Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ανιψιός του Κυριάκου συνέταιρος του Φλώρου

Κώστας Βαξεβάνης

Μετά την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, καταδικασμένου για το σκάνδαλο της Energa, το οποίο προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ με ανάρτηση στο Twitter εξέφρασε την ανησυχία του για τις περιπτώσεις των ισχυρών του χρήματος που αποφυλακίζονται. 
Παρότι η υπόθεση ήταν ξεκάθαρη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να κατονομάσει τον ισχυρό του χρήματος που αποφυλακίστηκε. Οι ανώνυμες αναφορές του ήταν για να μπορέσουν οι οπαδοί και τα μέλη του κόμματος να τα βάλουν με τον νόμο Παρασκευόπουλου και μόνο για την αποφυλάκιση. Γιατί όμως ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να κάνει αναφορά; Επειδή, όπως προκύπτει από την έρευνα, τόσο ο Αριστείδης Φλώρος όσο και η οικογένειά του έχουν σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Σχέσεις που δεν περιορίζονται στις πολιτικές προτιμήσεις αλλά επεκτείνονται και στην… επιχειρηματικότητα. Ο ανιψιός και σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη υπήρξε συνέταιρος του Αρ. Φλώρου την εποχή που ήταν σε εξέλιξη το σκάνδαλο Energa. Επιπλέον ως νομικός χειρίστηκε το θέμα των αμαρτωλών offshore. Το όνομά του μάλιστα εντοπίζεται στα ΔΣ εταιρειών της οικογένειας Φλώρου. Λίγες μέρες προτού ασκηθούν οι διώξεις για το σκάνδαλο, ο ανιψιός του αποχώρησε σιωπηλά από τις δραστηριότητες με την οικογένεια Φλώρου και βρήκε καταφύγιο στο υπουργικό γραφείο του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος πέρασε ολόκληρο νόμο για να τον εξυπηρετήσει. Οι σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη πάνε πίσω στη δεκαετία του ’90. Ο πατέρας του Αρ. Φλώρου, Αχιλλέας, επίσης καταδικασμένος για το σκάνδαλο της Energa, υπήρξε ευνοημένος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο παρελθόν, ο οποίος σκανδαλωδώς (όπως γράφτηκε την εποχή της πρωθυπουργίας του) ανέθεσε στην εταιρεία που εκπροσωπούσε την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Λαύριο. Η απόφαση του Κων. Μητσοτάκη ματαιώθηκε από την αντίδραση που εκδηλώθηκε. Εκτός από σώμα από το σώμα της ΝΔ, οι Φλώροι φαίνεται ότι είναι και σώμα από το σώμα των πολυποίκιλων σχέσεων με τους Μητσοτάκηδες.
 
Ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιος της αδελφής του Κατερίνας, είναι ο Γρηγόρης- Αλέξανδρος Δημητριάδης. Φλώροι και Μητσοτάκηδες είχαν διαχρονικές σχέσεις και ο ανιψιός πέρασε από πολλά πόστα στις επιχειρήσεις τους ενώ ήταν και συνεταίρος με τον Αριστείδη. Οταν πλησίαζαν οι διώξεις για το σκάνδαλο Energa έφυγε και βρήκε θέση στο υπουργείο του θείου του ως ειδικός σύμβουλος. Αν και είχε θέμα με το ασυμβίβαστο, φρόντισε ο Κυριάκος με την απόφασή του να τον ξελασπώσει
H οικογένεια του Αχιλλέα Φλώρου εμφανίζεται σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν, εκτός από τη γνωστή Energa του σκανδάλου, εταιρείες εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών πάρκων, εισπρακτικές εταιρείες και call center που συνεργάζονται με τους μεγάλους παρόχους τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Σε όλες τις δραστηριότητες της οικογένειας υπάρχει ένα κοινό πρόσωπο που φαίνεται να έχει κομβικό ρόλο. Πρόκειται για τον Γρηγόρη-Αλέξανδρο Δημητριάδη. Είναι ο γιος της αδερφής του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κατερίνας, ο οποίος σήμερα είναι σύμβουλός του ή (κατά τα δημοσιεύματα) τα μάτια και τα αυτιά του. Ο Δημητριάδης έχει ρόλο εξ απορρήτων και της οικογένειας Φλώρου, αφού, όπως έχει καταθέσει στον ανακριτή, διαχειρίστηκε το θέμα των offshore εταιρειών μέσω των οποίων έγινε η απάτη και υπήρξε θεματοφύλακας των μετοχών. Το κυριότερο όμως είναι ότι την εποχή του σκανδάλου ο Γρ. Δημητριάδης είναι συνέταιρος του Αριστείδη Φλώρου.
Συνέταιροι στα φωτοβολταϊκά
Στις 7 Ιουλίου 2009 καταχωρείται στο Μητρώο Ανώνυμων Εταιρειών η εταιρεία ΑΡ. ΦΛΩΡΟΣ – ΓΡ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΑΕ. Οπως προκύπτει και από την ονομασία, ιδιοκτήτες της είναι τα δύο φυσικά πρόσωπα που φιγουράρουν στον τίτλο, ο Αριστείδης Φλώρος, πρωταγωνιστής του σκανδάλου της Energa, και ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, δικηγόρος το επάγγελμα, Γρηγόρης Αλέξανδρος Δημητριάδης. Οι δύο συνέταιροι το 2011, όταν έχει ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα για την Energa, αλλάζουν το όνομα της εταιρείας. Μετονομάζεται σε Prior Ενεργειακή ΑΕ. Ο Φλώρος και ο Δημητριάδης εξαφανίζονται από τη διοίκηση της εταιρείας και τη θέση τους παίρνουν οι Σπύρος Αποστολόπουλος, Γεράσιμος Κουρεμένος και Ευάγγελος Μπούκας.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Αρ. Φλώρο, αρχικώς αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε επιχειρηματική σχέση με τον σημερινό σύμβουλο του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά όταν του γνωστοποιήσαμε όσα καταγράφονται στο ΦΕΚ περιορίστηκε να πει πως «ναι, αλλά η εταιρεία δεν είχε τελικώς καμία δραστηριότητα». Σήμερα στα αρχεία του ΓΕΜΗ η εταιρεία Prior εμφανίζεται ακόμη ενεργή.
Συνεταίροι σε εταιρεία φωτοβολταικών είναι ο Αριστείδης Φλώρος της Energa και ο ανιψιός του Μητσοτάκη, Γρηγόρης Αλέξανδρος Δημητριάδης. Μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου η εταιρεία μετονομάστηκε σε Prior
Ο άνθρωπος των Φλώρων
Ο γιος της Κατερίνας Μητσοτάκη εμφανίζεται συνεχώς σε δραστηριότητες της οικογένειας Φλώρου. Σύμφωνα με τα αρχεία του ΓΕΜΗ (καταχώρηση 2 Σεπτεμβρίου 2011), η εταιρεία LINΚ 2U Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών είναι εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Φλώρου. Ως πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας εμφανίζεται ο Γρηγόρης Αλέξανδρος Δημητριάδης. Στις 10 Δεκεμβρίου 2012 καταχωρείται στο ΓΕΜΗ πρακτικό της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, από το οποίο προκύπτει πως στις 13 Σεπτεμβρίου ο ανιψιός του Κυρ. Μητσοτάκη αποχωρεί από το ΔΣ της εταιρείας και τη θέση του παίρνει η κόρη του Αχιλλέα Φλώρου και μέλος του ΔΣ της Energa Καρολίνα Φλώρου.
Τον Ιούνιο του 2012 δημιουργείται μια ακόμη εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας, η LINK 2U CREDIT AE, η οποία είναι εισπρακτική εταιρεία με μέτοχο τη LINK 2U AE. Στο ΔΣ της νέας εταιρείας συμμετέχει η αδερφή του Αρ. Φλώρου, Καρολίνα Φλώρου. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 η Καρ. Φλώρου αποχωρεί από το ΔΣ της εταιρείας και τη θέση της παίρνει ο Γρ. Δημητριάδης, ο οποίος αποχωρεί στις 17 Ιανουαρίου 2013.
Φυσικά ο Γρ. Δημητριάδης δεν λείπει από τη ναυαρχίδα της οικογένειας και του σκανδάλου, την Energa. Εμφανίζεται ως δικηγόρος της εταιρείας για θέματα που αφορούν την ίδρυση εξωχώριων εταιρειών. Ο Δημητριάδης κλήθηκε να καταθέσει στον ανακριτή Σπύρο Γεωργουλέα για την υπόθεση Energa, όπου είπε ότι «συνεργάστηκα με τον όμιλο επιχειρήσεων Energa από το 2010 περίπου έως τον Ιανουάριο του 2012» εκτελώντας εντολές για νομικές ενέργειες.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα ίδια τα ΦΕΚ, ο ανιψιός του Κυρ. Μητσοτάκη είχε για χρόνια σχέση με τις εταιρείες της οικογένειας Φλώρου, από τις οποίες αποχωρεί πολύ αργότερα από την ημερομηνία που ο ίδιος εμφανίζει ότι αποχωρεί από την Energa.
Οταν ο Δημητριάδης δραστηριοποιείται στις εταιρείες της οικογένειας, το σκάνδαλο είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν ασκηθεί και διώξεις εναντίον των Φλώρων. Εκείνη ακριβώς την περίοδο καταφεύγει στο υπουργικό γραφείο του Κυρ. Μητσοτάκη.
Σύμβουλος του Μητσοτάκη
Παρά τις δηλώσεις περί αξιοκρατίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης, εν μέσω του σκανδάλου, διορίζει τον ανιψιό του στο γραφείο του. Στις 7 Αυγούστου 2013 αναρτάται στη Διαύγεια η απόφαση του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με την οποία «διορίζεται από 26/06/2013 σε θέση ειδικού Συμβούλου στο Πολιτικό γραφείο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο Γρηγόριος-Αλέξανδρος Δημητριάδης του Σπυρίδωνα». Εως τον Ιανουάριο του 2013 ο Δημητριάδης είναι στο ΔΣ της LINK 2U CREDIT.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν προσλαμβάνει μόνο τον ανιψιό του, ο οποίος συνδέεται επαγγελματικά αλλά και εταιρικά με την οικογένεια-πρωταγωνιστή ενός μεγάλου σκανδάλου, αλλά φροντίζει να τον εξαιρέσει από όσα προβλέπει ο νόμος για το ασυμβίβαστο. Ο Γρ. Δημητριάδης δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα σύμβουλός του και να έχει τη δικηγορική ιδιότητα. Με καθυστέρηση πέντε μηνών τον καλύπτει αναδρομικά για το ασυμβίβαστο. Στις 10 Νοεμβρίου 2013 δημοσιεύεται απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη με θέμα «Εξαίρεση ειδικού συμβούλου από την αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος».
Η απόφαση με υπογραφή Μητσοτάκη αναφέρει: «Εξαιρούμε από την αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος, σύμφωνα με το εδάφιο 2 της περ. α της παρ.1 του άρθρου 31 του Ν. 4194.2013, το Γρηγόριο-Αλέξανδρο Δημητριάδη του Σπυρίδωνος, Δικηγόρο Αθηνών, ο οποίος με την αριθμ. ΔΙΔΚ/Φ.3/21948/06-08-2013 απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διορίστηκε από 26-06-2013, σε θέση ειδικού Συμβούλου στο πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».
Όπως ακριβώς συνέβη με τη σχέση του με τον Κ. Φρουζή της Novartis και τα δείπνα στήριξής του στην αρχηγία της ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν κάνει γνωστό στην κοινή γνώμη τις σχέσεις που έχει η οικογένειά του με επιχειρηματίες που δεν είναι και τόσο άριστοι. Την ίδια ώρα αφήνει να εννοείται ότι η απελευθέρωση του Φλώρου έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης, όταν η οικογένειά του συνδέεται με τους Φλώρους από τη δεκαετία του ’90 και πολιτικά από τη δεκαετία του ’70. Κρύβει δηλαδή κάτι που ισχύει με κάτι που δεν ισχύει.

6 σχόλια:

Συγκαμμένος είπε...

Μεγάλος πανικός όσο πλησιάζουν αναπόφευκτα οι εκλογές και η ώρα να μπείτε στο χρονοντούλαπο.

Ανώνυμος είπε...

Στην «έξοδο» από τις τέσσερις πρώτες εργολαβίες του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος βρίσκεται η «Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών», η κοινοπραξία εταιρειών του ομίλου Καλογρίτσα, καθώς κανένα από τα εναλλακτικά σενάρια που εξέτασε το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να παραμείνει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας στο «κόλπο» της κατασκευής του έργου, δεν φαίνεται να προχωρά. Ετσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά οι δεύτεροι τη τάξει ανάδοχοι για κάθε εργολαβία, προκειμένου να προχωρήσει με αυτούς η υπογραφή της σύμβασης.

Το οριστικό «χτύπημα» αναμένεται να δοθεί από την Τράπεζα Αττικής, τον αποκλειστικό χρηματοδότη μέχρι και το 2016 του κ. Καλογρίτσα, η οποία έχει πλέον αναστείλει κάθε χρηματοδότηση προς τις εταιρείες του και δεν εκδίδει πλέον τις απαραίτητες για την υπογραφή της σύμβασης εγγυητικές καλής εκτέλεσης. Αυτό συνέβη με τα έργα του ΔΕΔΔΗΕ από τα οποία η «Τοξότης» είναι ήδη έκπτωτη και με δικαστική βούλα, καθώς η τράπεζα έκρινε ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος καταβολής αποζημιώσεων προς τον ΔΕΔΔΗΕ (μέσω των εγγυητικών που θα εξέδιδε για τις νέες συμβάσεις που είχε αναλάβει στις αρχές του έτους ο κ. Καλογρίτσας) και ανέστειλε κάθε περαιτέρω χρηματοδότηση.

Πρόκειται για κρίσιμο στοιχείο, καθώς σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο στη συνέχεια ο κατασκευαστής δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις όσον αφορά την ομαλή εκτέλεση του έργου και κηρυσσόταν έκπτωτος, τότε οι εν λόγω εγγυητικές θα εκπέσουν ζημιώνοντας την Τράπεζα Αττικής με ένα ποσό που εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ. Το «στοίχημα» για την τράπεζα είναι μεγάλο, καθώς ήδη μόνο από τις εγγυητικές που έχει συνολικά εκδώσει στις εταιρείες του κ. Καλογρίτσα, κινδυνεύει με απώλειες ύψους 44 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι η αξία τους ισοδυναμεί με το 40% του συνολικού δανεισμού του εν λόγω επιχειρηματία, ύψους 110 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις, η συνολική «έκθεση» της τράπεζας στον κ. Καλογρίτσα εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ (εγγυητικές+δάνεια).

Υπενθυμίζεται ότι παρά το ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης επί σχεδόν έξι μήνες, ο όμιλος Καλογρίτσα εξακολουθεί να είναι προσωρινός ανάδοχος για τέσσερις από τις οκτώ συνολικά εργολαβίες του πολύπαθου έργου, έχοντας προσφέρει εκπτώσεις που κινούνται από 50% έως 55%. Συνολικά, οι τέσσερις εργολαβίες που έχει αναλάβει ο όμιλος Καλογρίτσα είναι συμβατικού προϋπολογισμού αξίας 252 εκατ. ευρώ και περίπου 115 εκατ. ευρώ μετά τις εκπτώσεις άνω του 50% που δόθηκαν. Το σύνολο του έργου είναι προϋπολογισμού 436,2 εκατ. ευρώ, ενώ η εξασφαλισμένη κοινοτική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 293 εκατ. ευρώ, ικανή να καλύψει το σύνολο του κόστους, με δεδομένο ότι οι εκπτώσεις των αναδόχων έχουν ξεπεράσει το 50%. Τον Μάιο, λίγο μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου και με αφορμή την εθελοντική εκχώρηση από την πλευρά Καλογρίτσα σειράς συμβάσεων έργων στην Ακτωρ ΑΤΕ, αναπτύχθηκε μια φημολογία ότι θα μπορούσε να γίνει π.χ. διεύρυνση κοινοπραξίας στο Πάτρα - Πύργος, επιτρέποντας έτσι στην τελευταία να παράσχει τα απαιτούμενα εχέγγυα για την υλοποίηση του έργου. Εντέλει, το σενάριο αυτό δεν προχώρησε, καθώς ακόμα και έτσι, κρίθηκε ότι οι εκπτώσεις που έχει δώσει ο κ. Καλογρίτσας ήταν υπερβολικές και το έργο δεν είναι βιώσιμο. Πλέον, άλλο χρονικό περιθώριο δεν υπάρχει, καθώς ήδη οι άλλες τέσσερις εργολαβίες έχουν πάρει τον δρόμο της συμβασιοποίησης και το αυτό θα πρέπει να συμβεί και με εκείνες τις οποίες είχε αναλάβει ο όμιλος Καλογρίτσα. Ωφελημένοι θα είναι οι επόμενοι μειοδότες, δηλαδή η κυπριακή Cyfield Dev. Ltd. (2 από τις 4 εργολαβίες), η ΤΕΚΑΛ-Πετρής και η ιταλική GD Infrastrutture που συνεργάζεται με τη Μηχανική.

thoureios.blokspot είπε...

Αυτά κάποτε τα λέγαμε για την δεξιά..πως άλλάζουν τα πράγματα..!!! οι αριστεροί να τα λένε στους αριστερούς.!!!.ΕΔΑ 1965..Πάντα οι Μητσοτάκιδες ξέρουν να καθοδηγούν τους ανεγκέφαλους..κρίμα..!! ή μαλλον τετοιος λαός που έιμαστε..Μητσοτάκιδες θέλουμε...

thoureios.blokspot είπε...

https://thoureios.blogspot.com/2018/09/video.html#more

Συγκαμμένος είπε...

Ανεγκέφαλο βλέπεις στον καθρεφτη σου κάθε μέρα Συριζοφιλιππινέζα.
Ξέχασες να μας πεις για τα 35000 παιδιά που αφήσατε εκτός παιδικών σταθμών ψευταράκο.

Ανώνυμος είπε...

​Καίγονται εκατό άνθρωποι. Ποιος φταίει; Η ανιψιά ενός παλιού νομάρχη της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία ανήκει το παραθαλάσσιο οικόπεδο όπου εγκλωβίστηκαν πολλά θύματα. Αποφυλακίζονται βαρυποινίτες εκμεταλλευόμενοι μια ρύθμιση, τη σκοπιμότητα της οποίας αμφισβητεί πλέον και ο ίδιος ο εισηγητής της. Ποιος φταίει; Ο ανιψιός του Μητσοτάκη.

Δεν φταίει ποτέ η παρούσα εξουσία. Φταίει πάντα το παλαιό καθεστώς. Οχι μόνο οι εκπρόσωποί του. Αλλά και οι σύζυγοί τους, οι ανιψιοί τους, ακόμη και τα τέκνα τους.
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είναι πρωτότυπο. Υπάρχει στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν το Αυριανικό υπόδειγμα, που, στην ακμή του, ήταν δραστικότατος μοχλός διαπόμπευσης πολιτικών αντιπάλων, αλλά και κάθε δημοσίου προσώπου που αντιτασσόταν στην κουλτούρα του και στις πρακτικές του – δημοσιογράφων, διανοουμένων, καλλιτεχνών.

Οι επίγονοι αυτής της κουλτούρας σταδιοδρομούσαν μέχρι προχθές σαν Ζορό. Τιμωροί μεν, αλλά και «καρυδωμένα λαρύγγια». Εναγκαλίζονταν την εξουσία, αλλά στο κοινό τους –το διαδικτυακό, γιατί το αναγνωστικό κοινό ακόμη το ψάχνουν– εξακολουθούσαν να αυτοδιαφημίζονται ως ασυμβίβαστοι και απειλούμενοι.

Από προχθές οι ρόλοι έγιναν πιο ξεκάθαροι. Η δίωξη κατά της Σοφίας Ζαχαράκη έδειξε ότι η σκανδαλοθηρική καταγγελία δεν αρκείται πια στα παραδοσιακά της όπλα. Δεν της αρκούν οι πρωτοσέλιδες επικηρύξεις και οι αυτόματοι χείμαρροι χολερικών τουίτ. Διεκδικεί και την καταστολή. Επιστρατεύει την αστυνομία.

Η απόπειρα σύλληψης της εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ευνοεί πολιτικά την κυβέρνηση. Μπορεί να ηλεκτρίζει έναν πυρήνα οπαδών ήδη φανατισμένο· για τη μεγάλη πλειονότητα, πάντως, συμβολίζει ένα σύστημα απεγνωσμένο και γι’ αυτό αποχαλινωμένο. Μια εικόνα της Ζαχαράκη με χειροπέδες θα στιγμάτιζε την κυβέρνηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό – πράγμα που εξηγεί γιατί τελικώς απετράπη η σύλληψη.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εμφανίζονται έτσι να χρησιμοποιούνται από εκείνους που χρησιμοποίησαν. Οι βραχίονες κινούνται πια χωρίς εντολή από τον εγκέφαλο. Δεν φταίνε όμως οι βραχίονες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύτηκε στηριζόμενος σε αυτούς. Κυβέρνησε και κυβερνά με αυτούς. Και κατέληξε να τους έχει νομιμοποιήσει όχι απλώς ως εντολοδόχους, αλλά ως εταίρους του.

Αυτά τα ξεσπάσματα ψωρομεγαλείου υπερερμηνεύονται τώρα ως νέα απειλή για την ελευθερία του λόγου. Δεν είναι ούτε νέα ούτε η πιο σοβαρή απειλή. Το μεγάλο σχέδιο, για την αποψίλωση της μιντιακής αγοράς και τη μετατροπή της σε κυβερνητικό βοσκοτόπι, με τους ίδιους επίδοξους γιδοποιμένες, απέτυχε· όχι ολοσχερώς, αλλά απέτυχε. Ο κίνδυνος πλέον περιορίζεται σε λίγους μήνες παραθεσμικής –και, βεβαίως, αισθητικής– ταλαιπωρίας. Απ’ ό,τι σήμερα μοιάζει με σύστημα, θα απομείνει μόνο η τρολιά.