Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ρεσιτάλ αλητείας του Σόιμπλε σε βάρος της Ελλάδας, ξεπέρασε και τον Ερντογάν - Να πάρουν θέση τώρα όλα τα κόμματα

Ο Βόλγκανγκ Σοιμπλε
Τετάρτη, 14 Δεκέμβριος 2016
Του Μανώλη Καλουδά
Την επίσημη θέση των Θεσμών ζήτησε το Βερολίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τις εξαγγελίες Τσίπρα για τη 13η σύνταξη και την αναστολή του μέτρου του αυξημένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά. Η Γερμανία θέλει να αξιολογηθεί άμεσα αν οι παραπάνω παροχές είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος και ενόψει των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε παίρνει, ουσιαστικά γι’ άλλη μια φορά θέση εναντίον της Ελλάδας και της προσπάθειας που γίνεται τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και εγχώριο επίπεδο για έξοδο από την οικονομική κρίση και ζητά να δίνει ο ίδιος το «πράσινο φως» για οτιδήποτε συμβαίνει στη χώρα.
Μόνο αυτό μπορεί να συμπεράνει κάποιος διαβάζοντας τη φράση «να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς» που χρησιμοποιείται στην εν λόγω ανακοίνωση, αλλά και των όσων δημοσιεύουν οι εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου «Funke», σύμφωνα με τις οποίες το γερμανικό ΥΠΟΙΚ θέλει να μάθει «τι σημαίνουν οι πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις και τον ΦΠΑ για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Όσο δεν ξεκαθαρίζει αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία».
Την ώρα που κανείς Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης, ο Σόιμπλε ενεργεί προκλητικά αυτόνομα για τους δικούς του, προσωπικούς, λόγους.
Μόνο ως εχθρό της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να τον χαρακτηρίσει κανείς. Όταν κατευθύνει με την πολιτική του σε πιθανή διάλυση της Ευρώπης και επαναφορά των εθνικών νομισμάτων, δεν μπορεί να ισχυρίζεται πως λειτουργεί για τα συμφέροντα της Ευρωζώνης.
Πρέπει αυτή τη στιγμή όλα τα κόμματα στην Ελλάδα να πάρουν, επιτέλους, θέση για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του κ. Σόιμπλε. Είναι μονομερώς μέτρο η διαχείριση του πλεονάσματος, το οποίο αν δεν δοθεί τώρα θα χαθεί; Θεωρεί κάποιος από τα ελληνικά κόμματα ότι οι συνταξιούχοι παίρνουν πολλά και ότι αυτά τα χρήματα είναι υπερβολικά;
Γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ φωνάζει για μείωση του ΦΠΑ από τώρα; Ο Σόιμπλε, που επιβάλλει αυξημένη φορολογία των Ελλήνων για να καλυφθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί δεν κάνει παρατηρήσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία υπόσχεται και χαμηλή φορολόγηση και μείωση του ΦΠΑ; Άλλο δημόσιο χρέος έχει να διαχειριστεί η Νέα Δημοκρατία κι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ;
Οι δηλώσεις του Σόιμπλε κινδυνεύουν να γίνουν το ίδιο προκλητικές με αυτές του Ερντογάν. Ο ένας αμφισβητεί τα σύνορά μας και ο άλλος αμφισβητεί την ίδια μας την ύπαρξη ως χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: