Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

ΒREXIT:Ο Κάμερον παραιτήθηκε ο Σόϊμπλε απογοητεύθηκε και οι Ισπανοί θέλουν το Γιβραλτάρ!


Αυτονόητο ότι οι εξελίξεις μετά από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ είναι ραγδαίες.Και δεν θα είναι μόνο οικονομικές.Η Ισπανία ήδη προτείνει «κοινή κυριαρχία» επί του Γιβραλτάρ για να διατηρηθεί η πρόσβασή του Βράχου στην Ευρωπαϊκή Ενωση!
Στο Λονδίνο ο Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του και στο Βερολίνο ο Σόϊμπλε εξέφρασε την απογοήτευσή του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Κάμερον δήλωσε:
«Η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία…χρειαζόμαστε έναν νέο πρωθυπουργό τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ντάουνινγκ Στριτ, διευκρινίζοντας ότι θα παραιτηθεί.
«Η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή», είπε
«Απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θα επιθυμούσα ένα άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και κάλεσε για υπεύθυνη διαχείριση της απόφαση, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη. «Μαζί πρέπει να κάνουμε το καλύτερο με την απόφαση των βρετανών φίλων μας», σημείωσε. Ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Γιέγκερ, με ανάρτηση του στο Twitter επισήμανε ότι η σημερινή μέρα ξεκίνησε νωρίς, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις και ότι «σημασία έχει τώρα η αξιοπιστία».
Πολιτικός Αρμαγεδώνας
Για πολιτικό «Αρμαγεδώνα» κάνουν λόγο ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μετά την επικράτηση του Brexit στο Βρετανικό δημοψήφισμα.
To πολιτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης μετά την επικράτηση του Brexit έχει αναλάβει το κουαρτέτο των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ Μαρκ Ρούτε. Οι τέσσερις άντρες θα συναντηθούν στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος) στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου θα γίνει η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος και στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη θέση της ΕΕ επί του αποτελέσματος.
«Από σήμερα η ΕΕ μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος θα μπει σε διαδικασία διαζυγίου. Μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο χρόνια», αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τρεις είναι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν η ΕΕ και η Μ. Βρετανία.
Η πρώτη θα αφορά το «διαζύγιο», εφόσον η Μ. Βρετανία κοινοποιήσει την πρόθεσή της να φύγει από την ΕΕ στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Η δεύτερη διαπραγμάτευση θα αφορά το είδος της συμβίωσης της Μ. Βρετανίας με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στο μέλλον. Θα πρέπει δηλαδή να αναζητηθεί μία νέα εταιρική σχέση, στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 218 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Τρίτον, η Μ. Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει νέες συμφωνίες διεθνούς εμπορίου με δεκάδες τρίτες χώρες, τις οποίες χάνει με την αποχώρησή της από την ΕΕ.
«Καλό κουράγιο», σχολίαζαν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας τα λόγια του προέδρου Γιούνκερ, μερικές εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα.
Η ΕΕ πεθαίνει
Η ΕΕ πεθαίνει, πρόσθεσε σήμερα στις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα που έγινε χθες.
Η Βρετανία χρειάζεται τώρα μια “Brexit κυβέρνηση”, σημείωσε και ζήτησε την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της εξόδου της από την ΕΕ.
“Η ΕΕ καταρρέει, η ΕΕ πεθαίνει”, σημείωσε.
“Ελπίζω ότι ρίξαμε το πρώτο τούβλο από τον τοίχο. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς μια Ευρώπη κυρίαρχων κρατών”, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: