Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Ο Μανιάτης Παπάς και το θαύμα που του άλλαξε τη ζωή

Γίνονται θαύματα; Ο 40χρονος Κωνσταντίνος Λυμπέρης, ιερέας στην Αγία Τριάδα στη Στούπα Μεσσηνίας, λέει: Ναι. Συνέντευξη στη Γεωργία Λινάρδου 
Αφορμή για τη συνέντευξη αυτή ήταν ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αγοράς
Μέσα Φλεβάρη ο Δημήτρης έχασε τη μάνα του. «Δεν είμαι της Εκκλησίας, αλλά ο Μανιάτης Παπάς που κατευόδωσε τη μανούλα, μου έστειλε πρωί πρωί το παρακάτω ποίημα του και μου έκλεψε την καρδιά... να' σαι καλά Πάτερ Κωνσταντίνο Λυμπέρη», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. «Ένα τραγούδι σπαραγμός... ένας ζεϊμπέκικος χορός... μια τελευταία επιθυμία, ένας αβάσταχτος λυγμός», του έγραψε μεταξύ άλλων ο Πάτερ Κωνσταντίνος. 
Ένα ζεϊμπέκικο για τον αποχωρισμό της Μανιάτισσας. 
Όταν συναντηθήκαμε ένα απόγευμα στον Κινητήρα, ο Δημήτρης που δεν είναι της Εκκλησίας μου μιλούσε για τον ιερέα της Αγίας Τριάδος με πολύ θερμά λόγια. Ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένας ιδιαίτερος ιερέας που «ζωντάνεψε το χωριό» που, που... Και ιερέας και ποιητής και μπασκετμπολίστας. 
-Πότε και πώς αποφασίσατε να γίνετε ιερέας; 
«Η ζωή μου άλλαξε πορεία, πριν μια δεκαετία, μετά από παιδαγωγία, λεμφώματος η αιτία, άκουσα τη φωνή να με καλεί, ένα κάλεσμα που ακόμα μέσα μου δυνατά ηχεί». 
Ο Πάτερ Κωνσταντίνος είναι πάνω αριστερά
Έγινε καλά. Γιατρεύτηκε. Και τότε, η ζωή έκανε ένα «κλικ» και η πορεία της έβγαλε προειδοποιητικό «φλας» και κατευθύνθηκε αλλού. 
-Απ ' όταν γεννηθήκατε τι θυμάστε; 
«Τα παιδικά μου χρόνια, χαραγμένα πολύ βαθιά μέσα στο μυαλό και τη καρδιά, όταν τα δύσκολα μας τώρα, ήταν τότε πιο απλά». 
-Από ένα ποίημα που γράψατε, συγκράτησα: «Δεν έχει σύνορα η αγάπη, χαράζει νέα όρια,καταπραῢνει τα πάθη». Γιατί τα πάθη θεωρούνται αμαρτία; Πάτερ Κωνστνατίνε, τι είναι αμαρτία; Μπορεί να οριοθετηθεί; 
«Ένα πάθος μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για τον άνθρωπο, όπως π.χ. το πάθος των ναρκωτικών ουσιών. Οπότε όταν δεν σέβεσαι το πολυτιμότερο δώρο που σου χάρισε ο Θεός, την ίδια τη ζωή σου, δεν πορεύεσαι σύμφωνα με τις εντολές Του, βαδίζοντας στον αντίθετο δρόμο της αμαρτίας. Η αμαρτία μπορεί να οριοθετηθεί διότι τα όρια της τα έχει καθορίσει ο Θεός, η αγάπη όμως δεν έχει σύνορα, ο Θεός είναι άναρχος, ο Θεός είναι αγάπη, χαράζει νέα όρια, καταπραΰνει τα πάθη, ξεπερνά τα συνήθη όρια και σύνορα και φθάνει από βάθη της θάλασσας έως το άπειρο σύμπαν, από την πιο σκληρή καρδιά στην πιο ζεστή αγκαλιά. Ο άνθρωπος της αγάπης πλημμυρίζει από γαλήνη, τα πάθη του εξατμίζονται». 
-Εσείς ένας νέος άνθρωπος πώς μπορείτε να πείσετε προηγούμενες γενεές για το διαφορετικό; 
«Ένας νέος άνθρωπος που έχει βιώσει τον φόβο του θανάτου μέσα στις φλέβες του και έχει κατανοήσει πλήρως τα θαύματα Του Θεού στη ζωή του, μπορεί με τον συγκλονισμό του να προσπαθήσει να καταλάβουν οι προηγούμενες ή οι επόμενες γενιές ότι ο Θεός είναι το Α και το Ω στη ζωή τους. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό για να τους πείσω, είναι ο μόνος αληθινός Θεός που σταυρώθηκε και αναστήθηκε για τη σωτηρία των ψυχών μας». 


-Η αμαρτία υπάρχει μέσα στο κεφάλι ή πάνω στο σώμα μας; 
«Η αμαρτία γεννιέται πρώτα στο μυαλό μας, το οποίο παρασέρνει το σώμα στην αμαρτία». 
-Ο θάνατος είναι και το τέλος; 
«Ο θάνατος είναι η αρχή της αιωνιότητας, το ταξίδι από τον πρόσκαιρο, εγκόσμιο χρόνο, προς την επουράνια Βασιλεία Του Θεού». 
-Κι αν ο θάνατος είναι το τέλος (εγώ επιμένω), η ποίηση τι δουλειά μπορεί να κάνει Πάτερ Κωνσταντίνε; 
 «Η ποίηση είναι το αποτύπωμα της εσωτερικής αντίληψης μου για τον κόσμο». 


-Πώς σας έχει πικράνει η ζωή; 
«Η ζωή δεν μ΄έχει πικράνει. Ο Κύριος, ο Αρχηγός της ζωής, με έχει παιδαγωγήσει και με παιδαγωγεί για να αποκτήσω το ύψιστο δώρο της ταπείνωσης. Αμήν!»  
-Θρησκευτικά ή θρησκειολογία; 
«Θρησκευτικά: Ορθόδοξη κατήχηση σύμφωνα με την διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας». 
-Κεφάλαιο: Μπάσκετ. Τι νιώθετε γι' αυτό; 
«Μία μεγάλη αγάπη, ένα όνειρο που δεν έγινε πραγματικότητα λόγω διαφόρων συγκυριών». 
-Ποια είναι η Ομάδα Αλληλεγγύης που έχετε ή που στηρίζετε; 
«Η Ομάδα Αλληλεγγύης είναι προς το παρόν ένας στόχος. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι σαφής: η ελεημοσύνη είναι το λύτρο της ψυχής. Η σκέψη μου είναι μία ομάδα που θα βοηθάει τον πάσχοντα αδελφό μας και μέλη της θα είναι άνθρωποι που θα αισθάνονται την ίδια εσωτερική ανάγκη να προσφέρουν». 
Το επόμενο ραντεβού στη Στούπα της Μάνης για να τα πούμε από κοντά Πάτερ Κωνσταντίνε. 
Μπας και καταλάβω γιατί μερικές φορές ο Θεός τα θαύματα του, τα παίρνει πίσω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: