Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Διεθνής δικαίωση Κοντονή – Η Εσθονία έκανε πίσω και “διόρθωσε” το επίσημο κείμενο – Έκθετη η ΝΔ

Διεθνής δικαίωση Κοντονή – Η Εσθονία έκανε πίσω και “διόρθωσε” το επίσημο κείμενο – Έκθετη η ΝΔΔιεθνείς διαστάσεις λαμβάνει η απρέπεια της Εσθονίας, που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να “ξεπλύνει” το ναζιστικό της παρελθόν.
 Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, σε ανταπόκριση από το Ταλίν της Εσθονίας, με τίτλο «Διεθνές σκάνδαλο – Η Ελλάδα έδωσε μαθήματα Ιστορίας στην Εσθονία», και υπότιτλο «Η άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί τις απόψεις της Εσθονίας για τον κομμουνισμό και την Ιστορία του προηγούμενου αιώνα, ανάγκασε το Ταλίν να διορθώσει το επίσημο κείμενο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Το διεθνές σκάνδαλο ανάγκασε την εσθονική Προεδρία να τροποποιήσει το κείμενο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της σχετικά με το επικείμενο Συνέδριο της 23ης Αυγούστου, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων.
Η άρνηση του Έλληνα υπουργού, Σταύρου Κοντονή, να συμμετάσχει στο συνέδριο, ανάγκασε την Εσθονία να τροποποιήσει το αρχικό κείμενο, ωστόσο, επί της ουσίας, δεν άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η Εσθονία αντιλαμβάνεται την ιστορία του προηγούμενου αιώνα.
«Η Ελλάδα (και δεν είναι η μόνη) κατηγορηματικά αρνήθηκε να δεχθεί την εξομοίωση των εγκλημάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού.
»Το κείμενο της εσθονικής προεδρίας στην επίσημη ιστοσελίδα δεν περιλαμβάνει πλέον τα «λεπτά» σημεία του προηγουμένου κειμένου, αλλά δεν παύει να διαστρέφει το νόημα της απόφασης που λήφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το από 2/4/2009 ψήφισμά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όρισε την 23η Αυγούστου ως ημέρα αφιερωμένη στα θύματα «των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων» και παρά το γεγονός ότι στο κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνεται λόγος για θύματα ορισμένων κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη, το τελικό κείμενο δεν περιέχει τη λέξη “κομμουνισμός”».
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης τα κομμουνιστικά κόμματα έχουν αρκετή δύναμη και δεν θεωρούν ότι ο κομμουνισμός εξομοιώνεται με τον “σταλινισμό”, ή ακόμη χειρότερα με το “ναζισμό”.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέδειξε την αντίστοιχη διπλωματία και το έλαβε υπόψιν, ωστόσο η Εσθονία δεν το έπραξε, «με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναπόφευκτα σκάνδαλο», σχολιάζει ο ανταποκριτής.
«Με κάθε σεβασμό στα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων, αντίθετα με τη γνώμη των υπευθύνων για το εν λόγω συνέδριο, ο “σταλινισμός” δεν μπορεί να εξομοιωθεί με τον “κομμουνισμό”, όσο για τον “Ναζισμό” με κανένα τρόπο δεν είναι “κομμουνιστικό καθεστώς”, υπογραμμίζει ο ανταποκριτής και εκφράζει την ελπίδα το σφάλμα να οφείλεται στις ελλιπείς ιστορικές γνώσεις κάποιων υπαλλήλων.
Το TRIBUNE σημειώνει μια χρήσιμη ιστορική πληροφορία. Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο πληθυσμός της Εσθονίας ήταν 1.017.475 άνθρωποι και 70.000 άνδρες της έσπευσαν εθελοντικά να καταταγούν στις γερμανικές λεγεώνες του Τρίτου Ράιχ. Ο αριθμός 70.000 άνδρες σε πληθυσμό ενός εκατομμυρίου σημαίνει ότι όλοι σχεδόν οι άρρενες σε στρατεύσιμη ηλικία πολέμησαν για τους ναζί.
Η Εσθονία ήταν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας και σήμερα παραμένει γερμανικό “προτεκτοράτο” εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόπειρα των Εσθονών να ξεπλύνουν το ναζιστικό τους παρελθόν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία όχι μόνο πολέμησε και αντιστάθηκε στον ναζισμό αλλά και συγκαταλέγεται μεταξύ των νικητών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η Εσθονία μεταξύ των ηττημένων και από ό,τι φαίνεται και των αμετανόητων.
Η αντίδραση του Σταύρου Κοντονή και οι διεθνείς δυσαρέσκειες στην εσθονική προεδρία, ανάγκασαν την Εσθονία να διορθώσει το αρχικό της κείμενο και πλέον η μόνη έκθετη και υπόλογη απέναντι στην ιστορία, στον πολιτισμό και την πολιτική ηθική είναι η νεοφιλεύθερη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η επιπόλαια και μανιακή Νέα Δημοκρατία έσπευσε να ασκήσει για μια ακόμη φορά μικρονοϊκή και μικροπολιτική αντιπολίτευση σε θέματα που ούτε τα “νιώθει”, ούτε τα “καταλαβαίνει”.
Μόνο βαθιά ανησυχία προκαλεί σε τι περιπέτειες θα οδηγηθεί η χώρα εάν ο νεοφιλελεύθερος θίασος του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνει ποτέ από ατύχημα κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: