Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

EKTAKTO:Το ζήτημα του χρέους εκτάκτως στο Ευρωκοινοβούλιο - Πολύπλευρη στήριξη στην Ελλάδα

Σοσιαλιστές, Αριστερά και Πράσινοι στηρίζουν την Ελλάδα και επικρίνουν την τιμωρητική λογική Σόιμπλε ζητώντας έκτακτη διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου - Νέες δηλώσεις Μοσκοβισί και Πιτέλα, αντίθετο το Παρίσι με την απόφαση του ESM.
Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση οι Σοσιαλιστές πήραν τον λόγο, ζητώντας να κληθεί σε σύσκεψη των προέδρων ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και να του ζητηθούν εξηγήσεις για το γιατί η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος πάγωσε, ενώ σωστά η ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα στήριξης των φτωχών, μη παραβιάζοντας το μνημόνιο.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στέλεχος του γερμανικού κόμματος Die Linke Γκάμπι Τσίμερ, η οποία υποστήριξε ότι δεν μπορεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να καθορίζει τις τύχες των λαών.
Το θέμα της ενίσχυσης στους συνταξιούχους και της αναστολής αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση έβαλε στο τραπέζι το Βερολίνο καθώς, όπως γνωστοποίησε, ζήτησε από τους θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα να εκτιμήσουν κατά πόσο οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι συμβατές με τους όρους του προγράμματος. Ζητούσε μάλιστα γρήγορη απάντηση, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. Στον απόηχο της παρέμβασης Σόιμπλε, ο ESM, που έχει και την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, αποφάσισε πως μέχρι να αναλυθεί το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα έχουν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους θα παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.
Επίσης σε μήνυμά του ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ράινς, ανέφερε: «Οι Θεσμοί κατέληξαν ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μοιάζουν να βρίσκονται εκτός των συμφωνηθέντων. Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν την ίδια αντίληψη, οπότε δεν υπάρχει ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Αναμένουμε πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο».

Νέες δηλώσεις Μοσκοβισί-Πιτέλα, αντίθετο το Παρίσι με την απόφαση του ESM

Η Επιτροπή συνεχίζει την αξιολόγηση των μέτρων, που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, και αυτά δεν πρέπει να θεωρηθούν υπερβολικά, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Συνεχίζοντας, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι όσοι έχουν μια τέτοια άποψη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ίδιος ανέφερε ότι, η απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους είναι συμπαγής στη βάση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται: «Ο παράμετροι αυτοί παραμένουν σε ισχύ» είπε, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να αντιτάσσαμε την ελάφρυνση του χρέους, που είναι απαραίτητη, με την κοινωνική συνοχή.
Ερωτηθείς εάν η άποψη της Επιτροπής είναι ότι η απόφαση του Eurogroup δεν είναι έγκυρη, ανέφερε ότι στο Eurogroup μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, η Επιτροπή από την πλευρά της όμως, ενδιαφέρεται για το κοινό συμφέρον και έχει διαφορετική άποψη.
Ντροπιαστική και απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. Στηρίζουμε την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό κα τις ελληνικές αρχές τόνισε ο κ. Πιτέλα.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία αμφισβητεί την απόφαση της αναστολής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. «Υποστηρίζω τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup. Το Eurogroup αποφάσισε να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, μάλιστα όχι ικανοποιητικά ακόμα», ανέφερε με τη σειρά του ο Φρ. Ολάντ, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατό «να υπάρχει απαίτηση για επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα ή να αποτρέψουν την κυβέρνηση να πάρει κυρίαρχες αποφάσεις εντός του πλαισίου των δεσμεύσεων που έχει λάβει εδώ στις Βρυξέλλες προκειμένου βρεθεί μία λύση για το μέλλον της Ελλάδας».
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, συμφώνησε κατά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση με την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% +1,0%. Ως προς τα μέτρα στήριξης ο Μ. Σούλτς ήταν σε "γραμμή" Μοσκοβισί! Είναι αδιανόητο, είπε, να υπάρξει πρόβλημα γι' αυτούς τους λόγους που θα θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση, το αργότερο, μέσα στο Ιανουάριο.

  Άρθρο Μοσκοβισί στους FT: Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε αιώνια λιτότητα

Την ανάγκη σημαντικών αποφάσεων για την Ελλάδα για το γενικό συμφέρον της χώρας και της Ευρωζώνης τονίζει επίσης σε άρθρο του ο Πιέρ Μοσκοβισί συμπληρώνοντας ότι οι εκλογές το 2017 σε διάφορες χώρες δεν διευκολύνουν την κατάσταση αλλά η αναβλητικότητα θα ήταν ανεύθυνη επιλογή. Στο άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα» ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστηρίζει ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει συμφωνία «αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν εποικοδομητικά». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει δεσμευμένη σε αυτό. Δυστυχώς άλλοι ορισμένες φορές προτιμούν να εμπλέκονται σε ένα blame game ως μέσο υπεράσπισης των θέσεών τους. Αυτή η συμπεριφορά ρισκάρει την υπονόμευση της εμπιστοσύνης και της προόδου που έχει γίνει μέχρι τώρα. Αυτό θα ήταν άδικο δεδομένων των προσπαθειών των Ελλήνων και την οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων» προσθέτει με νόημα «καρφώνοντας» το ΔΝΤ για τη στάση του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: