Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016

«ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ»

Αθήνα 1/9/2016 
Του Αντώνη Πετράκου (πολ. μηχ/κού)
 Με αφορμή τις θέσεις που υποστηρίζουν τα εικονιζόμενα πολιτικά πρόσωπα κατά τις συχνότατες εμφανίσεις τους στα Μ.Μ.Ε,. υπερασπιζόμενα την πολιτική των κυβερνήσεων τους, κριτικάροντας ταυτόχρονα απρεπώς και με βαρύτατους χαρακτηρισμούς την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, παραθέτω από την  Καθημερινή της Κυριακής (21/8/2016) τα παρακάτω άρθρα, εστιάζοντας στα αναμφισβήτητα στοιχεία που περιέχουν.

Το άρθρο της κ. ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ με τίτλο «Το χρονικό των περικοπών από το 2010 έως σήμερα»

«Από 20% έως και άνω του 50% μειώθηκαν οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων μέσα από συνεχείς ειδικές ή άλλες πρόσθετες εισφορές - περικοπές που επιβλήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εφαρμόζει πλέον τις δικές της περικοπές, η τύχη των «παλαιών» μειώσεων δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί. Οι μειώσεις των δύο πρώτων μνημονίων είναι οι εξής:
Τον Μάιο του 2010, πριν δηλαδή από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, ψηφίστηκε η περικοπή των δώρων, ήτοι της 13ης και της 14ης κύριας σύνταξης, καθώς και η υποκατάστασή τους με επιδόματα (800 ευρώ συνολικά, με εξαιρέσεις). Οι επικουρικές συντάξεις παρέμειναν 14.
Τον Ιούλιο του 2010, με εφαρμογή από τον Αύγουστο του 2010 επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, με κλιμακωτές μειώσεις 3% για ποσά άνω των 1.400 ευρώ έως 10% για συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ. Ενα χρόνο μετά, με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αυξήθηκαν τα ποσά της μείωσης στο 6% (από 4%) για ποσά από 1.700 έως 2.000 ευρώ, και κλιμακώθηκαν έως 14% για ποσά άνω των 3.500 ευρώ.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 ψηφίστηκε ο νόμος 3869, που εφαρμόστηκε άμεσα και προέβλεπε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, κλιμακωτά, από 3% για ποσά άνω των 300 ευρώ έως 10% για επικουρικές συντάξεις άνω των 650 ευρώ.
Περικοπές προβλέφθηκαν και για τους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, εισάγοντας για πρώτη φορά στους καιρούς των μνημονίων ηλικιακά κριτήρια στις περικοπές. Οσοι συνταξιούχοι ήταν μικρότεροι των 60 ετών και λάμβαναν συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ υπέστησαν μειώσεις από 6% έως και 10% για συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ.
Τον Οκτώβριο του 2011, με εφαρμογή από τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, θεσμοθετήθηκαν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στις κύριες συντάξεις των «νεότερων» συνταξιούχων.
Ετσι, οι μικρότεροι των 55 ετών υπέστησαν 40% μείωση για ποσά άνω των 1.000 ευρώ. Οι μικρότεροι των 60 και μεγαλύτεροι των 54 υπέστησαν μείωση 20% για ποσά άνω των 1.200 ευρώ.
Παράλληλα, επέβαλε μειώσεις και στις επικουρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα, για τους συνταξιούχους του ETEAM προέβλεπε μείωση 30% για ποσά άνω των 150 ευρώ. Για τα υπόλοιπα επικουρικά του ιδιωτικού τομέα, οι μειώσεις ήταν 15%, ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέφθηκε μείωση της δεύτερης επικουρικής κατά 20%.
Τον Μάρτιο του 2012, αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2012, επιβλήθηκαν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Συγκεκριμένα, οι συντάξεις που είχαν απομείνει υψηλές, άνω των 1.300 ευρώ, υπέστησαν μειώσεις 12%. Μειώσεις προβλέφθηκαν το ίδιο διάστημα και για τις επικουρικές. Συγκεκριμένα, για ποσά άνω των 250 ευρώ, η μείωση ήταν 10%. Για ποσά από 251 έως 300 ευρώ, μείωση 15% και για άνω των 300 ευρώ, μείωση 20%.
Τον Νοέμβριο του 2012 προβλέφθηκαν νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αυτή τη φορά η μείωση έγινε στο σύνολο των εισοδημάτων από συντάξεις (κύρια + επικουρική). Συγκεκριμένα, ποσά από 1.000-1.500 ευρώ υπέστησαν μείωση 5%, 1.500-2.000 μείωση 10%, από 2.000-3.000 μείωση 15%, και ποσά από 3.000 ευρώ και άνω, μείωση 20%. Επίσης, καταργήθηκαν τα επιδόματα δώρων στις κύριες και τα δώρα στις επικουρικές. Τον Ιούλιο του 2014 εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο νόμος 4254/12 για το ΕΤΕΑ, που προβλέπει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Ετσι, όσοι είχαν ενταχθεί τότε στο υπερεπικουρικό ταμείο υπέστησαν οριζόντιες μειώσεις της τάξης του 5,2%.»

Καθώς επίσης, και το παρακάτω απόσπασμα από το άρθρο του κ. καθηγητή Κ. ΜΗΛΑ με τίτλο «Να υπερασπισθούμε μισθολογικές αυξήσεις»

……….1. Σημαντική θετική απόκλιση της τάξης του 9% παρουσιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως αποτέλεσμα της απόφασης της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να δώσει «πράσινο φως» σε αυξήσεις μισθών που υπερέβησαν κατά πολύ τις δυνατότητες της οικονομίας. Από την άλλη όμως, σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις μέχρι και 12% παρουσιάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως αποτέλεσμα της κατάργησης της υποχρεωτικής εκχώρησης Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) στους μισθούς.
2. Μετά την είσοδό μας στο Ευρώ, οι μισθοί κινήθηκαν, ως επί το πλείστον, σημαντικά παραπάνω (μέχρι και 6,3%) από τις δυνατότητες της οικονομίας μας.
3. Στη διάρκεια της περιόδου 2013-2015 όμως, και (βέβαια) με τις «ευλογίες» της τρόικας, η θετική «απόκλιση» των προηγούμενων ετών ανατράπηκε. Πράγματι, οι μισθοί κινήθηκαν 5% κάτω από τις οικονομικές μας δυνατότητες το 2013, 6% κάτω από τις δυνατότητές μας το 2014 και 2,1% κάτω από τις δυνατότητές μας το 2015.
Για το 2016, το μοντέλο εκτιμά πολύ μικρή μισθολογική υπέρβαση της τάξης του 1,2%, σε σχέση με τις οικονομικές μας δυνατότητες. Κάτι τέτοιο αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, δίκαια προσπάθεια αναπλήρωσης των μεγάλων απωλειών που καταγράφηκαν την περίοδο 2013-2015. Αντί λοιπών περαιτέρω μισθολογικών μειώσεων, τη συγκεκριμένη αύξηση θα πρέπει, λοιπόν, να «υπερασπισθούν» τα μέλη του ελληνικού οικονομικού επιτελείου στις συζητήσεις τους με την τρόικα όταν, με το καλό, αυτή μας επισκεφθεί το φθινόπωρο.»

Προτείνω στους εικονιζόμενους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς, να διαβάσουν τα παραπάνω δημοσιευμένα στην έγκριτη και «γνωστή για τις απόψεις της» εφημερίδα άρθρα, τα οποία περιγράφουν με στοιχεία τα αποτελέσματα της πολιτικής τους «για την υποτιθέμενη σωτηρίας μας», από τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ, στις οποίες συμμετείχαν.
Επειδή όμως παρόλα αυτά, «Αμετανόητοι» και «ακάματοι» συνεχίζουν την προσπάθεια «σωτηρίας μας», τους «παρακαλούμε»:
 Κύριοι,
Φτάνει ποια τόσο που μας «σώσατε», μην «κουράζεστε» άλλο!
Διακατέχονται όμως από μεγάλο θράσος, όταν ακόμα και σήμερα, οι κύριοι αυτοί, αντί να λουφάξουν, περιφέρουν «το πολιτικό τους Σαρκίο» στα Μ.Μ.Ε, αναίσχυντα, καταγγέλλοντας την προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης, για την ανατροπή των αποτελεσμάτων της πολιτικής τους.
Κύριοι συνεχίστε να εκτίθεστε!
Η στάση σας αυτή άλλωστε, αποτελεί τον ορισμό της «πολιτικής αλητείας».
Ο λαός γνωρίζει ποιοι φταίνε που φτάσαμε ως εδώ.
Σας έδωσε την απάντηση σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, και αναμένει να σας ξαναδώσει την ίδια απάντηση, το 2019, που θα γίνουν οι εκλογές.

2 σχόλια:

  1. ΚΑΤΑ-ΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ. ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ,ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ, ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ. ΑΝΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΘΟΥΡΕΙΟΥ. ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !