Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Μόνο για «παράνομη είσοδο στην Ελλάδα» κατηγορούνται οι 8 Τούρκοι φυγάδες – Αλλάζει στάση η κυβέρνηση

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΝ ΘΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ‘Η ΟΧΙ…
TurkPilotsS_70Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ολοκληρώθηκε  η διαδικασία απόδοσης κατηγοριών από τον Εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης στους οκτώ Τούρκους φυγάδες στρατιωτικούς και ο Εισαγγελέας τους απόδωσε μόνο την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην χώρα και όχι αυτή του άρθρου 141 του Ποινικού Κώδικα – για έκθεση σε κίνδυνο των πολιτών του ελληνικού κράτους τους.
Αυτό κάνει πλέον ουσιαστικά αδύνατη την άμεση παράδοσή τους στις τουρκικές αρχές, ενώ σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, νομικά είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθεί το αίτημα της Αγκυρας για έκδοσή τους.
Οπως από χθες έχουε σημειώσει, με το θέμα ασχολείται η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και η τύχη τους θα αποφασιστεί ουσιαστικά από τους Αμερικανούς που έχουν πάρει «επάνω τους» όλη την διαχείριση της υπόθεσης και η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την θέση τους για να πράξει ανάλογα.
Βέβαια, η μη παράδοσή τους ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης περαιτέρω έντασης στις σχέσεις μας  με την Τουρκία, αλλά οι Αμερικανοί υπόσχονται να «καθαρίσουν» αν έχουν επιδείνωση του κλίματος ασφάλειας.
Ο Εισαγγελέας τους ζήτησε να απολογηθούν αύριο στις 12 το μεσημέρι στον ανακριτή όμως προβλέπεται να κάνουν χρήση της τριήμερης προθεσμίας που δικαιούνται και έτσι να απολογηθούν την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι.
Πάντως και οι οκτώ επιβαίνοντες του ελικοπτέρου έχουν ήδη κάνει αίτηση στην Υπηρεσία Ασύλου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης και περιμένουν αύριο να την λάβουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ηλεκτρονικά.
Πάντως αξίζει να αναφερθεί πως η διαδικασία διεκπεραίωσης μιας αίτησης ασύλου κρατάει αρκετούς μήνες.
Τι αναφέρεται στο άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα: «Όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέσει σε κίνδυνο διατάραξης φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι τριών ετών. Αν τα αντίποινα επήλθαν πραγματικά εξαιτίας των ενεργειών του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».
 pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: