Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Εισαγγελική παρέμβαση για τα Panama Papers - έλεγχοι σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους

10 Μαΐου 2016 13:35:16
 Κινητοποιήθηκε άμεσα η Οικονομική Εισαγγελία μετά τις νέες αποκαλύψεις για Ελληνες που εμπλέκονται σε όσα περιλαμβάνουν τα «Panama Papers», με αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους αλλά και εξειδικευμένα, πλέον, αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

Οι αιτήσεις αυτές απευθύνονται τόσο στις Αρχές του Παναμά, όσο και στις κυπριακές Αρχές, καθώς η Δικαιοσύνη εντατικοποιεί τις έρευνές της για την υπόθεση, μετά τις νέες αποκαλύψεις.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, ετοιμάζουν εξειδικευμένα αιτήματα δικαστικής συνδρομής παροχής πληροφοριών για Έλληνες φορολογούμενους, εκπροσώπους, δικαιούχους, κ.α, υπεράκτιων εταιρειών και ιδρυμάτων, πελατών της δικηγορικής εταιρείας Mossak Fonseca.
Σημειώνεται ότι ήδη πριν τη χθεσινή δημοσιοποίηση των αρχείων, ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτης Αθανασίου είχε δώσει εντολή ενδελεχών οικονομικών ελέγχων για εμπλεκόμενα πρόσωπα, στο πλαίσιο των οποίων διενεργήθηκαν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα σπίτια και σε επαγγελματικούς χώρους πολλών υπό έρευνα τελούντων πολιτών. 
Επίσης, έχουν ζητηθεί, μέσω δικαστικής συνδρομής, στοιχεία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και αρχείων του εφόρου εταιρειών από τις κυπριακές Αρχές, αφού φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή Ελλήνων φορολογουμένων και σε «κυπριακού ενδιαφέροντος» υπεράκτιες εταιρείες που έκαναν χρήση των υπηρεσιών της παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας.
Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες από την Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν περίπου 220 off-shore και περίπου 400 άτομα, είτε δικαιούχοι, είτε στελέχη, είτε διαχειριστές τους.
Οι κυπριακού ενδιαφέροντος εταιρείες ξεπερνούν τις 6.000, ενώ τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε αυτές είναι περισσότερα από 3.500.

Δεν υπάρχουν σχόλια: