Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

«Ή ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, Ή ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Η τελευταία δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζοντας τις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου για τις ελληνικές παρενοχλήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Πορθητής», που διενεργεί παράνομες έρευνες στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, ήταν ουσιαστικά : Να τα βρείτε μεταξύ σας!

Η δήλωση αυτή έχει ένα ηχηρό μήνυμα που συνδέεται άμεσα με την τελευταία τουρκική αυξανόμενη προκλητικότητα και στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, δηλαδή να καθίσουμε στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και να συζητήσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα.
Αλλά ποια είναι αυτά τα εκκρεμεί θέματα σύμφωνα με την Άγκυρα ; Όπως είναι γνωστό η ελληνική πάγια θέση είναι ότι στο Αιγαίο υπάρχει μόνο ένα εκκρεμή θέμα : η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ενώ για όλα τα άλλα θέματα που εγείρει η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, είναι ρυθμισμένα από το διεθνές δίκαιο.
Δηλαδή εναέριος χώρος, χωρικά ύδατα, νησιά και νησίδες του Αιγαίου, είναι καθορισμένα στην ελληνική επικράτεια με διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει και η ίδια η Τουρκία, (βλέπε βιβλίο του ιδίου με τον τίτλο, «ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΜΝΗ ;;;» εκδόσεις Κάδμος).
Και όμως σήμερα βρισκόμαστε προ μιας κατάστασης για την οποία καθ’ ολοκληρία σχεδόν ευθύνονται όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία πενήντα χρόνια, που άφηναν τα προβλήματα κάτω από το χαλί,χωρίς να κάνουν κάτι για να ξεκαθαρίσουν τα ελληνικά δίκαια σε διεθνές επίπεδο.
Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται τώρα και μετά τις εξελίξεις με την ανάδυση του προβλήματος των ενεργειακών κοιτασμάτων της ευρύτερης περιοχής και του ζητήματος της ΑΟΖ, συμπυκνώνεται στον τίτλο του παρόντος άρθρου.
Ή δηλαδή θα αναγκαστούμε να κάτσουμε στο τραπέζι με την Άγκυρα και να συζητήσουμε τι ; τα δικά μας δίκαια. Ή θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια αυξανόμενη και αλαζονική προκλητικότητα που δεν αποκλείει ακόμα και την θερμή σύγκρουση.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη λύση, αλλά εδώ θέλει πολύ συζήτηση και κυρίως αποφασιστικότητα, αλλά και διπλωματική ευελιξία συγκροτώντας ένα ευρύ μέτωπο κατά της τουρκικής προκλητικότητας που θα την κάνει να… «προσέξει» πολύ τις κινήσεις της και αυτό είναι σήμερα εφικτό, γιατί…ουσιαστικά είναι γυάλινα τα πόδια του «γίγαντα».
Μάλιστα!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: