Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Η ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΤΣΙΠΡΑΣ Του Αθανασόπουλου Περικλή
Αθήνα 04-06-2019
Το βασικό μήνυμα το οποίο έκανε την αρχηγό του ΚΙΝΑΛ να πάρει αποφάσεις για να ξεκαθαρίσει ο χώρος στην κεντροαριστερά, είναι από την μία η ανικανότητα στην ουσία του ΣΥΡΙΖΑ να ενώσει την μεγάλη κεντροαριστερά, η οποία στις καλές εποχές έφτανε σε ποσοστό 60% ενώ σήμερα με το ζόρι αγγίζει το 30%, και από την άλλη η δεξιά στροφή του ΚΙΝΑΛ με την προτροπή του Βενιζέλου, ξεφεύγοντας έτσι από τις βασικές ιδεολογικές αρχές  του ΠΑΣΟΚ.

 Η κίνηση της Φώφης Γεννηματά να «καθαρίσει» τον Βενιζέλο και την ομάδα του, την καθιστά στην ουσία κυρίαρχο στην ανασυγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.
Όταν ο Βενιζέλος στην περίοδο των μνημονίων ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, έβαλε το  κίνημα μπροστά από όλα τα κόμματα, πέφτοντας στην παγίδα του Α. Σαμαρά, τότε που η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη παρότρυνε τον Κυριάκο να περιμένει λίγο, είχε αποτέλεσμα, το ΠΑΣΟΚ να επωμιστεί όλο το πολιτικό κόστος,  και να κινδυνεύσει την είσοδό του στη βουλή στις εκλογές του Γεννάρη του 2015. Στη συνέχεια ο τότε  αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αντί να στραφεί προς την αριστερά, άρχισε να γίνεται η ουρά στην δεξιά και να βρίσκεται σε διαρκή άμυνα απέναντι στην σκανδαλολογία επιζητώντας στην ουσία κατανόηση και στήριξη από την ΝΔ.
Με διάφορες κινήσεις τα τελευταία χρόνια  από την ομάδα Βενιζέλου, διαφαινόταν μια προσπάθεια να ξεχαστεί το ΠΑΣΟΚ με διάφορες μετονομασίες άλλοτε σε «Δημοκρατική Συμπαράταξη» και άλλοτε σε «ΕΛΙΑ», με αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό των ψηφοφόρων.
Αυτός ακόμα ο υιός του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Παπανδρέου, οδηγήθηκε στην ίδρυση καινούργιου κόμματος, επειδή ένοιωσε την απαξίωση στο πετσί του. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο αείμνηστος Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τόσο σε ομιλίες όσο και στα συνέδρια, στις τοποθετήσεις τους διαφωνούσαν κάθετα με την επιλογή του Βενιζέλου να συμπράξει με τον Σαμαρά και να χρεωθεί το ΠΑΣΟΚ  τις τότε κυβερνητικές επιλογές, επιβολή ΕΝΦΙΑ, αύξηση στα τέλη επιτηδεύματος, επιβολή φόρου αλληλεγγύης, δέσμευση των οικονομιών των Μικροομολογιούχων, δύο μνημόνια, PSI, κοψίματα συντάξεων κλπ.
Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στο ΠΑΣΟΚ. το «κύκλωμα Βενιζέλου» υπέσκαπτε την ανασυγκρότησή στην ιστορική του βάση, πότε βάζοντας τρικλοποδιές στον Γεώργιο Παπανδρέου, πότε στην Γεννηματά, με στόχο να στρέφεται το βλέμμα προς τα δεξιά και στην ουσία να υποκαθιστά στα μάτια του κόσμου το ΚΙΝΑΛ ούρα του Μητσοτάκη.
Ολα αυτά και σε συνδυασμό της σχετικά μικρής ανόδου του ΚΙΝΑΛ στις πρόσφατες εκλογές, οδήγησαν την κ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ και το ΚΙΝΑΛ να πάρει σκληρές άλλα αναγκαίες αποφάσεις.

Τι θα πετύχει η Φώτη Γεννήματα με την απομάκρυνση Βενιζέλου;

  •   Άμεσα στις επόμενες εκλογές θα ανακόψει την αυτοδυναμία και την κυβερνησιμότητα του Μητσοτάκη και θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική η οποία αφ’ ενός μεν ήταν πάγιο αίτημα της αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, αφ’ εταίρου είναι ο εφιάλτης του Κυριάκου .
  •   Θα απελευθερωθεί το ΚΙΝΑΛ από βαρίδια και θα αρχίσει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δηλά δηλά να επανέρχεται στο φυσικό του χώρο.
  •   Θα θέσει κυβερνητικό πλαίσιο βασικών σημείων με φιλολαϊκή πολιτική το οποίο θα εκφράσει την πλειοψηφία του λαού επιδιώκοντας να ανεβάσει το ποσοστό κοντά στο 10-12% και να καθορίσει το παιγνίδι στις επόμενες εκλογές.
  •   Ενόψει του κινδύνου να μειωθεί ακόμα περισσότερο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα τον αναγκάσει αφ’ ενός μεν να σοβαρευτεί και αφ’ εταίρου σε «κοινή» αντιπολιτευτική γραμμή θα ξεμπροστιάσουν την Ν.Δ. για τις θέσεις της στη φιλελεύθερη πολιτική τις οποίες επιμελώς κρύβει.
  •  Θα δημιουργηθούν οι συνθήκες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μετεκλογικής συνεργασίας.

Τέλος αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό προς τον ΑΛΕΞΗ και την ΦΩΦΗ,  είναι ότι ενώ απευθύνονται στον ίδιο ιδεολογικά χώρο της κεντροαριστεράς, στην ουσία με την σημερινή τους τακτική τον έχουν διχάσει στην βάση οδηγώντας την χώρα στην αγκαλιά της δεξιάς με ακροδεξιές συμπεριφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: