Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Η παρέμβαση Λαλιώτη, η μάχη για την πολιτική ηγεμονία στη νέα «κεντροαριστερά», η Φώφη και ο Καμίνης

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
Πολλά και ενδιαφέροντα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον πολύπαθο χώρο της πάλαι ποτέ ισχυρής κεντροαριστεράς. Η επίσημη διεκδίκηση της ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη αλλά και η παρέμβαση του σιωπηλού μέχρι σήμερα, Κ. Λαλιώτη δείχνουν ότι έχει αρχίσει για τα καλά η μάχη για την πολιτική  κατεύθυνση και ηγεμονία στο νέο σχήμα, το οποίο επιχειρεί να αποκαταστήσει την πολιτική ζημιά που υπέστη ο χώρος από την πλήρη υποταγή στις μνημονιακές πολιτικές και την ανιστόρητη συμμαχία με την νεο-δεξιά του Αντώνη Σαμαρά.

Η Φώφη Γεννηματά μέχρι τώρα, δεν κατάφερε να απογαλακτισθεί από τα πολιτικά δεσμά του Ε. Βενιζέλου και των παλιών εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό και ακολουθεί μια σχιζοφρενή πολιτική. Στο εξωτερικό συμπαρατάσσεται με την ευρωπαική προοδευτική σοσιαλδημοκρατία που αναζητεί νέους δρόμους κοινωνικής δικαιοσύνης μακριά από τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα ενώ στο εσωτερικό φλερτάρει με μεταρρυθμιστικές πολιτικές τύπου Μητσοτακη και σια, ακυρώνοντας το όποιοι προοδευτικό πρόσημο απέμεινε στον πολιτικό της χώρο.
Πολλοί εκτιμούν ότι η εκτενής παρέμβαση του πρώην βουλευτή και στελέχους του ΠΑΣΟΚ του Ανδρεα Παπανδρέου, αποσκοπεί στο να αταιώσει την οποία πολιτική συνεργασία της κυρίας Γεννηματά με την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στρέφοντας το όλο εγχείρημα προς τα αριστερά, στις πηγές των σοσιαλιστικών και δημοκρατικών αρχών και ιδεών του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Λαλιώτης υπερασπίζεται με θέρμη το Κυβερνητικό Πρόγραμμα, της περιόδου 1994 και 1995, το οποίο με το «επάρατο» και «βαθύ» ΠΑΣΟΚ, με Πρωθυπουργό τον «ολετήρα», «λαϊκιστή», «αντι-Ευρωπαίο», «άρρωστο – ανίκανο» και «αναχρονιστικό» Ανδρέα Παπανδρέου είχε απόλυτη και αδιαμφισβήτητη επιτυχία, εν αντιθέσει με τις «τραγικές επιδόσεις της Ν.Δ.  όπου αντί για σύγκλιση με τους στόχους του Μάαστριχτ είχαμε μεγάλες αποκλίσεις.
«Αυτό σήμαινε ότι η «Ευρωπαϊκή» Ν.Δ. δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη», σημειώνει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ο Κώστας Λαλιώτης τραβάει ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή “προόδου και συντήρησης”, βάζοντας τη σημερινή Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην Κεντροαριστερά και τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, που σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο, και να προτείνουν μια διαφορετική προοπτική για το μέλλον της χώρας.
Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Ο Κ. Λαλιώτης με αυτό το άρθρο αποκλείει κάθε προσπάθεια πολιτικής σύγκλισης του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά ταυτόχρονα, δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Εάν η αποδόμηση αυτή αφορά την ηγεσία της κ. Γεννηματά μόνο, ο κ. Λαλιώτης με ποιόν τάσσεται;
Ο κ. Γ. Καμίνης, ο έτερος επίσημος υποψήφιος για την ηγεσία, προέρχεται μεν γενικά από τον προοδευτικό χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης αλλά πως μπορεί να διασφαλίσει και να εγγυηθεί την πορεία του νέου πολιτικού φορέας προς μια προοδευτική κατεύθυνση;
Διότι  δεν είναι λίγοι εκείνοι που θωρούν ότι ο κ. Καμίνης αποτελεί την εναλλακτική πρόταση των πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστών του χώρου(Σημίτη, Πάγκαλου, Βενιζέλου κ.α), όλου δηλαδή του νεο-εκσυγχρονσινιστικού μπλοκ, που θεωρούν ότι η κ. Γεννηματά δεν κάνει για τα δικά τους σχέδια.
Αλλωστε, πληροφορίες πριν λίγους μήνες έφεραν τα άτομα αυτά, να συναντώνται σε δείπνα και να αναζητούν το νέο πρόσωπο-ηγέτη της κεντροαριστεράς. Οπως μάλιστα έλεγε δημοσίως ο ίδιος ο Θ. Πάγκαλος, το νέο πρόσωπο πρέπει να είναι εκτός κεντρικής πολιτικής, καθηγητής(όπως ο Κ. Σημίτης) και σχετικά άφθαρτος.
Οι τότε πληροφορίες έφεραν ως πρώτη επιλογή τους το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα, ο οποίος δεν αποδέχθηκε τη  μεγάλη πρόκληση. Οι εξελίξεις σε βάρος του και οι αποκαλύψεις για εμπλοκή της συζύγου του στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μάλλον ακύρωσαν οριστικά αυτή την εκδοχή.
Η περίπτωση του Γ. Καμίνη, όμως συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Δεν αποκλείεται λοιπόν ο κ. Καμίνης να είναι το πουλέν της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας που θέλει ε αυτό το τρόπο να ηγεμονεύσει οριστικά και αμετάκλητα στο παλιό σοσιαλδημοκρατικό χώρο.
Ο κ. Λαλιώτης πάντως με την παρέμβαση του, φαίνεται να στέκεται απέναντι και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εκτός αν παίζει πάλι το ρόλο που έπαιξε και το 1996 στην εκλογή του Κ. Σημίτη στη προεδρία του ΠΑΣΟΚ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: