Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Και ΕΓΕΝΕΤΟ BREXIT! Ανατροπή των δημοσκοπήσεων και σεισμός στην ΕΕ

Παρά τις προβλέψεις,τις δημοσκοπήσεις και τα ευχολογια η ΕΕ έρχεται αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της.Το BREXIT είναι εδώ.
«Ο σεισμός του Brexit έγινε, θα χρειαστεί χρόνια για να εκκαθαριστούν τα συντρίμμια», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου του πολιτικού αναλυτή Ράφαελ Μπερ της εφημερίδας The Guardian.

  Το στρατόπεδο του LEAVE λαμβάνει 15,705 εκατ. ψήφους, αυτό του REMAIN 14,584 εκατ. ψήφους με καταμετρημένο περισσότερο από το 90% των ψήφων, μετέδωσε το ITV.
Οι υποστηρικτές της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Ευρωπαϊκή Ένωση πήραν σαφές προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων του χθεσινού δημοψηφίσματος, με το διαφαινόμενο αποτέλεσμα να οδηγεί τη στερλίνα σε πτώση που ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει υποστεί ποτέ στις διεθνείς αγορές.
Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε έως και 9% σε χαμηλό τριακονταετίας, κάτω από το 1,35 δολάριο πριν από λίγο, υφιστάμενο μια βουτιά μεγαλύτερη και από εκείνη της λεγόμενης Μαύρης Τετάρτης του 1992, όταν ο Τζορτζ Σόρος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην δραματική πτώση της λίρας και τον αποκλεισμό τους από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, που προηγήθηκε του ευρώ.
Σε μια ένδειξη της διεθνούς ανησυχίας ο υφυπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας αρμόδιος για τις Διεθνείς Υποθέσεις Μασατσούγκου Ασακάουα ανακοίνωσε ότι θα διαβουλευθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τάρο Άσο για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις των αγορών, τις οποίες περιέγραψε ως πολύ απότομες.
Τα γραφεία στοιχημάτων άλλαξαν δραστικά τις εκτιμήσεις τους για το Brexit, με το Betfair να κάνει λόγο για 94% πιθανότητες.
Εάν αυτό είναι πράγματι το αποτέλεσμα, αυτό θα συνταράξει την Ευρωπαϊκή Ένωση συθέμελα, πιθανόν ενισχύοντας την άνοδο των αντιευρωπαϊκών κινημάτων σε όλη την ήπειρο και σηματοδοτώντας την έναρξη μιας διαδικασίας «διαζυγίου» που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, δημιουργώντας αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές.
Πριν από λίγο, με τα αποτελέσματα να έχουν καταμετρηθεί σε 282 από τις 382 εκλογικές περιφέρειες και στη Βόρεια Ιρλανδία, η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης βρισκόταν μπροστά με 51,6% έναντι ενός 48,4% της εκστρατείας υπέρ της παραμονής.
«Τώρα τολμάω να ονειρευτώ ότι ξημερώνει η ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ανεξάρτητο», δήλωσε ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ευρωφοβικού κόμματος UKIP και κάλεσε τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί αμέσως σε περίπτωση νίκης της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης.
Ο Κάμερον καλούσε τους Βρετανούς να ψηφίσουν Παραμονή, προειδοποιώντας ότι η εναλλακτική είναι ένα άλμα στο σκοτάδι, που θα πλήξει το εμπόριο, τις επενδύσεις, θα φέρει ύφεση, θα υπονομεύσει τη στερλίνα και θα αυξήσει το κόστος ζωής κι ακόμη και το κόστος των διακοπών τους.
Οι 27 εταίροι της Βρετανίας στην ΕΕ παρακολουθούν νευρικά το δημοψήφισμα, φοβούμενοι πως η αποχώρηση της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από αυτή θα αποδυναμώσουν την ενότητά της και θα μειώσουν την επιρροή της εν μέσω της οικονομικής κρίσης που συνεχίζει να πλήττει την Ελλάδα και την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: