Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

24 από 24 Συνάντηση Χάλεντ - Σακοράφα

Η Σοφία Σακοράφα συναντήθηκε με τον θρύλο της παλαιστινιακής αντίστασης   Λεϊλά Χάλεντ  η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα ως προσκεκλημένη του φεστιβάλ Resistance .
Η Λεϊλά Χάλεντ τον Αύγουστο του 1969 κατέλαβε αεροπλάνο της TWA σε πτήση από Λος Άντζελες για Αθήνα και Τελ Αβίβ αναγκάζοντας τον πιλότο να το προσγειώσει στη Δαμασκό όπου απελευθερώθηκαν όλοι οι επιβάτες και ανατίναξε το αεροπλάνο.
Ήταν η πρώτη κορυφαία στιγμή διεθνοποίησης του παλαιστινιακού ζητήματος.

Όπως  τόνισε στη Σοφία Σακοράφα τότε ήταν η πρώτη φορά που μ’ αυτόν τον ιδιότυπο τρόπο επισκέφτηκε την πατρίδα μας και όταν το αεροπλάνο εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο απέστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό.
“Σήμερα” επεσήμανε “στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα έχουμε μια σκληρή οικονομική δικτατορία η οποία ισοπεδώνει τους λαούς”. Υπογράμμισε ότι τα δύο κορυφαία ζητήματα του εποικισμού και της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων τείνουν να ξεχαστούν από τους περισσότερους εμπλεκόμενους αλλά και  από την Ευρώπη ως σημαντικό μέρος της ατζέντας για το Παλαιστινιακό.
Τόνισε παράλληλα ότι η οικοδόμηση της σχέσης μεταξύ της ελληνικής και ισραηλινής κυβέρνησης και η στενή στρατιωτική συνεργασία που επιχειρούν αποδυναμώνει σοβαρά τη θέση της Παλαιστίνης.
Η Σοφία Σακοράφα από πλευράς της τόνισε ότι στις σημερινές κρίσιμες συγκυρίες όπου τα προβλήματα είναι οξυμένα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι αναγκαίο η αλληλεγγύη να μην περιορίζεται στα λόγια αλλά να αναπτυχθεί με απόλυτα έμπρακτο τρόπο. Σε αυτή την κατεύθυνση συμφώνησα

Δεν υπάρχουν σχόλια: