Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

395 εκ. € εισέπραξε ο ΕΦΚΑ υπέρ ΟΕΚ-ΟΕΕ και δεν κατεβαλε στον ΟΑΕΔ

 ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.
                         
Αποτέλεσμα εικόνας για oekΑθήνα,4/12/2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ
ΑΔΕΔΥ,ΓΣΕΕ,ΠΟΠΟΚΠ,
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ,
ΠΑΝΣΥΠΟ,ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ,
ΚΟΜΜΑΤΑ, ΦΟΡΕΙΣ
Έχουμε πολλές φορές δημοσιοποιήσει τα δεδομένα για το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης στην Ελλάδα όλα τα χρόνια της κρίσης μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Έχουν περάσει 6 χρόνια και παρότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν μέσω της εισφοράς 1% στον ΕΦΚΑ υπερ ΟΕΚ κανένα απολύτως νέο στεγαστικό πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί. Για το 2017 ο ΕΦΚΑ εισέπραξε για τον ΟΕΚ 271.000.000 ευρώ ενώ για τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας 124.000.000 ευρώ.
Από το σύνολο των 395.000.000 ευρώ είναι άγνωστο πόσα έχει αποδώσει ο ΕΦΚΑ στον ΟΑΕΔ αφού κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό!! Το συνολικό ποσό που οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει στα χρόνια των μνημονίων ξεπερνάει το 1,8 Δις ευρώ ενώ ελάχιστα έχουν χορηγηθεί στους
εργαζόμενους μέσω της κατασκευαστικής εκκρεμότητας που ο ΟΕΚ είχε από τους 11 ημιτελείς οικισμούς.
Είναι πασιφανές ότι η καταβολή μέρους του πλεονάσματος του ΕΦΚΑ για την επιδότηση ενοικίου και στεγαστικού δανείου στην ουσία είναι οι παρακρατήσεις των εργαζομένων υπέρ της στέγασης (υπέρ ΟΕΚ & ΟΕΕ) οι οποίες δεν αποδίδονται στον ΟΑΕΔ. Αναρωτιόμαστε γιατί χρειάζεται η έγκριση των θεσμών για να επιστραφούν οι εισφορές για την στέγαση σε αυτούς που την δικαιούνται αφού οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εισφέρουν!!
Αλλά δεν είναι μόνο τα έσοδα από τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι αφού από τα χορηγηθέντα δάνεια του ΟΕΚ οι δανειολήπτες πληρώνουν τις δόσεις τους. Χαρακτηριστικά για τις δόσεις αυτές ο ΟΑΕΔ εισέπραξε 48.000.000 € το 2016, 37.000.000 € το 2017 και μέχρι τον Αύγουστο του 2018, 18.000.000 €.
Την ίδια στιγμή που ο ΟΑΕΔ αδυνατεί να διαχειριστεί το στεγαστικό αντικείμενο του ΟΕΚ, αρκετοί συμπολιτών μας στα Γρεβενά, στην Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα, στην Μυτιλήνη περιμένουν 6 χρόνια τώρα να ολοκληρωθούν οι οικισμοί και οι επισκευαστικές εργασίες για να μπουν στα ήδη κληρωθέντα σπίτια τους. Επιπλέον από το 2013 που εξεδόθη η τελευταία Υπουργική Απόφαση για την κλήρωση των αδιάθετων κατοικιών του ΟΕΚ, πέρασαν έξι (6) ολόκληρα χρόνια και ουδεμία απάντηση έχουμε στην προσπάθεια μας να εκδόσουν μια νέα Υπουργική Απόφαση έτσι ώστε να κληρωθούν στον κόσμο 46 σπίτια στην περιφέρεια και 54 σπίτια στην Αττική τα οποία είναι σχεδόν έτοιμα.
Οι κάτοικοι στην Ελλάδα πληρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος τους για τα έξοδα της στέγασης ενώ σχεδόν καμιά βελτίωση δεν είχε το έτος 2017 η χορήγηση επιδόματος ενοικίου όσον αφορά το κόστος στα έξοδα στέγασης των Ελλήνων σε σύγκριση με το 2016. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία το ποσοστό του πληθυσμού που δαπανά άνω του 40% διαθεσίμου εισοδήματος για τα έξοδα της στέγασης για το έτος 2016 ήταν 40.5% ενώ για το έτος 2017, 39.6% ενώ ο μέσος όρος για την Ευρώπη των 28 Κρατών μελών ήταν μόνο 10,2% για το 2017 και 11,1% για το 2016.
Η χώρα μας έχει ανάγκη από έναν Δημόσιο Φορέα Στέγασης & Μέριμνας με πολλά στεγαστικά προγράμματα για όλους τους συμπολίτες μας που έχουν στεγαστικές ανάγκες, όπως οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι πρόσφυγες, οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α.
Καλούμε την Κυβέρνηση, τους συνδικαλιστικούς φορείς της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, όλες τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα, τα κόμματα να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή και να εντάξουν στα διεκδικητικά τους πλαίσια την ίδρυση ενός Δημόσιου Φορέα Στέγασης & Μέριμνας. Οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας είναι πλέον πραγματικότητα και η Κυβέρνηση αντί να διώκει όσους υπερασπίζονται το δικαίωμα να ζουν σε ένα σπίτι και όχι στο δρόμο καλά θα κάνει να υπερασπίσει και να εξασφαλίσει το δικαίωμα για αξιοπρεπή στέγαση σε όλους το οποίο είναι άλλωστε Συνταγματική υποχρέωσή της!!

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ                                                         Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΛΙΒΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                                     ΑΓΓΕΛΑ ΒΑΓΕΝΑ

                                                                                    

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Έχουμε πολλές φορές δημοσιοποιήσει τα δεδομένα για το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης στην Ελλάδα όλα τα χρόνια της κρίσης μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Έχουν περάσει 6 χρόνια και παρότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν μέσω της εισφοράς 1% στον ΕΦΚΑ   υπέρ ΟΕΚ, κανένα απολύτως νέο στεγαστικό πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί. Για το 2017 ο ΕΦΚΑ εισέπραξε για τον ΟΕΚ 271.000.000 ευρώ ενώ για τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (0.35%)      124. 000.000 ευρώ. Από το σύνολο των 395.000.000 ευρώ είναι άγνωστο πόσα έχει αποδώσει ο ΕΦΚΑ στον ΟΑΕΔ αφού κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό!! Το συνολικό ποσό που οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει στα χρόνια των μνημονίων ξεπερνάει το 1,8 Δις ευρώ ενώ ελάχιστα έχουν χορηγηθεί στους εργαζόμενους μέσω της κατασκευαστικής εκκρεμότητας που ο ΟΕΚ είχε από τους 11 ημιτελείς  οικισμούς.
          Η καταβολή μέρους  του πλεονάσματος για την επιδότηση ενοικίου και στεγαστικού δανείου ύψους 300.000.000 ευρώ φέτος στην ουσία είναι οι παρακρατήσεις των εργαζομένων υπέρ της στέγασης (υπέρ ΟΕΚ) και τίποτα περισσότερο.
          Αλλά δεν είναι μόνο τα έσοδα από τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι αφού από τα χορηγηθέντα δάνεια του ΟΕΚ οι δανειολήπτες πληρώνουν τις δόσεις τους ενώ για το 2018 που ισχύουν οι ρυθμίσεις των δανείων από ίδια κεφάλαια, εισρέουν στα ταμεία του ΟΑΕΔ αρκετά ποσά προκειμένου να εξοφληθούν τα δάνεια και να αρθούν οι προσημειώσεις των ακινήτων.
          Την ίδια στιγμή που ο ΟΑΕΔ αδυνατεί να διαχειριστεί το στεγαστικό αντικείμενο του ΟΕΚ, αρκετοί συμπολιτών μας  στα Γρεβενά, στην Ζάκυνθο,στην Κέρκυρα περιμένουν 6 χρόνια τώρα να ολοκληρωθούν οι οικισμοί και οι επισκευαστικές εργασίες για να μπουν στα ήδη κληρωθέντα σπίτια τους. Επιπλέον από το 2013 που εξεδόθη η τελευταία Υπουργική Απόφαση για την κλήρωση των αδιάθετων κατοικιών του ΟΕΚ , πέρασαν έξι (6) ολόκληρα χρόνια και ουδεμία απάντηση έχουμε στην προσπάθεια μας να κληρωθούν πάνω από   σπίτια που είναι σχεδόν έτοιμα για να κληρωθούν στους δικαιούχους σε όλη την Ελλάδα.
          Οι κάτοικοι στην Ελλάδα πληρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος τους για τα έξοδα της στέγασης ενώ σχεδόν καμιά βελτίωση δεν είχε το έτος 2017 η  χορήγηση επιδόματος ενοικίου όσον αφορά το κόστος στα έξοδα στέγασης των Ελλήνων σε σύγκριση με το 2016. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία το ποσοστό του πληθυσμού που δαπανά άνω του 40% διαθεσίμου εισοδήματος για τα έξοδα της στέγασης για το έτος 2016 ήταν 40.5% ενώ για το έτος 2017, 39.6% ενώ ο μέσος όρος για την Ευρώπη των 28 Κρατών μελών ήταν μόνο 10,2% για το 2017 και 11,1 για το 2016.
          Η χώρα μας έχει ανάγκη από έναν Δημόσιο Φορέα Στέγασης & Μέριμνας με πολλά στεγαστικά προγράμματα για όλους τους συμπολίτες μας που έχουν στεγαστικές ανάγκες, όπως οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι πρόσφυγες, οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α.
          Καλούμε την Κυβέρνηση, τους συνδικαλιστικούς φορείς της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ,  όλες τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα, τα κόμματα να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή και να εντάξουν στα διεκδικητικά τους πλαίσια την ίδρυση ενός Δημόσιου Φορέα Στέγασης & Μέριμνας. Οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας είναι πλέον πραγματικότητα και η Κυβέρνηση αντί να διώκει όσους υπερασπίζονται το δικαίωμα να ζουν σε ένα σπίτι και όχι στο δρόμο καλά θα κάνει να υπερασπίσει το δικαίωμα για αξιοπρεπή στέγαση σε όλους το οποίο είναι Συνταγματική Υποχρέωσή της!!
         


         


Δεν υπάρχουν σχόλια: