Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Εφραίμ: Αδίκως οδηγούμαι στη φυλακή


«Αδίκως οδηγούμαι στη φυλακή» φέρεται να είπε ο ηγούμενος Εφραίμ σε μοναχούς που τον συνάντησαν, σύμφωνα με πληροφορίες του agioritikovima.gr. Πιο αναλυτικά, φέρεται να ανέφερε: «Από νέος παραδόθηκα στα χέρια της Παναγίας και πάλι εκεί που πάω παραδίνομαι στα χέρια της Παναγίας, για αυτό και μη φοβάστε. Δεν επιδίωξα ούτε δόξα ούτε ηρωισμούς. Αν επιδίωκα αυτά δεν θα γινόμουνα μοναχός στο Αγιο Όρος, υπερασπίστηκα και υπερασπίζομαι το Αγιο Όρος και την περιουσία της μονής μας που δημιούργησαν οι προπάτορες μας. Αδίκως οδηγούμαι στη φυλακή».

Ο Εφραίμ μετέβη οδικώς στην Αθήνα συνοδεία αστυνομικών, καθώς διατύπωσε την πρόθεση να παραδοθεί στις αρχές. Λίγο μετά τις 20.30 οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών, προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα της προσωρινής κράτησής του, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου και θα διανυκτερεύσει, καθώς οι φυλακές έχουν κλείσει. Την Τετάρτη το πρωί θα οδηγηθεί στη φυλακή. Εκτιμάται ότι θα κρατηθεί σε πτέρυγα -Ε- στην οποία είναι κρατούμενοι κυρίως για οικονομικά εγκλήματα και πάντως όχι για σοβαρές πράξεις βίας. Οι συνήγοροι του πάντως, αφού ενημερωθούν για το σκεπτικό του βουλεύματος, αναμένεται να αιτηθούν την αντικατάσταση της κράτησης του Εφραίμ επικαλούμενοι τα προβλήματα υγείας του εντολέα τους.
Τόσο στο Εφετείο όσο και στη ΓΑΔΑ είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του, που αντιδρούν στην προφυλάκισή του.
Ο ηγούμενος αναχώρησε με σκάφος από το Αγιο Όρος για το λιμάνι της Ουρανούπολης από όπου τον παρέλαβε αστυνομική δύναμη. Νωρίτερα, οι γιατροί που τον παρακολουθούσαν όσο ήταν κλινήρης στο κελί του, έδωσαν το «πράσινο» φως για τη μεταφορά του, καθώς έκριναν πως η κατάσταση της υγείας του πλέον το επιτρέπει.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αναφορικά με διαβήματα και αιτήματα πολιτών και φορέων που δέχεται, προκειμένου να παρέμβει στην υπόθεση, επανέλαβε σήμερα την πάγια θέση. Οπως είπε, «ουδέποτε παρενέβην, ούτε θα παρέμβω τώρα και στο μέλλον σε οποιαδήποτε υπόθεση αποκλειστικής αρμοδιότητας της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης».
Καμία διάκριση, διαμηνύει ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων
Απαντώντας στις αντιδράσεις για την απόφαση προφυλακισης του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ξεκαθάρισε ότι το ποινικο - νομικό σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα, το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου και χαρακτήρισε «άστοχες» τις σχετικές δηλώσεις εξωχωρίων φορέων και προσώπων του εξωτερικού.
«Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης δεν θα προβώ σε ουδέν σχόλιο, καθόσον τούτο αντίκειται τόσο στις αρχές μου, όσο και στη φύση μιας δικαστικής Ένωσης. Διαφορετικά αυτό θα συνιστούσε χειραγώγηση της υπόθεσης εκ μέρους μου», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων και αναφορικά με τις δηλώσεις και τοποθετήσεις κέντρων του εξωτερικού σχετικά με την υπόθεση, υπογράμμισε τα εξής:
«Το δικαιικό μας σύστημα αποτελεί οργανικό μέρος του δυτικοευρωπαϊκού δικαιικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε με βάση τις αρχές του Διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης. Συστατικά στοιχεία αυτών είναι: α) Η εγγύηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και κοινωνικής ιδιότητας και β) η διάκριση των εξουσιών». Γι αυτό, συνέχισε ο κ.Μπρακουμάτσος, «οι σχετικές δηλώσεις εξωχωρίων φορέων και προσώπων του εξωτερικού περί χειραγώγησης της υπόθεσης επιστρέφονται τουλάχιστον ως άστοχες και με την παρατήρηση ότι οι απόψεις τους αυτές έχουν υπόψη τους αλλά δικαιικά συστήματα, που δεν έχουν αυτά τα γνωρίσματα και συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στον τρόπο με τον οποίο απονέμεται η Δικαιοσύνη στη Χώρα μας».
Σε σχέση τώρα με τις τοποθετήσεις φορέων και προσώπων από το εσωτερικό, ο Μπρακουμάτσος υπενθύμισε ότι «η υπόθεση του Βατοπεδίου είχε από τη γένεσή της πολιτικό πρόσημο, κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συνεπώς οποιαδήποτε απόφανση του δικαστικού συμβουλίου θα είχε αρνητική υποδοχή ανάλογα με το περιεχόμενο και δυστυχώς η Δικαιοσύνη πάντα θα βρίσκεται στο κέντρο μιας διελκυστίνδας. Τούτο αποδεικνύει και στην πράξη εν προκειμένω: Τα λεγόμενα από διάφορους επώνυμους ή μη περί ουσιαστικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι λόγια κενά περιεχομένου, αφού η καθημερινή πράξη τους αποδεικνύει το αντίθετο, όπως συνέβη με την συζητούμενη υπόθεση, όπου το διακύβευμα γι' αυτούς δεν ήταν τόσο η ουσία της υπόθεσης (την οποία και πολλοί δεν γνωρίζουν), αλλά η ιδιότητα του διωκομένου, κάτι ανεπίτρεπτο για τον δικαιικό μας πολιτισμό».
«Το ποινικονομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα ή το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου», κατέληξε ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «ο καθένας όσο ψηλά και αν βρίσκεται, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θα τύχει της μεταχείρισης που προβλέπεται και συνεπώς στη συγκεκριμένη περίπτωση ουδεμία διάκριση ήταν νοητή».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΔΕ) χαρακτήρισε την κριτική που ασκήθηκε για την απόφαση προφυλάκισης Εφραίμ ως «ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης».
«Είναι πρωτοφανές», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, «παράγοντες ξένης Χώρας να ασκούν κριτική σε αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, αγνοώντας ότι στις νομικά αναπτυγμένες χώρες η διάκριση των εξουσιών είναι αυτή που χαρακτηρίζει το κράτος δικαίου.
Θεωρούμε ότι η κριτική αυτή, καθώς και η κριτική που ασκήθηκε από παράγοντες του δημόσιου βίου της χώρας μας, αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης».
Οπως αναφέρεται «οι Ελληνες δικαστικοί λειτουργοί δίνουν μεγάλη σημασία στον κοινωνικό απόηχο των αποφάσεων τους και έχουν τις ευαισθησίες εκείνες που χαρακτηρίζουν τις παραδόσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ζητούν, όμως, απ΄ όλους τους, αυτόκλητους και μη, σχολιαστές των αποφάσεων τους και αν ακόμα διακρίνονται από αυστηρότητα, να είναι προσεκτικοί όταν εκφέρουν γνώμη γι' αυτές, αφού δεν έχουν γνώση των δεδομένων της δικογραφίας».
«Η προσωρινή κράτηση είναι μεν εξαιρετικό μέτρο και διατάσσεται με προσοχή και φειδώ, αλλά πάντοτε σύμφωνα με τα δεδομένα της δικογραφίας και τους ορισμούς του νόμου. Αρμόδια δε να την επιβάλλουν ή όχι είναι μόνο τα δικαστικά όργανα, τα οποία δεν πτοούνται ούτε από επικρίσεις ούτε από παρεμβάσεις», ξεκαθαρίζει η ΕΔΕ και σημειώνει πως «στη συγκεκριμένη περίπτωση το Συμβούλιο που διέταξε την προσωρινή κράτηση, συγκροτήθηκε από ανώτερους δικαστές (εφέτες), εγνωσμένου κύρους, ήθους και επιστημονικής κατάρτισης».
Προηγήθηκε δήλωση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Αθανασίου στην οποία και αυτός χαρακτήριζε ατυχή την κριτική που ασκείται από φορείς ξένης χώρας, αλλά και από παράγοντες εντός Ελλάδας, εφιστώντας την προσοχή σε όσους εκφέρουν γνώμη χωρίς να έχουν γνώση της δικογραφίας.
Ο κ. Αθανασίου πάντως, κράτησε αποστάσεις από την απόφαση προφυλάκισης που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η κράτηση πρέπει να διατάσσεται ως εξαιρετικό μέτρο με μεγάλη προσοχή και φειδώ.
Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος που καταδίκασε τις προσπάθειες παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, αλλά ωστόσο αμφισβήτησε την αναγκαιότητα της απόφασης προφυλάκισης του ηγούμενου [Βλέπε άρθρο] .
Στον Ιωάννη Τέντε ο διοικητής του Αγίου Όρους
Εξάλλου, ο διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου ζήτησε σήμερα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την εκτέλεση της προσωρινής κράτησης του ηγούμενου Εφραίμ στο κελί του στη Μονή Βατοπεδίου αντί των φυλακών.
Σε συνάντηση που είχαν, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απάντησε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί και διευκρίνισε ότι το άρθρο 57 του Εκκλησιαστικού Κώδικα, που προβλέπει οι ιερείς να κρατούνται σε ειδικό σωφρονιστήριο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς τέτοιο ίδρυμα δεν υπάρχει στη χώρας μας.
Στον κ. Τέντε έχουν σταλεί επιστολές πιστών (μοναχών, δικηγόρων, ομογενών από Αυστραλία, κ.λπ.), Ιερών Μονών, καθώς και αίτημα της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Ορους για να αναιρεθεί το βούλευμα με το οποίο αποφασίστηκε η προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ [Βλέπε άρθρο] .
Δ. Παπαδημούλης: Ένα ακόμη σκάνδαλο καταλήγει σε φιάσκο
«Αφού εξασφάλισαν την ατιμωρησία των πολιτικών, τώρα πάνε να "βγάλουν λάδι" και τον Εφραίμ! Ένα ακόμη μεγάλο σκάνδαλο καταλήγει σε ένα μεγάλο φιάσκο. Αντί για την ισχύ του δικαίου, βασιλεύει δυστυχώς το δίκαιο των ισχυρών», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
ΔΗΜΑΡ: Απαράδεκτες οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη
«Ισότητα στην παρανομία δεν αναγνωρίζεται και τούτο ανεξάρτητα από το απαράδεκτο γεγονός ότι το νομικό πολιτικό κέλυφος της ατιμωρησίας προστάτευσε υπαιτίους του σκανδάλου του Βατοπεδίου», παρατήρησε εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστέρας ο Νίκος Τσούκαλης.
Αναφέρει ακόμη ότι «είναι απαράδεκτες οι άμεσες ή έμμεσες πολιτικές παρεμβάσεις -και από το εσωτερικό της χώρας και από ξένη χώρα- στη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης, που επιχειρούν σκόπιμα να την επηρεάσουν και προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη».
Υπενθυμίζεται πως ο Εφραίμ, εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των ανταλλαγών της αγιορείτικης Μονής με το Δημόσιο, κρίθηκε προφυλακιστέος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 23 Δεκεμβρίου, καθώς φέρεται να θεωρήθηκε ύποπτος για την διάπραξη νέων αδικημάτων. Βαρύνεται με τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε απάτη, σε απιστία και σε ψευδείς βεβαιώσεις καθώς και με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι κατηγορίες είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπονται στο νόμο «περί καταχραστών του Δημοσίου» και ορίζουν σε περίπτωση καταδίκης ποινή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο μοναχός Αρσένιος, συνεργάτης του Εφραίμ στην υπόθεση των ανταλλαγών, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων μετά την απολογία του.
Η υπόθεση του Βατοπεδίου, για την οποία κατηγορούνται συνολικά 32 πρόσωπα, ξεκίνησε να ερευνάται από την Δικαιοσύνη τον Σεπτέμβριο του 2008 μετά από παραγγελία του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά. Η διερεύνηση της υπόθεσής «κόστισε» τη θέση δύο Εισαγγελέων Εφετών ο οποίοι παραιτήθηκαν από το Σώμα όταν έκριναν πως η δικογραφία έπρεπε να διαβιβαστεί στην Βουλή λόγω εμπλοκής πολιτικών προσώπων, αλλά δεν έγινε δεκτή η άποψη τους.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: