Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Πανελ. Συλ. Υπαλ. ΟΑΕΔ-.τΟΕΕ-τ.ΟΕΚ - Δελτίο τύπου για το πλεόνασμα μαμούθ του ΟΑΕΔ

Αποτέλεσμα εικόνας για οαεδ οεκ
ΑΘΗΝΑ 3.10.2017
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ καθημερινά ζούμε την αγωνία των ανέργων για να βρουν μια δουλειά που θα τους επιτρέπει να επιβιώσουν και να ζήσουν αξιοπρεπώς. Στην Ελλάδα οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας συνεχίζουν και το 2017 να είναι λιγοστές. Παρότι ο ΟΑΕΔ είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας υπεύθυνος για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ελλάδα δεν αποτελεί για τους ανέργους την πρώτη τους επιλογή μέσω της οποίας ψάχνουν να βρουν δουλειά. Δυστυχώς παρότι ο ΟΑΕΔ τα τελευταία χρόνια εκσυγχρονίζεται και έχουν γίνει αρκετά βήματα για την μοντερνοποίησή του ο πρωταρχικός σκοπός του ΟΑΕΔ που είναι να ενισχύει την απασχόληση και να βρίσκει σταθερές δουλειές δεν έχει επιτευχθεί.

Μόλις χτες κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 και με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι για τον ΟΑΕΔ προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει θετικό ταμειακό ισοζύγιο  ύψους 649 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 291 εκ. έναντι του στόχου. Η δε βελτίωση οφείλεται, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, από την μείωση των δαπανών του κατά 220 εκ. ευρώ.
Με άλλα λόγια δηλαδή ο ΟΑΕΔ απλά δεν εκπόνησε τα προγραμματισμένα για το 2017 προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας με αποτέλεσμα να μην εκταμιεύσει 220 εκ. ευρώ όπως είχε προϋπολογίσει. Η επόμενη «χαρούμενη» είδηση για τους εκατομμύρια ανέργους θα ήταν να μας ενημέρωνε πόσα έχει κερδίσει από τους τόκους της Τράπεζας Της Ελλάδας από το σύνολο των κατατειθέμενων κεφαλαίων του τα οποία ξεπερνούν τα 600 εκ. Ευρώ.
Πάνω από πέντε χρόνια ο ΟΑΕΔ αυτοδιαφημίζεται ότι  αλλάζει. Όμως δεν αλλάζει προς το καλύτερο αλλά προς το χειρότερο. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι τα τελευταία χρόνια το πλεόνασμα του ΟΑΕΔ αυξάνεται ραγδαία αφού δεν εκπονούνται τα προγραμματισμένα προγράμματα αλλά οφείλεται και στο μείγμα κατανομής των κονδυλίων του. Το μεγαλύτερο ποσοστό,  κατά 60% δίνεται για τα κοινωφελή προγράμματα τα οποία ναι μεν βρίσκουν δουλειά για οκτώ μήνες αλλά όλοι οι ωφελούμενοι (όχι εργαζόμενοι) κατόπιν απολύονται χωρίς την δυνατότητα να ανανεώσουν τον χρόνο δουλειά τους μέσω άλλων παρόμοιων προγραμμάτων αφού η μοριοδότηση για την ανεργία τους  είναι πλέον πολύ χαμηλή αφού εργάστηκαν για 8 μήνες και έτσι μηδενίστηκε ο χρόνος συνεχόμενης ανεργίας τους. Δυστυχώς μόνο το  40% των κονδυλίων για τα προγράμματα απασχόλησης κατανέμεται στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη των ανέργων.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η εκπόνηση προγραμμάτων ασπιρίνης για τους ανέργους μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων χωρίς να επιτυγχάνεται ο στόχος του ΟΑΕΔ, η εύρεση δηλαδή σταθερής και αξιοπρεπούς δουλειάς για τους ανέργους. Έτσι η ανεργία παρουσιάζει ελαφριά μείωση με πολύ αργό ρυθμό περίπου 1% ετησίως τα τελευταία χρόνια.

Διεκδικούμε και απαιτούμε :

·         Σωστό προγραμματισμό των προγραμμάτων έτσι ώστε να εκπονούνται περισσότερα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, εξαντλώντας τα προϋπολογιζόμενα κονδύλια.
·         Αλλαγή της κατανομής των κονδυλίων με  αύξηση των προγραμμάτων που ενισχύουν την σταθερή απασχόληση. Φτάνει πια με τα προγράμματα ασπιρίνες
·         Αναζήτηση και απόδοση όλων των οφειλόμενων, συνεισπρατόμμενων από τον ΕΦΚΑ εισφορών που οι άνεργοι και οι επιχειρήσεις δίνουν για τον ΟΑΕΔ
·         Εκπόνηση νέων προγραμμάτων στέγασης αφού ο ΟΑΕΔ από το 2013 είναι ο καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ μόνο στα χαρτιά. Είναι πλέον γνωστό ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ αλλά το Κράτος, όσες Κυβερνήσεις και αν πέρασαν από το 2012 ,συνεχίζουν εγκληματικά να αδιαφορούν για τις αυξημένες ανάγκες στέγασης των πολιτών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: