Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

o-nikos-kotz_2
Κλιμακώνει την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ζήτησε χθες από το Μαξίμου να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησής του.
Ο κ. Κοτζιάς που προήδρευσε της Πολιτικής Γραμματείας της κίνησης «Πράττω», η συνεδρίαση της οποίας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ, απάντησε τόσο στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο που είχε χαρακτηρίσει «ακατανόητη» την παραίτησή του, λέγοντας ότι «αυτά δεν τα λέει το Μαξίμου, τα λένε κάποιοι άνθρωποι» ενώ παρακίνησε τους δημοσιογράφους να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσει την επιστολή παράιτησής του:

«Να δώσουν στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής μου. Σε 9 σελίδες επιστολή εξηγώ ακριβώς τους λόγους παραίτησής μου», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
Στρέφοντας τα πυρά του κατά του Υπουργού Αμυνας, ο κ. Κοτζιάςσημείωσε ότι ο υπουργός Άμυνας δεν έχει κανέναν ρόλο στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του κράτους.
«Ο πρώτος ρόλος σε αυτά τα θέματα ανήκει στον πρωθυπουργό και ο δεύτερος στον υπουργό Εξωτερικών, είπε ο κ. Κοτζιάς».
Προανήγγειλε μάλιστα την ανάληψη πρωτοβουλιών μαζί με άλλους βουλευτές ή και κόμματα ώστε να δημοσιοποιείται η ορθή ή μη χρήση απορρήτων κονδυλίων που έχουν άλλα υπουργεία.
Στην ερώτηση για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ως εξής: «Δεν υπάρχει θέμα με τις απόρρητες (δαπάνες) […] το ξεκαθάρισε πάρα πολύ καλά ο πρόεδρος της Βουλής». Επικαλούμενος το νόμο που κατέθεσε για τον έλεγχο των σχετικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ από το Κοινοβούλιο, είπε πως ζήτησε να επεκταθεί ο έλεγχος και στα υπόλοιπα Υπουργεία που έχουν απόρρητες δαπάνες. «Η χώρα έχει ανάγκη σοβαρότητας, νηφαλιότητας, ηθικής και στρατηγικής μακρόχρονης σκέψης», παρατήρησε επίσης.
 
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε την ελπίδα του, «η Συμφωνία να πάει καλά (γιατί) αν δεν πάει θα δουν πόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα», επαναλαμβάνοντας ότι την εξωτερική πολιτική την ασκεί ο πρωθυπουργός και το Υπουργείο Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας δεν είναι ΥΠΕΞ νο2, είπε ακόμη και υποστήριξε ότι οι σχετικές αποφάσεις είχαν ληφθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, δύο Υπουργικά Συμβούλια και σε δύο κυβερνητικές επιτροπές. Επικαλούμενος δε, τη «δύσκολη διεθνή συγκυρία», επεσήμανε ότι απαιτείται προσοχή στις κινήσεις, μακριά από τυχοδιωκτισμούς.
 
Τέλος, ο κ. Κοτζιάς μίλησε και για τον πολιτικό σχεδιασμό του ΠΡΑΤΤΩ, με την προετοιμασία πανελλαδικής διάσκεψης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπενθυμίζοντας πως το ΠΡΑΤΤΩ έχει 130 δημοτικές κινήσεις και θα συμμετάσχει σε συμμαχικά σχήματα στις επικείμενες εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια: