Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Δήλωση - ΜΠΟΜΠΑ Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό χρέος!

Αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την
ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενόψει του Eurogroup της Τρίτης.
Μιλώντας στο CNBC, στο περιθώριο της Συνόδου των G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις για το χρέος.
Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η πλευρά που ζητά βαθιά αναδιάρθρωση άμεσα έχει «μετριάσει» τις θέσεις της, ενώ ταυτόχρονα και η άλλη πλευρά, που υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε τώρα με το ζήτημα του χρέους, έχει «μετακινηθεί λίγο». «Έτσι μειώνεται το χάσμα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της συζήτησης για το χρέος και είπε πως η Ελλάδα έχει νομοθετήσει σειρά μέτρων και συνεπώς οι ευρωπαίοι εταίροι «πρέπει να τηρήσουν την υπόσχεσή τους» για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Σχετικά με τα σενάρια που μελετώνται, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι υπάρχουν ιδέες για τη βραχυπρόθεσμη περίοδο, όπως μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας, αλλά και για τη συνέχεια, όπως περίοδοι χάριτος, και επιμήκυνση των δανείων.
Υπογράμμισε ότι αυτό που θέλει είναι ένα ξεκάθαρο σχέδιο του ποια μέτρα θα χρησιμοποιηθούν σε συγκεκριμένες περιστάσεις και στο πλαίσιο αυτό συμφώνησε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν είναι δυνατό να δοθούν απαντήσεις για το χρέος προτού «γνωρίζουμε τι χρειάζεται».
«Αυτόν ή τον επόμενο χρόνο μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του βασικού δανειακού πακέτου της Ελλάδας. (...) Μακροπρόθεσμα, έχουμε αρκετές επιλογές που μπορούμε να εξετάσουμε σε ό,τι αφορά στην λήξη του χρέους, στις περιόδους χάριτος και στα επιτόκια. Η προτίμησή μου θα ήταν να έχουμε ξεκάθαρες επιλογές για μέτρα που είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε και τότε να δούμε πότε θα χρειαστούν», είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στέλνοντας μήνυμα προς όλους, ζήτησε να υπάρξει ευελιξία στο θέμα του ελληνικού χρέους.
Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται η Handelsblatt, φέρεται να λέει «ναι» στην ελάφρυνση χρέους, αλλά μόνο μετά τις εκλογές στη Γερμανία. 

Πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: