Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Επίκαιρη όσο ποτέ η παράσταση του Γιάννη Μόρτζου "Ελευθέριος Βενιζέλος: η ζωή μου"


Του Αθανασόπουλου Περικλή

Αθήνα 2/4/2017
Επίκαιρη όσο ποτέ η παράσταση του Γιάννη Μόρτζου "Ελευθέριος Βενιζέλος: η ζωή μου" στο θέατρο «Τέσσερες Εποχές».
Στην προσωποποίηση του αείμνηστου Ελευθέριου Βενιζέλου, βγαίνει όλη η εμπειρία του  Γιάννη Μόρτζου, ο όποιος  παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο, τόσο την ζωή, όσο και τις σκέψεις του πολιτικού που διπλασίασε την Ελλάδα, πράγμα που  τελικά το καταφέρνει  κρατώντας τον θεατή για δύο ώρες συνεπαρμένο παρακολουθώντας την παράσταση με αμείωτο ενδιαφέρον.

 Η παράσταση, στηριγμένη σ’ ένα ρεαλιστικό, μεστό, και ιστορικό σενάριο, ερμηνευμένη μ’ έναν  απλό και  καταπληκτικό  τρόπο , γίνεται εύκολα κατανοητή από τον θεατή, περνώντας μηνύματα για  την σημερινή συγκυρία της πίεσης που δέχεται η  χώρας μας από τον ξένο παράγοντα.
Το σπουδαίο σε αυτή την παράσταση είναι ότι με πολύ απλό τρόπο ο θίασος παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα στα οποία έπαιξε βασικό ρόλο ο Ελευθέριος Βενιζέλος, κυρίως στον 1ο  Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Μικρασιατική Καταστροφή, προβληματίζοντας  τον θεατή με γεγονότα που συμβαίνουν  ακόμα και σήμερα, με την παρέμβαση  και το ρόλο του ξένου παράγοντα, πράγμα που την  καθιστά επίκαιρη και διαχρονική.
Τόσο η  καταπληκτική ερμηνεία του Γάννη Μόρτζου στο ρόλο του Ελευθέριου Βενιζέλου, όσο και των υπολοίπων μελών του θιάσου, σε ταξιδεύουν στην εποχή του τέλους του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα και σε καθιστούν κοινωνό των ιστορικών  γεγονότων με βασικό πρωταγωνιστή τον τότε μεγάλο Έλληνα Πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο, τα οποία διαμόρφωσαν την «Μεγάλη Ελλάδα» των « δύο Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών» καθώς και της προσωπικής ζωής του μεγάλου Έλληνα πολιτικού.

1 σχόλιο:

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !