Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ EUROGROUP ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ !!!

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ, ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ !!!
Ασαφής και αδιευκρίνιστη η όποια απομείωση του χρέους, ξεκάθαρα όμως τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και ο νέου τύπου κόφτης !!!
Η επίσημη ανακοίνωση του Εurogroup


Σε βραχυπρόθεσμα μέτρα με «σημαντική θετική επίδραση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», συμφώνησε σήμερα το Eurogroup.
Στη δήλωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017 που πετυχαίνει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ .

Το Eurogroup επισημαίνει, ωστόσο, ότι για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement ) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 και συγκεκριμένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Θα πρέπει επίσης, να περιληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις.

Το Eurogroup υπενθυμίζει επίσης ότι θα πρέπει να οριστούν τα μέλη του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017, προκειμένου το Ταμείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.

Το Eurogroup τονίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%. «Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο «ισχυρών» διαρθρωτικών μέτρων, ούτως ώστε να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για κάποια χρόνια μετά το 2018.



Με βάση το επίσημο ανακοινωθέν προκύπτει ότι:
1. Μέτρα για το χρέος. Ενεργοποιούνται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τις επόμενες εβδομάδες. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, δεν πρόκειται να ξανασυζητηθούν πριν τα μέσα του 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οπότε το ΔΝΤ θα διενεργήσει και ένα νέο DSA για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το Eurogroup δεσμεύεται τότε, να λάβει πρόσθετα μέτρα για το χρέος, εφόσον χρειαστεί.
2. Πρωτογενή πλεονάσματα. Ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ παραμένει αμετάβλητος για το 2018 και για τα επόμενα χρόνια. «Στην παρούσα φάση αφήσαμε στην άκρη τη συζήτηση για το πόσα χρόνια θα πρέπει να τηρείται ο στόχος του 3,5%», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ , αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι στόχοι αυτοί να επανεξεταστούν στα μέσα του 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει σημασία ούτε για το ΔΝΤ το για πόσα χρόνια θα υπάρχει ο στόχος του 3,5%, δεδομένου ότι θα πρέπει να επιτευχθεί το 2018 με διατηρήσιμο για τα επόμενα χρόνια τρόπο.
3. Μέτρα. Το Eurogroup επαναβεβαίωσε ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ο οποίος θα πρέπει να επιτευχθεί το 2018, πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι- εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου- με διατηρήσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε έναν μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων. Το κρίσιμο μέγεθος είναι τώρα, πόσα μέτρα και τι είδους μηχανισμός θα απαιτηθεί από τους δανειστές. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως σε μία πρώτη δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου, κάλεσε τους θεσμούς «να λάβουν υπόψη την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα».
4. ΔΝΤ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ επαναβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή του να απευθυνθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να συναφθεί μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης της Ελλάδας, το συντομότερο δυνατό μετά την επίτευξη Staff Level Agreement στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Δεδομένου ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως τουλάχιστον το 2020 παραμένουν αμετάβλητοι, με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται πως θα μεταβληθεί η θέση του ΔΝΤ η οποία διατυπώθηκε κατά τον πρώτο γύρο επαφών στην Αθήνα για προκαταβολικά μέτρα έως 4,2 δισ. ευρώ, με στόχευση σε ασφαλιστικό και αφορολόγητο. Ήδη πάντως ρεπορτάζ των FT καταγράφει τις σοβαρές διαφωνίες του Ταμείου για τις εξελίξεις.
5. Επάνοδος κουαρτέτου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντσέσκο Ντρούντι και Νίκολας Τζιαμαρόλι με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Από τις τοποθετήσεις Ντάισελμπλουμ δεν φάνηκε η επιδιωκόμενη «πολιτική συμφωνία» για τα εργασιακά. Η αναφορά του ήταν χαρακτηριστική: «μην περιμένετε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, να μπουν σε τέτοιες λεπτομέρειες όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» ανέφερε.
Η μπάλα τώρα επανέρχεται στο ελληνικό γήπεδο και το παιχνίδι έχει όλα τα χαρακτηριστικά ντέρμπι. Το νέο καρότο, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (εφόσον δεν υπάρχουν ανατροπές) στις αρχές του 2017, φαίνεται πως θα είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Τι πήραμε για το χρέος
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ περιέγραψε δέσμη μέτρων βραχυχρόνιας διαχείρισης του ελληνικού χρέους, τα οποία όπως είπε θα εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια, πριν την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου στα μέσα του 2018.
Τα μέτρα τα οποία παρουσίασε ο κ. Ρέγκλινγκ, αφορούν:
Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF βάσει των υφιστάμενων μέσων σταθμισμένων ωριμάνσεων από τα 28 στα 32,5 χρόνια.
Την άρση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου κατά 200 μονάδες βάσης, που αφορά την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017 .
Χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.

Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω: α) της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β) το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ) την εισαγωγή ανάλογης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.


Eurogroup statement on Greece

The Eurogroup welcomes the progress that has been made in reaching full staff-level agreement between Greece and the institutions in the context of the second review of the ESM programme. In particular, the Eurogroup welcomes the agreement with the European institutions on a budget for 2017, which confirms the agreed primary balance target of 1.75% of GDP and which allows for the national rollout of the Guaranteed Minimum Income (GMI), which establishes a genuine social safety net. The Eurogroup notes that staff-level agreement should include measures to reach the agreed fiscal target for 2018 (a primary balance of 3.5% of GDP), as well as reforms to enhance growth and cost competitiveness, including further substantial reforms of the labour market, the opening up of closed professions and the removal of barriers for investment.

In particular, the Eurogroup recalls that the appointment of the members of the Board of Directors of the Hellenic Corporation of Assets and Participations (HCAP) should be implemented before the end of January 2017 to make the fund fully operational.

The Eurogroup recalled that the primary surplus target of 3.5% of GDP reached by 2018 should be maintained for the medium-term. We also recalled the importance of a fiscal trajectory that is consistent with the fiscal commitments under the EU framework. In order to ensure compliance with the fiscal targets in a sustainable manner after the completion of the programme, the Greek authorities commit to agree with the institutions on a mechanism and structural measures that would ensure this.

Today the Eurogroup discussed again the sustainability of Greek public debt with the objective to regain market access. In this context, the Eurogroup endorsed today the full set of short-term measures on the basis of proposals by the ESM and preparatory work by the EWG, which will be implemented by the ESM following this meeting. Those measures will consist of:
The smoothening of the EFSF repayment profile within the current weighted average maturity of up to 32,5 years;
The waiver of the step-up interest rate margin amounting to 200 bps related to the debt buy-back tranche of the 2nd Greek programme for the year 2017;
The use of the EFSF/ESM funding strategy as markets allow to reduce interest rate risk without incurring any additional costs for former programme countries. This measure will be implemented through: (i) exchanging the EFSF/ESM back-to back notes supporting the bank recapitalization loans to Greece, (ii) the ESM entering into interest rate swaps to mitigate the risk of higher market rates and (iii) introducing matched funding for future disbursements to Greece under the current programme.

The short-term debt measures will have a significant positive impact on the sustainability of Greek debt.

The Eurogroup calls upon the institutions and Greece to swiftly resume negotiations in order to reach staff-level agreement as soon as possible, based on a shared conditionality, as agreed in August 2015, and mandates the EWG to assess this. The Eurogroup stands ready, in line with usual practice, to support the completion of future reviews provided that the policy package, including the contingency fiscal mechanism as agreed in the context of the first review, is implemented as planned. The Eurogroup confirms that the programme implementation, as well as policy conditionality and targets, will be reviewed regularly based on input from the institutions.

The IMF staff reconfirmed today its intention to recommend to the Fund's Executive Board a new financing arrangement for Greece as soon as possible once staff-level agreement is reached in accordance with established Fund policies.

The full implementation of all prior actions related to the second review and the completion of national procedures would pave the way for the ESM governing bodies to approve the supplemental Memorandum of Understanding.


ΠΗΓΗ
http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/12/05-eurogroup-statement-greece/

Δεν υπάρχουν σχόλια: