Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Σκόπια: Μεγάλη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοτικές εκλογές

Σκόπια: Μεγάλη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοτικές εκλογέςΤο κυβερνών κόμμα του Ζόραν Ζάεφ κατέκτησε από τον πρώτο γύρο 37 δήμους, έναντι μόλις τριών μικρών δήμων στους οποίους επικράτησε το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE του Γκρούεφσκι

Μεγάλη νίκη σημείωσε στις χθεσινές δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ το κυβερνών κόμμα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, το οποίο κατέκτησε από τον πρώτο γύρο 37 δήμους, έναντι μόλις τριών μικρών δήμων στους οποίους επικράτησε το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. 
Οι εκλογές διεξήχθησαν για την ανάδειξη νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων στους 81 δήμους της χώρας.
 
Η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά και χωρίς προβλήματα, ενώ η Εθνική Εφορευτική Επιτροπή εκτίμησε πως διεξήχθη σε δημοκρατικό κλίμα.
 
Ο υποψήφιος του SDSM για τον Δήμο Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ προηγείται με σημαντική διαφορά του υποψηφίου του VMRO-DPMNE Κότσε Τραγιάνοφσκι, όμως είναι αμφίβολο για την ώρα εάν θα αναδειχθεί δήμαρχος από τον πρώτο γύρο, ή εάν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, σε δύο εβδομάδες.  
Επιπλέον, το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ νίκησε από τον πρώτο γύρο σε όλους τους άλλους μεγάλους Δήμους της χώρας: στο Κουμάνοβο, στο Μοναστήρι (Μπίτολα), στο Πρίλεπ, στην Οχρίδα και στη Στρούμιτσα.
 
Ο αρχηγός του SDSM και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας τα μεσάνυχτα σε υποστηρικτές του κόμματός του που πανηγύριζαν στο κέντρο των Σκοπίων, έκανε λόγο για μεγάλη νίκη και μια ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.
 
Από την πλευρά του αντιθέτως ο αρχηγός του VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε μη δημοκρατική ατμόσφαιρα και έκανε λόγο για σωρεία παρατυπιών και για άσκηση πιέσεων στους ψηφοφόρους από την μεριά του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ.
 
Ωστόσο, ο Γκρούεφσκι ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών, το κόμμα του θα προβεί σε εκτενή ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος για να διαπιστωθεί σε ποιους άλλους λόγους οφείλεται η ήττα του και σημείωσε ότι αυτός, ως αρχηγός του VMRO-DPMNE, φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη για το δυσμενές αποτέλεσμα.
 
Στους δήμους όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός, το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι προηγείται με διαφορά στο Τέτοβο και με μικρότερη στο Γκόστιβαρ, όμως για την ανάδειξη δημάρχων στους δύο αυτούς δήμους, που είναι οι μεγαλύτεροι σε συγκέντρωση αλβανικού στοιχείου στην ΠΓΔΜ, θα χρειαστεί δεύτερος γύρος.
 
Η μεγάλη νίκη του SDSM στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, η οποία ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις και αναμένεται να λάβει ευρύτερες διαστάσεις στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 29 Οκτωβρίου, ενισχύει ιδιαίτερα τον Ζόραν Ζάεφ στο εσωτερικό και τον καθιστά κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Ταυτόχρονα δρομολογεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας της «πολιτικής αλλαγής» στη χώρα, που ξεκίνησε με την ανάληψη της εξουσίας από το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, τον περασμένο Μάιο, μετά από μια μακρά, ταραχώδη περίοδο.
 
Αντίθετα, η συντριπτική ήττα του VMRO-DPMNE αποδυναμώνει στο έπακρο τον Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επί δέκα συναπτά έτη, ενώ είναι πολύ πιθανό να τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν το 2013, το VMRO-DPMNE, που τότε βρισκόταν στην κυβέρνηση και στο απόγειο της πολιτικής του κυριαρχίας, είχε κερδίσει 56 δήμους, έναντι μόλις τεσσάρων του SDSM.

Δεν υπάρχουν σχόλια: