Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΟΠΥΥ


Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΟΠΥΥ
     Τ Δ.Σ. του ΠΑΝ.ΣΥ.ΕΡ.ΕΟΠΥΥ συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017 συμβολική κατάληψη στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, απαιτώντας την άμεση κατάργηση του αρθ. 30 του Π.Δ. 121/17 που αφορά στο νέο Οργανισμό του Υπουργείου Υγείας. Διεκδικούμε επίσης τη γενικότερη αναβάθμιση και στήριξη του Φορέα τόσο σε επίπεδο οργανωτικό - λειτουργικό  όσο και στο επίπεδο των παροχών και της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό η οποία βαίνει μειούμενη από χρόνο σε χρόνο.  

Με το αρθ.30, εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς όπως αποδείχθηκε να το γνωρίζει ούτε η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, συστάθηκε «ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ», αποκλειστικής ευθύνης του εκάστοτε υπουργού. Είναι φυσικά απαράδεκτο κι ανησυχητικό το γεγονός της υπαγωγής του ΕΟΠΥΥ στην εποπτεία «αυτοτελούς τμήματος».  Μεγαλύτερη όμως ανησυχία για την αυτονομία και την ίδια την υπόσταση του, προκαλεί η περιγραφή των αρμοδιοτήτων του συγκεκριμένου τμήματος. Εκτός των άλλων λοιπόν «καθορίζει», «διαχειρίζεται» και «εισηγείται» για κρίσιμα ζητήματα λειτουργίας και παροχών, παρακάμπτοντας και υποκαθιστώντας το Δ.Σ. του Οργανισμού και τις αρμόδιες υπηρεσίες του. Αναφέρουμε δε ότι, ένα μήνα πριν υπήρξε τροποποίηση της σύνθεσης του Δ.Σ. και ανατροπή των συσχετισμών μεταξύ των «διορισμένων» μελών και των μελών που ορίζονται από τους Κοινωνικούς Φορείς, υπέρ των πρώτων (έξι προς πέντε).
Η απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι, «Οι αρμοδιότητες και οι ρυθμίσεις που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ καθορίζονται με νόμους που ψηφίζει η Ελληνική Βουλή. Τις διατάξεις αυτές δεν μπορεί να τις αναιρέσει κανένα Προεδρικό Διάταγμα και φυσικά δεν υπάρχει πρόθεση να τροποποιηθούν οι σχετικές ρυθμίσεις». Αντιφατική είναι σίγουρα αλλά και «ύποπτη» αφού αντί να καταργεί προσπαθεί να «διασκεδάσει» τη διατήρηση της συγκεκριμένης διάταξης με αόριστες διαβεβαιώσεις και δηλώσεις περί «καλών προθέσεων».
 Αναφέρει επίσης ότι, «Το Τμήμα Εποπτείας και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα υπαγόταν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επειδή, όμως, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του ΕΟΠΥΥ είναι ευρύτερες ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κρίθηκε σκόπιμο το συγκεκριμένο Τμήμα να είναι αυτόνομο με την έννοια ότι  δεν θα ανήκει σε άλλη διεύθυνση, γενική διεύθυνση ή γενική γραμματεία αλλά απευθείας  στον Υπουργό ή  στον αναπληρωτή Υπουργό». Παραλείπει όμως να αναφερθεί στο γεγονός ότι το ανωτέρω τμήμα είχε περιορισμένες αρμοδιότητες και σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνονταν το πλαίσιο αρμοδιοτήτων που αναφέραμε παραπάνω, αφού  σύμφωνα με το Ν. 4238/14 αυτές ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ. Επομένως επιβάλλεται η άμεση κατάργηση του αρθ. 30 και όχι η «αποσαφήνιση» ή η «αναδιατύπωση» του, όπως αναφέρθηκε σχετικά.
Οφείλουμε ωστόσο να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι απλά και μόνο μέσω της κατανομής των αρμοδιοτήτων ή του διοικητικού χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ θα κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην υγεία και στη φαρμακευτική περίθαλψη ή θα αποτραπούν οι συνεχιζόμενες άγριες περικοπές.  Αυτά τα προβλήματα είναι οι συνέπειες της πολιτικής της Κυβέρνησης και των προηγούμενων, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ και των απαιτήσεων των δανειστών: Δραστική συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών και των κοινωνικών υπηρεσιών και γιγάντωση του επιχειρηματικού τομέα σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς. Με την υλοποίηση αυτής της πολιτικής συνδέθηκε δυστυχώς η  δημιουργία του ΕΟΠΥΥ από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του και αυτή τη σκοπιμότητα εξακολουθεί να υπηρετεί, παρά τις διαβεβαιώσεις περί ανασυγκρότησης και αλλαγής της φυσιογνωμίας του από τη σημερινή Κυβέρνηση. Αλλαγή που όμως εξακολουθεί να αποτελεί αναγκαιότητα και αφορά όχι τόσο στη διοικητική ή στην οργανωτική του μορφή, αλλά κυρίως στο κοινωνικό  περιεχόμενο, στο ρόλο και στους σκοπούς του. Το συγκεκριμένο όμως πλαίσιο διεκδίκησης προϋποθέτει τον αυτοτελή χαρακτήρα του και πέρα από την αναβάθμιση του επιπέδου των παροχών και την αύξηση της χρηματοδότησης, συνδέεται με την ενίσχυση του παρεμβατικού του ρόλου στη «ζούγκλα» της αγοράς των υπηρεσιών υγείας, υπέρ των συλλογικών συμφερόντων των δέκα εκατομμυρίων ασφαλισμένων του. Με όρους ενεργού κοινωνικού ελέγχου, διαφάνειας και συμμετοχικότητας, αφού άλλωστε πρόκειται για ΦΚΑ.
Η περαιτέρω λοιπόν υποβάθμιση ή ο αφανισμός του θα λειτουργήσει προς εντελώς αντίθετη κατεύθυνση αφήνοντας εντελώς ελεύθερο το πεδίο σε «συμφωνίες των διαδρόμων» και είναι αυτό που θεωρούμε ότι δρομολογείται μέσω των συγκεκριμένων διατάξεων. Η αντίθεση ωστόσο και η σύγκρουση με τα κάθε είδους κερδοσκοπικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, των συνδικάτων, των κοινωνικών φορέων και των συλλογικοτήτων. Ζητάμε τη στήριξή και τη συμμετοχή σας προκειμένου να κλιμακώσουμε όλοι μαζί τις κινητοποιήσεις, σ’ έναν αγώνα με αναφορά στο σήμερα, που όμως αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδρομής μέχρι την ανάπτυξη ενός πλήρους, σύγχρονου δημόσιου συστήματος υγείας με καθολική κάλυψη σε εξετάσεις, φάρμακα και νοσήλια.
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
ΑΜΕΣΗ  ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ
Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Κώστας Κερασίδης                                               Παναγιώτης Πατεράκης 



Δεν υπάρχουν σχόλια: