Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΤΖΙΑ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥ ΕΒΑΖΑΝ ΠΑΓΙΔΕΣ


14s4kotziaΟ υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει την αρμοδιότητα να απαντήσει επί του ζητήματος των επαναπροωθήσεων. Σφοδρότατη σύγκρουση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ερώτηση 25 μελών της Κ.Ο. του κυβερνητικού κόμματος σχετικά με τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών. Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε κατ’ αρχάς ότι τόσο ο ίδιος όσο και το υπουργείο δεν έχουν την αρμοδιότητα να απαντήσουν επί του συγκεκριμένου ζητήματος (η ερώτηση απευθύνεται, επίσης, στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής) και άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του Νίκου Ξυδάκη και της Σίας Αναγνωστοπούλου, που είχαν διατελέσει υπουργοί αναπληρωτές Εξωτερικών.


ΚΟΜΑΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ
Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η διεύθυνση Γ4 του υπουργείου Εξωτερικών ασχολείται με ζητήματα μετανάστευσης επικουρικά και ως προς την παροχή βίζας και τη γενικότερη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Εξέφρασε, μάλιστα, την απορία του πώς είναι δυνατόν να μην το γνωρίζουν δύο πρώην αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών που ήταν αρμόδιοι για τα θέματα Γ4 Διεύθυνσης, εν ολίγοις ο κ. Ξυδάκης και η κ. Αναγνωστοπούλου. Την ερώτηση υπογράφουν και άλλοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεκριμένα οι Ν. Φίλης και Αρ. ΜπαλτάςΟ υπουργός Εξωτερικών άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η ερώτηση των βουλευτών πραγματοποιήθηκε για κομματική σκοπιμότητα. «Λέγεται ότι πιθανόν, ο ίδιος το αποκλείω, να υπάρχουν βουλευτές που θεωρούν τις προσβλητικές ερωτήσεις προς υπουργούς που δεν είναι μέλη του κόμματος, στο οποίο οι ίδιοι ανήκουν, ως καλή άσκηση δημόσιας πολιτικής. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, αμαυρώνεται η διεθνής εικόνα του υπουργείου Εξωτερικών και της θέσης που έχει σε σειρά διαπραγματεύσεων», είπε συγκεκριμένα.
Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κοτζιάς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται σε σύγκρουση. Ο κ. Κοτζιάς, μέσω της κίνησης «Πράττω» στην οποία προεδρεύει, είχε επιτεθεί και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν επικρίνει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα για τις επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη. Ακριβώς η συγκεκριμένη πτυχή, δηλαδή η ευθύνη υπουργείων που έχουν να κάνουν με αντικείμενα «ξένα» προς τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ασφάλεια και η εξωτερική πολιτική, είναι και εκείνη που τακτικά οδηγεί σε τριβές ανάμεσα σε στελέχη και βουλευτές της Κουμουνδούρου και τους –εξωκομματικούς– υπουργούς Κοτζιά και Τόσκα. Επίσης, η προτελευταία συγκατοίκηση στο ΥΠΕΞ, συγκεκριμένα μεταξύ του κ. Κοτζιά και του κ. Ξυδάκη, είχε οδηγήσει σε έντονες τριβές και εντάσεις, οι οποίες δεν εκδηλώθηκαν ποτέ. Αν και οι σχέσεις του κ. Κοτζιά με τον νυν υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο είναι απολύτως οριοθετημένες, παραμένει απολύτως σαφές ότι η συγκατοίκηση στο υπουργείο Εξωτερικών είναι κατά κύριο λόγο «συμβατική».
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: