Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ Το αντίδοτο στην προπαγάνδα είναι η αρχή της ισηγορίας

Για  vα μην τα πολυλογώ, η μόνη δημοκρατική απάντηση που υπάρχει και προσφέρει θετικά αποτελέσματα ανάσχεσης της λαίλαπας της επικοινωνιακής προπαγάνδας, που ζούμε αυτό τον καιρό, είναι η ισηγορία ως κεντρική δεοντολογική αρχή λειτουργίας όλων των Μέσων Ενημέρωσης. Δηλαδή η εφαρμογή της  υποχρέωσης ελεύθερης και ισότιμης παρουσίασης όλων των απόψεων (audiatur et altera pars) και των δεδομένων πάνω στα δημόσια πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.ά ζητήματα.

Αυτό σημαίνει ισηγορία βάσει της παγκόσμιας ηθικής αρχής που ισχύει και στη χώρα μας (έστω θεωρητικά) με τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ από το 1998 και έχει ήδη νομοθετηθεί με την θέσπιση του ΕΣΡ ειδικά για τα ελεύθερης εκπομπής ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Τα άλλα Μέσα Ενημέρωσης όπως εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες, web ραδιοτηλεόραση κ.λπ, δεν ελέγχονται θεσμικά για το περιεχόμενο τους από το ΕΣΡ (και με την ευκαιρία: να δούμε πότε θα στέρξει η δεξιά αντιπολίτευση στη συγκρότησή του). Ασφαλώς,  όμως ό,τι ελεύθερα γράφουν,  δείχνουν ή λένε ως ειδήσεις, γεγονότα, σχόλια, κριτικές κ.λπ υπόκειται στις δημοσιογραφικές αρχές (υποτίθεται) και στους γενικούς νόμους για την ψευδολογία, τη συκοφαντία, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, τη χειραγώγηση της αγοράς, τις αθέμιτες πρακτικές, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λπ.
Αυτή ακριβώς την εποχή που το πανικόβλητο σύστημα της διαπλοκής δίνει τα ρέστα του (να ρίξει την κυβέρνηση και το νόμο, μήπως και αποφύγει την εφαρμογή της συνταγματικής νομιμότητας και τις όποιες συνέπειες των παράνομων μεθόδων που ακολούθησε), είναι η στιγμή που πρέπει να σκεφτούν όλοι οι πολίτες, αν αυτό που καταναλώνουν ως Ενημέρωση από τα Μέσα έχει σχέση με το  «δημοκρατικό, ποιοτικό και δημόσιο αγαθό», για το οποίο όλοι έχουν να πουν την θεωρία τους.
Ας δούμε το παράδειγμα με τα ρεπορτάζ και τις ειδήσεις περί της  «ΣΥΡΙΖΟ-τράπεζας Αττικής και τα σκάνδαλα με τους ΣΥΡΙΖΟ-νεοκαναλάρχες», τις οποίες παρακολουθούν εμβρόντητοι τις τελευταίες μέρες απ' όλα τα κανάλια οι πολίτες, χωρίς να τους επιτρέπεται -καθώς αποκρύπτεται συνειδητά- να ακούσουν τον αντίλογο και άλλα δεδομένα και στοιχεία από εκείνα που βολεύουν τις σχετικές  αποκαλύψεις τους. Κι όλα αυτά τα διαπράττουν η ιδιωτική τηλεόραση και τα άλλα αντικυβερνητικά Μέσα, ενώ γνωρίζουν ότι δεν είναι αληθινά και ότι αντίθετα είναι η δική τους πολιτική επιλογή, τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη με τη χρήση σκληρής προπαγάνδα, η οποία μπορεί να αφήσει και κάποιους λεκέδες λάσπης, έστω και αν κάποια στιγμή καταπέσουν τα ψέματα και αποδειχθούν οι σκοπιμότητες των ηθικών και φυσικών αυτουργών της κατασκευής και της διασποράς τους.
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Δεν λένε π.χ, ότι:
1. Η Τράπεζα Αττικής (που ελέγχεται κι αυτή από τον κ. Στουρνάρα και πριν ελεγχόταν από τον κ. Προβόπουλο, ως επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας), είχε διοικήσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ έως τον Ιούλιο του 2016. Τους κυρίους Γιάννη Γαμβρίλη, Γκίκα Μάναλη (επί των ημερών του οποίου, στην ηγεσία της ΕΡΤ, το 2013 έκλεισε η δημόσια ραδιοτηλεόραση) και τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο.
Βλαδίμηρος Καλογρίτσας2. Όπως ισχυρίζεται η Ν.Δ., και η ιδιωτική τηλεόραση ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμποδίσει τον διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα  «να ολοκληρώσει τους πολύ σοβαρούς ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην Τράπεζα Αττικής». Ωστόσο, μπορεί κανείς να θυμηθεί τι γινόταν επί συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου στις τράπεζες και ασφαλώς και στην Attica με τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Μόνο από την Αττικής Ν.Δ και ΠΑΟΚ έχουν αρπάξει 13.000.000 χωρίς να έχουν επιστρέψει ούτε σεντς. Αρα όλα τα πορίσματα για την Αττικής πρέπει  να δοθούν στη δημοσιότητα.
Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια αυτά, στις 14 Ιουλίου 2016, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, διορισμένος επί Σαμαρά - Βενιζέλου από τον Ιανουάριο του 2014, λίγες μέρες πριν παραιτηθεί από τη θέση του, είχε δημόσια παραδεχτεί ότι τα κόμματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έπαιρναν άφθονα δάνεια από τις τράπεζες και από την Attica, εξαπατώντας τους πάντες -και προφανώς με παρανομίες των υπεύθυνων των κομμάτων αλλά και των διοικήσεων όλων των τραπεζών- καθώς έδιναν και έπαιρναν τις ίδιες εγγυήσεις πολλές φορές και δέσμευαν (θεωρητικά) πολλές φορές τα ίδια ποσά κρατικής χρηματοδότησής τους. Επιπλέον (και) ο κ. Αντωνόπουλος της Attica ομολόγησε ότι τα κόμματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έπαιρναν τα θαλασσοδάνεια και δεν πλήρωσαν τίποτα. Ούτε δόσεις, ούτε τόκους, ούτε ένα σεντ μέσα σε πέντε-δέκα χρόνια. Ακριβώς όπως γίνεται με... όλους τους καθημαγμένους δανειολήπτες.

Ιδού ένα σχετικό απόσπασμα των πρακτικών της Βουλής:
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Αντωνόπουλε, μια διευκρίνιση θέλω μόνο. Είπατε ότι αυτή η ψευδής διαβεβαίωση που δίνεται από τα κόμματα, το κάθε κόμμα, έχει και αστικές και ποινικές ευθύνες. Από την πλευρά της Τράπεζάς σας βλέπετε κάποια ευθύνη για αυτή τη στάση απέναντί τους;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (μάρτυς): Η Τράπεζά μας έχει τηρήσει πλήρως τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι οποίες επαναλαμβάνω ότι δεν διαφέρουν από αυτές τις διαδικασίες που ακολουθούμε για όλους τους λοιπούς δανειολήπτες.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Αντωνόπουλε. Τελειώσαμε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (πρόεδρος της Επιτροπής): Θέλω να πούμε και στον κ. Αντωνόπουλο ότι ήδη από τα έγγραφα που οι τράπεζες μας έστειλαν -και καλό είναι να το γνωρίζουν όλα τα μέλη της Επιτροπής- η οφειλή των κομμάτων απέναντι στις τράπεζες σήμερα είναι 417.782.013 ευρώ. Αναφέρομαι στην Εθνική που είναι 33.588.000 ευρώ, στην Πειραιώς που είναι 358.892.000 ευρώ, στην Eurobank που είναι 13.079.000 ευρώ και στην Attica που είναι 12.230.000 ευρώ. Αν δεν κάνω λάθος, είναι τα στοιχεία που μας δώσατε.
3. Στις 8.3. 2016 (επί διοικήσεως Αλεξ. Αντωνόπουλου) η τράπεζα ανακοίνωσε την «ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια και την αναπτυξιακή δυναμική, που αποτελούν εγγύηση για την Attica Bank». Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Πρόσφατα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο εμφανίζουν και απομονώνουν τεχνηέντως στοιχεία για την Attica Bank την 5η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, αποσιωπώντας ταυτόχρονα την πορεία και τις όποιες παράλληλα δυσμενείς εξελίξεις στο εγχώριο λοιπό τραπεζικό σύστημα και την κεφαλαιαγορά. Η επιτυχής ανεξάρτητη ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank το 2015, συντελέστηκε χωρίς, για μια ακόμα φορά, τη συμμετοχή του ΤΧΣ και άρα την επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου και αποτέλεσε ορόσημο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αξιοσημείωτο γεγονός εντός και εκτός συνόρων.
Η Attica Bank, διαθέτει πλέον ισχυρότατο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στα επίπεδα του 20%, υπερδιπλάσιο του ελάχιστου απαιτούμενου από τις εποπτικές αρχές και αυξανόμενη διείσδυση στην Ελληνική αγορά μέσω του δικτύου της και των συνεργασιών της.  Η μετοχική της  σύνθεση με την στρατηγική παρουσία του βασικού μετόχου της ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ (56%) αλλά και των λοιπών μετόχων αποτελεί μια από τις ισχυρότερες στη χώρα μας.
Η Τράπεζα εποπτεύεται και ελέγχεται επίσης από την ΤτΕ όπως ισχύει και για όλες τις μη συστημικές ελληνικές τράπεζες, ενώ συμμορφώνεται απόλυτα στο νομοκανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του πιστωτικού μας συστήματος. Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι  κατά την άσκηση συνολικής αξιολόγησης που διεξήγαγε η ΤτΕ το φθινόπωρο του 2015 ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, η Attica Bank ελέγχθηκε με την ίδια μεθοδολογία με τις συστημικές τράπεζες.
Η οικογένεια της Attica Bank με τους ανθρώπους της, τους 20.000 μετόχους της, τους 110.000 ασφαλισμένους του βασικού της μετόχου και τους 400.000 καταθέτες της προχωρά και κτίζει το μέλλον.
Η Attica Bank συνεχίζει να στηρίζει δυναμικά την ελληνική οικονομία, χρηματοδοτώντας κατά κύριο λόγο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνοντας πάντοτε ιδιαίτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία. Η προσπάθεια στον τομέα αυτό θα ενταθεί, με στόχο να αναδειχθεί τόσο η διακριτή παρουσία μας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όσο και ο σημαντικός αναπτυξιακός μας ρόλος».
3.  Το ΤΣΜΕΔΕ (με τη σύμφωνη γνώμη και του Τεχνικού Επιμελητηρίου - ΤΕΕ) επί χρόνια έχει επενδύσει  500 εκατ. ευρώ και στήριξε την αυτοδυναμία της τράπεζας Αττικής στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες είχε υποδείξει η τρόικα και η Τράπεζα της Ελλάδος, και έτσι παραμένει μεγαλομέτοχος της τράπεζας με τον πάγιο στόχο να διευκολύνει τη χρηματοδότηση όλων των μηχανικών και των χιλιάδων τεχνικών και κατασκευαστικών εταιρειών που οι μηχανικοί διαθέτουν . Την ευθύνη για όλες τις αποφάσεις της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ ως προς τις τοποθετήσεις και τις επενδύσεις των αποθεματικών έχουν κυρίως οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ.
4. Πρόσφατα, στις 1.8.2016, ο νυν πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, που ανήκει στη Ν.Δ, δήλωσε την αμέριστη υποστήριξή του στην τράπεζα λέγοντας ότι: «Η Τράπεζα Αττικής είναι η πέμπτη τράπεζα στη χώρα και η μοναδική από τις πέντε που δεν είναι συστημική, κάτι πολύ σημαντικό. Είναι μία τράπεζα η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το θεωρητικό μειονέκτημά της, που είναι το μικρό δίκτυο καταστημάτων και εκμεταλλευόμενη την εποχή που ζούμε, δηλαδή αυτή των ηλεκτρονικών συναλλαγών, να το κάνει πλεονέκτημα και να γίνει μια πρωτοπόρα ηλεκτρονική τράπεζα. Επίσης θα μπορούσε να παίξει έναν σημαντικό ρόλο, αυτόν της επενδυτικής τράπεζας που θα ενισχύει σύγχρονες και καινοτόμες επενδύσεις. Το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ θα στηρίξουν μία τέτοια πορεία διασφαλίζοντας μία τεράστια επένδυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα με χρήματα των μηχανικών».
5. Μετά την δημοσιοποίηση του δημοσιογραφικού κυκλώματος που απομυζούσε διαφημίσεις από οργανισμούς και τράπεζες η τράπεζα Αττικής στις 4.3.2016 ανακοίνωσε ότι «η συνεργασία της Τράπεζας με τον προσωρινά κρατούμενο δημοσιογράφο Παναγιώτη Μουσσά περιοριζόταν αυστηρά σε όσα είχαν συμφωνηθεί στη διετή έγγραφη σύμβαση συνεργασίας που είχε αυτός υπογράψει με τον προηγούμενο (έως 20.02.2015) Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας κ. Γκίκα Μάναλη και οι αποδοχές του ήταν όσες και μόνο είχαν συμφωνηθεί στην έγγραφη αυτή σύμβαση. Η Σύμβαση αυτή έληξε την 19.02.2016 και δεν ανανεώθηκε. Έκτοτε ο δημοσιογράφος αυτός δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την Τράπεζα».
6. Ως προς τα δάνεια στις επιχειρήσεις Καλογρίτσα και τις υπαρκτές ή ανύπαρκτες εγγυήσεις και τα υπαρκτά ή όχι Πόθεν Έσχες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αττικής Αθανάσιος Τσάδαρης,  είπε προχθές ότι, εντός των εγκεκριμένων ορίων της τράπεζας, είναι ενήμερα, εξυπηρετούνται κανονικά και έχουν δοθεί με συγκεκριμένα καλύμματα με τους πιο αυστηρούς όρους.
7. Για τα άνευ αξίας βοσκοτόπια της Ιθάκης (της εταιρείας ΑΓΥΙΑ Α.Ε)  που αποτελούν, λένε, καλύψεις-μαϊμού των επιχειρήσεων Καλογρίτσα η ιστοσελίδα www.stokokkino.gr σήμερα αποδεικνύει ότι επί Σαμαρά-Βενιζέλου και Μηταράκη το 2013 αποτελούσαν εξαιρετική τουριστική επένδυση και ότι αναλόγως Καθημερινή, Βήμα, Ελεύθερος Τύπος και πολλοί ακόμη δεν έβλεπαν πουθενά... βοσκοτόπια, στην τεράστια έκταση της Ιθάκης, αλλά επενδύσεις δισεκατομμυρίων.
8. Για τα ακάλυπτα δάνεια του επικεφαλής της ΑΓΥΙΑ Α.Ε, για τα οποία κατηγορείται από τον Τύπο και άρα να ακυρωθεί το Πόθεν Εσχες του κ. Καλογρίτσα, ο ενδιαφερόμενος (της ΑΓΥΙΑ) απάντησε με ένα χαρτί (που δεν ξέρουμε αν είναι επίσημο της τράπεζας Πειραιώς) που λέει: «Παραθέτω λοιπόν το απόσπασμα από την καρτέλα της εταιρείας μου με ημερομηνία 21/09/2016
Ύψος Οφειλής: 1.114.979,62
Ποσόν Καθυστέρησης: 0
Τόκους Υπερημερίας: 0».
Και καταλήγει: «Εύχομαι και ελπίζω πως η κοινή γνώμη δεν παραμένει μόνον θεατής, αλλά και μάρτυρας, της πρωτοφανούς σε έκταση και ένταση επίθεσης ψεύδους, στρέβλωσης, χλεύης και απαξίας κατά της οικογενείας μου και της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας και αντιλαμβάνεται ότι μόνο κίνητρο έχει τον πόλεμο οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.
9. Η τράπεζα Πειραιώς δεν έχει ακόμα διευκρινίσει τίποτα, αν και υποχρεούται, όπως ακριβώς έπραξε η τράπεζα Αττικής ανακοινώνοντας επίσημα τα στοιχεία για την ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων της προς τον Όμιλο Καλογρίτσα.
10. Όπως γράφει το ΒΗΜΑ, ο νυν σύμβουλος Επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με την ανάδειξη του Κώστα Σημίτη σε πρόεδρο του ΠαΣοΚ και τη διαμεσολάβηση του γραμματέα του κινήματος Κώστα Λαλιώτη, αναλαμβάνει τη θέση του υπευθύνου του Γραφείου Τύπου και από το 1999 συναντά επιχειρηματικά τον Καλογρίτσα δημιουργώντας την εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO.
Αυτά λοιπόν είναι ορισμένα μόνο από τα δεδομένα τα οποία θα γνωρίζαμε όλοι εάν τα κανάλια εφάρμοζαν το νόμο και αν υπήρχε ένα σοβαρό ΕΣΡ για να τα νουθετήσει, ως έχει θεσμική υποχρέωση. Για αυτό επιμένω ότι ο μόνος τρόπος για να περιοριστούν οι κάθε λογής προπαγάνδες και τα εξ αυτών ψέματα και οι δηλητηριώδεις φήμες που διαδίδονται, είναι και παραμένει η εφαρμογή της αρχής «τι λέει η επίσημη πλευρά, τι λέει η αντίθετη πλευρά ή οι άλλες πλευρές, επί του ζητήματος και ποια γεγονότα και στοιχεία προκύπτουν και αναζητούνται». Αυτή είναι η αρχή της πλήρους ισηγορίας και της έντιμης Ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: