητική τους κατά τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αλλά και κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ., οπότε και εφαρμόστηκε ο χρυσούς κανών του 4-2-1, ένας κανόνας αναλογικής κατανομής νευραλγικών θέσεων του Δημοσίου ανάμεσα στους τρεις εταίρους: 4 η Ν.Δ., 2 το ΠΑΣΟΚ και 1 η ΔΗΜ.ΑΡ. Έτσι, στελεχώθηκαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ και όλων των οργανισμών. Μάλιστα, Τοπικές Οργανώσεις και γραφεία των κομμάτων της συγκυβέρνησης συνέλεγαν βιογραφικά και τα προωθούσαν στα υπουργεία προς «αξιοποίηση».
 

Τόπο στους... ΟΝΝΕΔίτες από τον Γεωργιάδη

Επί Αδώνιδος Γεωργιάδη, είχαν τοποθετηθεί σε τουλάχιστον έξι νοσοκομεία διοικητές που δεν διέθεταν τους απαιτούμενους τίτλους σπουδών από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ το ίδιο ίσχυσε και για τον διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Πληθώρα στελεχών της ΟΝΝΕΔ «αξιοποιήθηκαν» σε καίριες θέσεις, όπως στην περίπτωση του Νοσοκομείου της Άρτας, όπου τοποθετήθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας και του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι», όπου ανέλαβε χρέη διοικητή πρώην ΟΝΝΕΔίτης με μοναδική προϋπηρεσία στη Γ.Γ. Νέας Γενιάς. Αναπληρωτής διοικητής στον «Άγιο Δημήτριο» Θεσσαλονίκης ανέλαβε επίσης πρώην ΟΝΝΕΔίτης και διοικήτρια του Γ.Ν. Λακωνίας πρώην ΟΝΝΕΔίτισσα και ειδική σύμβουλος του δημάρχου Καλαμάτας.
 

Κομματικά διαπιστευτήρια

Πολλές ήταν και οι τοποθετήσεις διοικητών που αναμείφθηκαν εξαιτίας της κομματικής του προϋπηρεσίας, τόσο σε οργανωτικές θέσεις, όσο και σε εκλογικές μάχες, ακόμη κι αν οι σπουδές και η προϋπηρεσία τους είχαν μηδενική συνάφεια με τον χώρο της Υγείας ή της διοίκησης.
Τρανταχτή ήταν η περίπτωση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου, ο οποίος είναι κοινωνιολόγος, στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ και στο "Σισμανόγλειο" είχε τοποθετηθεί διοικήτρια 68χρονη πτυχιούχος ΑΣΟΕΕ, πρώην υπάλληλος του υπουργείου Υγείας. Άλλη μια τέτοια περίπτωση ήταν εκείνη της αναπληρώτριας διοικήτριας του νοσοκομείου Διδυμότειχου, μαθηματικού, πρώην δήμαρχου Σουφλίου και μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. Η συγκεκριμένη είχε στερηθεί των πολιτικών της δικαιωμάτων και είχε καταδικαστεί με φυλάκιση 13 μηνών για παράβαση καθήκοντος και πλαστογράφηση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από μήνυση που υποβλήθηκε από εργολάβους.
Άλλη περίπτωση επέλασης του κομματικού στρατού στα νοσοκομεία ήταν εκείνη της πρώην διοικήτριας του «Αττικόν», που εξελέγη για πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος στον Πειραιά το 1998 και ήταν υποψήφια βουλευτής με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2012. Η συγκεκριμένη καθαιρέθηκε από τον πρώην υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, που κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψης στο ίδρυμα, διαπίστωσε ότι σε ημέρα γενικής εφημερίας τόσο η ίδια όσο και η αναπληρώτρια διοικήτρια έλειπαν με άδεια.
 

Διοικητές με πλαστά πτυχία

Οι διορισμοί διοικητών νοσηλευτικών ιδρυμάτων με πλαστά πτυχία ήταν επίσης μια συνήθης πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση νοσοκομείου όπου στη θέση του διοικητή τοποθετήθηκε ένας πρώην εκτελωνιστής, ο διορισμός του οποίου είχε γίνει «καταθέτοντας στην υπηρεσία αναγνωρισμένο από το ΔΙΚΑΤΣΑ τίτλο σπουδών και δίπλωμα ειδικότητας τα οποία όμως έχουν εκδοθεί στο όνομα προσώπου με το ίδιο ονοματεπώνυμο, αλλά με διαφορετικό τόπο και ημερομηνία γέννησης».
Επίσης, τον Απρίλιο του 2014 είχε αποπεμφθεί η αναπληρώτρια διοικήτρια του μαιευτηρίου «Έλενας Βενιζέλου», καθώς διαπιστώθηκε ότι ο τίλος σπουδών της ήταν πλαστός. Η εταιρεία managment υπηρεσιών Υγείας είχε καταγγείλει ότι υπάρχουν άλλες τουλάχιστον έξι περιπτώσεις διοικητών του ΕΣΥ με πλαστούς ή ανύπαρκτους τίτλους σπουδών.
Άλλη μια ενδεικτική περίπτωση ήταν αυτή του νοσοκομείου Μολάων, όπου επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου διορίστηκε ως διοικητής κομμωτής με πλαστό πτυχίο νοσηλευτικής.