Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Κύπρος: Αυστηρή προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ερντογάν-Γαλλικές φρεγάτες στη Λάρνακα

Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν έστειλαν οι ΗΠΑ. Καλούν το “σουλτάνο” να μην κάνει καμία ενέργεια εναντίον της Κύπρου και προπαντός του γεωτρύπανου των εταιρειών Τοτάλ και ΕΝΙ, που βρίσκεται ήδη στο οικόπεδο 11 για να κάνει γεώτρηση στο κοίτασμα “Ονησιφόρος”.
Αυτό προκύπτει από δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου προς τον Μιχάλη Ιγνατίου που δημοσιεύονται στον ιστότοπο mignatiou.com.

Στις τουρκικές απειλές αντέδρασε και η Γαλλία, η οπιά διακριτικά έστειλε δύο φργάτες από το στόλο που βρίσκεται στο Λίβανο και ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Λάρνακας.
Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Κύπρου και εναντίον των εταιρειών που συνεργάζονται με την Λευκωσία για έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε: «Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».
Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ιδιαίτερα για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία εξαιτίας των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και φέρεται να έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα πως είναι αντίθετη με κάθε κρίση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Άλλωστε, το θέμα έθεσε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα.
Οι απειλές του Ερντογάν κατά των εταιριών που συμμετέχουν στις έρευνες δεν ήταν η μοναδική πρόκληση από πλευράς Τουρκίας. Η Άγκυρα με νέα NAVTEX, δέσμευσε περιοχή δυτικά της Κύπρου για άσκηση με πυρά, ενώ έχει δεσμεύσει και περιοχές του FIR Λευκωσίας.
Στα αυστηρά προληπτικά μέτρα εναντίον κάθε μορφής ενόχλησης ή παρενόχλησης των διαδικασιών γεώτρησης, συμβάλλει διακριτικά και η Γαλλία. Δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν αποσπαστεί για τον σκοπό αυτό και διακριτικά, έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας. Διακριτική παρουσία υπάρχει από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.
Δυο ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα άφιξής του στο «οικόπεδο 11» έφτασε στην περιοχή το πλωτό γεωτρύπανο West Capella της Total – ENI. Η ουσιαστική έναρξη της γεώτρησης αναμένεται στις 16 Ιουλίου.
Με την άφιξη του West Capella στο οικόπεδο 11 και στο κοίτασμα «Ονησίφορος» αρχίζει η διαδικασία της διερευνητικής γεώτρησης για λογαριασμό του γαλλικού κολοσσού TOTAL.
Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις μήνες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Ήδη τέθηκε σε ισχύ η Navtex, που έχει εκδώσει η Λευκωσία για δέσμευση της περιοχής για τρεις μήνες, σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο.
Ο γενικός διευθυντής της TOTAL Κύπρου, Ιβ Γκροζιάν, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο θα προχωρήσει αρχικά σε ορισμένες δοκιμές και ελέγχους, που θα διαρκέσουν λιγότερο από μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση. Το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών, που είναι γύρω στα 1.700 μέτρα, θα φθάσει μέχρι και τις 4.000 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: