Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Η Ιταλία προειδοποιεί την Γερμανία ότι αν «πέσουν» οι τράπεζες θα την πάρει μαζί της

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση Ιταλίας και Γερμανίας για το θέμα της διάσωσης των ιταλικών τραπεζών. Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, με την πίεση να αυξάνεται από τα 360 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ το θέμα της διάσωσής τους προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις Ρώμης-Βερολίνου.
«Η διάσωση θα επιβαρύνει τους καταθέτες τους», δηλώνει η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ,
κάτι που βρίσκει αντίθετο τον Ματέο Ρέντσι. Ο ιταλός πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να παρακάμψει τους κανονισμούς για το «bail in» και να διασώσει τις τράπεζες χρησιμοποιώντας κρατικά κεφάλαια. Με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε., οι διασώσεις αυτές είναι παράνομες, εκτός και αν το βάρος πέφτει στους πιστωτές της τράπεζας.
Το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο Ζαν Κ. Γιούνκερ, ο οποίος κάνει λόγο για κίνδυνο bunk run, αλλά και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον τελευταίο βέβαια να μιλά για κούρεμα καταθέσεων.
Από το ιταλικό στρατόπεδο, τους τόνους οξύνει ο Ματέο Ρέντσι, με μια δήλωση που εύκολα μπορεί να ερμηνευτεί ως απειλή με αποδέκτη το Βερολίνο.
«Είναι ξεκάθαρο για όποιον αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα ότι το αληθινό πρόβλημα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα δεν είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Ιταλίας. Είναι τα παράγωγα των άλλων τραπεζών», δήλωσε ο Ρέντσι και συνέχισε: «Αν το ζήτημα των ιταλικών κόκκινων δανείων είναι ένα ζήτημα άξιας "1", τότε το ζήτημα των παραγώγων άλλων τραπεζών, των μεγάλων τραπεζών, είναι άξιας "100"» δείχνοντας προς τις γερμανικές τράπεζες αλλά και ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Με άλλα λόγια, ο Ρέντσι αφήνει να εννοηθεί πως εάν δεν φροντίσουν για τη σωτηρία των ιταλικών τραπεζών, με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί, με το Βερολίνο να σταματήσει να θέτει προσκόμματα, τότε εάν αυτές καταρρεύσουν, θα προκαλέσουν ντόμινο που θα συμπαρασύρει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της γηραιάς ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: