Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιουργεί μέτωπο κατά...Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιουργεί μέτωπο κατά...ΤσίπραΓράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής
Η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δημιουργήσει «μέτωπο» κατά του Αλέξη Τσίπρα ήταν γνωστή εδώ και καιρό στους στενούς του συνεργάτες.
Πεποίθηση του προέδρου της ΝΔ είναι ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, μια και η κυβέρνηση παίζει τη χώρα στα ζάρια.
Για τον λόγο αυτό ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε ότι πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, προκειμένου να διαφανεί αν είναι εφικτή η ανεύρεση κοινού τόπου για ανάληψη πρωτοβουλιών.

Η πρώτη συνάντηση γίνεται το μεσημέρι της Παρασκευής στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, με τη Φώφη Γεννηματά. Οι συνεννοήσεις μεταξύ των δύο επιτελείων ήταν συνεχείς τα τελευταία 24ώρα και παρά το πυκνό πρόγραμμα και των δύο, βρέθηκε η Παρασκευή ως η καλύτερη χρονικά λύση. Η αίσθηση που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως ακόμα και αν κλείσει η αξιολόγηση, η χώρα θα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, κάτι που θα επαναλάβει ο κ. Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σημειώνοντας ότι κομβικό στοιχείο για τη μετέπειτα πορεία αποτελεί η αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος.
«Ο κ. Τσίπρας πάει στις Βρυξέλλες, λέει ναι σε όλα. Επιστρέφει στην Αθήνα και προσπαθεί να πείσει το κόμμα του για το περιεχόμενο της συμφωνίας». Με αυτή τη φράση συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη έδινε το περίγραμμα της εικόνας που έχει αποκομίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, στοιχείο που αναμένεται να μπει και στη συζήτηση Μητσοτάκη-Γεννηματά.
Εδώ και μερικές μήνες στον τρίτο όροφο των γραφείων της ΝΔ υπάρχει η εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός κινείται σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. «Άλλο το Μέγαρο Μαξίμου, άλλο η πλατεία Κουμουνδούρου» έλεγε γαλάζια πηγή, θέλοντας να δώσει έμφαση στη διαφορετική τακτική που ακολουθεί η κλειστή ομάδα του κ. Τσίπρα.
Για τη ΝΔ είναι πλέον φανερό ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία, όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της διαδικασίας «σερβιρίσματος» της συμφωνίας στις κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης, με την απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος να μεγαλώνει καθημερινά.
Το ερώτημα που απασχολεί τους επιτελείς της ΝΔ είναι κατά πόσο οι γκρίνιες που ακούγονται στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου θα αποτυπωθούν σε διαρροές κυβερνητικών βουλευτών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Η πρώτη απάντηση είναι πως μάλλον κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ορισμένοι πάντως δεν αποκλείουν ένας έως τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην αντέξουν να σηκώσουν μέχρι τέλους το βαρύ φορτίο και λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία να διαλέξουν το δρόμο της παραίτησης και όχι της ανεξαρτητοποίησης.
Τα τελευταία 24ωρα η ηγετική ομάδα της ΝΔ βρέθηκε στη Μάλτα με αφορμή το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Παρότι το πρόγραμμα ήταν πυκνό, το «μυαλό» και το «αυτί» όλων ήταν στην Αθήνα, στην πορεία της διαπραγμάτευσης. Όποιος συναντούσε τα μέλη της ελληνικής αποστολής μπορούσε να βγάλει αβίαστα ένα συμπέρασμα: O κ. Τσίπρας θα συμφωνήσει σε όλα με τους θεσμούς, κάτι που αργά ή γρήγορα θα καταγραφεί και στην πορεία της διαπραγμάτευσης. Αυτό που ενδεχομένως πάρει λίγο χρόνο ακόμα είναι η προσπάθεια να πειστούν όλοι οι βουλευτές έστω και για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς.
Εδώ λοιπόν μπαίνει το μεγάλο ερώτημα: Κλείνει η αξιολόγηση, λαμβάνουμε τη δόση, παίρνουμε και τα σκληρά μέτρα. Ποια είναι η επόμενη μέρα; Πού μας οδηγεί η κατάσταση αυτή. Η απάντηση είναι καθαρή: Η κυβέρνηση δεν υιοθετεί το πρόγραμμα, δεν το πιστεύει και απλώς μεταθέτει το πρόβλημα μερικούς μήνες πιο μετά. Λύσεις στα προβλήματα δε δίνονται, παρά μόνο ανατροφοδοτείται η κρίση.
«Είναι σαν να προσπαθείς να γεμίσεις με νερό, ένα τρύπιο βαρέλι» σημείωνε στέλεχος που ασχολείται με την πραγματική οικονομία.
Φαίνεται λοιπόν ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμο να θυσιάσει την όποια προοπτική ανάπτυξης της χώρας στο βωμό των εφήμερων κομματικών επιδιώξεων, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του ότι με τον τρόπο αυτό δε βγαίνει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, αντιθέτως μπαίνει πιο βαθιά σε αυτόν.
Νέο τετ-α-τετ Merkel - Μητσοτάκη
Μπορεί να μην είχε τα χαρακτηριστικά της προγραμματισμένης διμερούς επαφής, όμως κάθε συνάντηση της Angela Merkel με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έστω και με τη μορφή ενός ολιγόλεπτου τετ α τετ, έχει την αξία της.
Οι δυο τους τα είπαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΕΛΚ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου του Λαϊκού Κόμματος στην Μάλτα. Ο χρόνος ήταν περιορισμένος αλλά στη σύντομη συζήτηση μπήκαν δύο θέματα. Από την μία το προσφυγικό, για την εξέλιξη του οποίου, η κ. Merkel δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού το θεωρεί κρίσιμο παράγοντα για τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές. Η κ. Merkel δεν έχει κρύψει την ενόχληση της για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης κυρίως για τις υπηρεσίες άσυλου.
Από την άλλη τέθηκε ακροθιγώς και η πορεία του ελληνικού προγράμματος και τις εκκρεμότητες που αφορούν στην αξιολόγηση. Οι πληροφορίες λένε πάντως ότι η συζήτηση δεν επεκτάθηκε εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου.
Το ταξίδι στην Μάλτα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν μία ακόμα αφορμή για να επιβεβαιωθεί αυτό που στη ΝΔ γνωρίζουν εδώ και καιρό. Έξω «πάμε καλά»...
Η αντιμετώπιση των ευρωπαίων ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν θερμή, με πιο χαρακτηριστική την προσφώνηση του γραμματέα του ΕΛΚ Λόπεζ Εστουρίθ, ο οποίος τον αποκάλεσε «μελλοντικό νικητή των εκλογών» στην Ελλάδα. Ήταν απολύτως αντιληπτό στους διάδρομους του ξενοδοχείου, στο οποίο πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, ότι το ΕΛΚ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον κ. Μητσοτακη να εκλεγεί πρωθυπουργός, θέλοντας να αυξήσει την ήδη μεγάλη επιρροή του στον ευρωπαϊκό χάρτη.
Σημαντική ήταν η συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, στον οποίο τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε μάλιστα ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποκτήσει η Ελλάδα μια αξιόπιστη κυβέρνηση, που θα πιστεύει στο ευρωπαϊκό όραμα και στην ανάγκη επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. «Μια κυβέρνηση που θα δίνει την δυνατότητα στην πραγματική οικονομία να ορθοποδήσει, φέρνοντας νέες επενδύσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ήταν η πρώτη κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο τους, με τον Donald Tusk να ενημερώνει τον κ. Μητσοτάκη ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αθήνα.
Η παραμονή της ελληνικής αποστολής στην Μάλτα, με αφορμή το συνέδριο του ΕΛΚ έδωσε την ευκαιρία στην ΝΔ να στείλει ένα μήνυμα ενότητας, το οποίο πάντοτε είναι χρήσιμο. Μητσοτάκης, Σαμαράς, Αβραμόπουλος βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με διαφορετικές βεβαίως ιδιότητες και όποιος τους έβλεπε μαζί, εύκολα θα αντιλαμβανόταν το μεταξύ τους, πολύ καλό κλίμα.
Για τον Αντώνη Σαμαρά ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιβεβαιώσει τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με το ΕΛΚ, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποίησε ομιλίες με μεγάλη απήχηση για θέματα της αρμοδιότητάς του. Ενδιαφέρον είχε και το τετ α τετ του εκπρόσωπου τύπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας Steffen Seibert.
Η σύντομη συνάντηση του κ. Κικίλια με τον πλέον στενό συνεργάτη της Angela Merkel έγινε με πρώτο στόχο τη διατήρηση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων που ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε η πορεία της εκλογικής μάχης στη Γερμανία, η εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, ενώ ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Seibert για τη δημοσκοπική υπεροχή που καταγράφει η ΝΔ στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: