Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Συνεχίζεται η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο - Σε πρόταση δυσπιστίας κατά του προεδρείου της Βουλής μετατράπηκε η μομφή κατά του Γ.Στουρνάρα - Άνω κάτω η Βουλή - Τι δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς

-
Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, επικαλούμενος το άρθρο 142, κατέθεσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ζητώντας παράλληλα να διακοπεί η συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Μετά από πολύωρη συζήτηση και ολομέτωπη σύγκρουση δίχως προηγούμενο μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης η πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα, απορρίφθηκε και μετατράπηκε σε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί και να καταγγέλλει "κοινοβουλευτική και συνταγματική εκτροπή".

Δριμεία επίθεση Αντώνη Σαμαρά κατά ΣΥΡΙΖΑ
«Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ευθέως υπονομεύει την αξιοπιστία της Χώρας, την υπόστασή της, και τον ιερό Θεσμό του Κοινοβουλίου.
Δεν της πέρασε. Μένει όμως η πικρή γεύση, ένα ελληνικό κόμμα να είναι με τόσο φανατισμό εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού».
Αυτή τη στιγμή η συζήτηση συνεχίζεται επί του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα και η πρόταση κατά του Προεδρείου της Βουλής θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες. 
Η στιγμή της αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ
Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας



Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομικών «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων πολιτών. Γράφεται τις πιο μαύρες σελίδες της συντηρητικής παράταξής σας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Μάλιστα τόνισε ότι με αυτό το πολυνομοσχέδιο σκούπα, των 600 σελίδων που κατατέθηκε με διαδικασίες εξπρές επιχειρείται διπλή εκκαθάριση, λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται το εγκληματικό PSI, η εκχώρηση του τραπεζικού συστήματος και η διάλυση επαγγελματικών ομάδων.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση για εκχώρηση του δημόσιο πλούτου, η οποία παράλληλα προπαγανδίζει το πλεόνασμα.
«Είναι μια ντροπιαστική συνθηκολόγηση μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας» είπε.
Η απάντηση του Δ.Σταμάτη



Ο Υπουργός Επικρατείας δέχτηκε την πρόταση και ανέφερε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Κάνετε ότι μπορείτε για να μην μας δοθούν τα χρήματα».
Ο Δ. Σταμάτης κατηγόρησε επίσης τον Αλ. Τσίπρα ότι «η απελπισία μπρος στην κατάρρευση του κόμματός του τον οδηγεί στο απεννονεημένο διάβημα. Θέτει το ερώτημα αν θα καθυστερήσει την ψήφιση του νόμου και την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης», είπε και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να μας πείτε από πού θα βρείτε τα χρήματα» για να πληρώσει η χώρα τις υποχρεώσεις της αν καθυστερήσει η δόση.
ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ
Ευάγγελος Βενιζέλος


Η Βουλή διέκοψε για περίπου 40 λεπτά και ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας από τη τη Βουλή να την απορρίψει.   
"Η κυβέρνηση πολιτικά δεν φοβάται ούτε αποφεύγει τη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα" είπε χαρακτηριστικά. 
Η απάντηση Τσίπρα


Απάντηση στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Αρχικά ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε ποιος ακριβώς εκφράζει τον Πρωθυπουργό; «Ο Υπουργός Επικρατείας και στενός του συνεργάτης που είπε ότι δέχεται η κυβέρνηση να συζητήσει για την πρόταση που καταθέσαμε ή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης που ζητάει να απορριφθεί η πρόταση δυσπιστίας;» και συμπλήρωσε πως είναι Συνταγματική η πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα και πως αν δεν τηρηθεί το γράμμα του κανονισμού η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου της Βουλής. «Είναι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα αν δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή μας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Π.Καμμένος
Από την πλευρά του ο Π.Καμμένος ανέφερε: «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης νόμιμα και τυπικά κατέθεσε την πρόταση κατά του υπουργού. Να αρχίσει τώρα η συζήτηση» και κατέληξε λέγοντας: «Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για πραξικόπημα».
Αλέκα Παπαρήγα
«Ανεξαρτήτως της όποιας σκοπιμότητας αποδίδεται στην πρόταση συμφωνούμε να αρχίσει άμεσα η συζήτηση. Για μας αφορά όλη την κυβέρνηση» ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα. 
Φ. Κουβέλης
Δεν συμφωνούμε με την πρόταση δυσπιστίας ως έχει κατατεθεί, είπε ο Φ.Κουβέλης. «Συλλογική η ευθύνη της κυβέρνησης, λάθος να την απομονώνεις επί ενός προσώπου, συνεπώς εμείς δεν συμφωνούμε με την πρόταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως η Χ.Α. τάχθηκε υπέρ της προτάσης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. 
Μ. Βορίδης: Μετατρέπουμε τη ψήφιση του νομοσχεδίου σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
«Εμείς δίνουμε στη σημερινή ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» είπε ο Μάκης Βορίδης
Ευάγγελος Μεϊμαράκης
«Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση επί του νομοσχεδίου. Ζητώ από την Ολομέλεια να πάρει την απόφαση, αυτή έχει τον τελικό λόγο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. «Επειδή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στην πρόταση μομφής στον κ.Στουρνάρα για το νομοσχέδιο και όχι για τον ίδιο προσωπικά εκτός κυβερνητικής πολιτικής, και όπως λένε νομικοί που ρώτησα τέτοια πρόταση μομφής θα μπορούσε να κατατίθεται σε κάθε νομοσχέδιο, θα βρισκόμασταν έξω από τους θεσμούς και από το Σύνταγμα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Απάντηση Τσίπρα σε Μεϊμαράκη
«Δεν είναι δίκαιη η κρίση σας κ. Πρόεδρε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως δεν πρόκειται για προσωπική αντιδικία αλλά για θέση και στάση πολιτική. Η Βουλή θέλει να φιμώσει την άλλη άποψη για ένα νομοσχέδιο έκτρωμα. «Αποδοκιμάζουμε τη θέση του προέδρου της Βουλής και καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του» υπογράμμισε.
Η απάντηση ήρθε δια στόματος Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας εναντίον του προέδρου βάσει του κανονισμού, θα συζητηθεί σε ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου, δηλαδή, τη Δευτέρα.
Μάλιστα μετά το πέρας της συζήτησης επί της πρότασης μομφής στον υπουργό Οικονομικών ο ΣΥΡΙΖΑ απεχώρησε, καταγγέλοντας "κοινοβουλευτική και συνταγματική εκτροπή".
  
Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής
Αρθρo 142: Πρόταση δυσπιστίας
1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Προτάσεις εμπιστοσύνης και δυσπιστίας
Τα άρθρα 141 και 142 του Κανονισμού της Βουλής
5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
Τι προηγήθηκε
Σημειώνεται πως ο κ. Μάκης Βορίδης (ΝΔ) εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και χρησιμοποίησε την φράση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά: «έχει πλάκα που μας κάνουν κριτική οι Μαυρογιαλούροι του ΣΥΡΙΖΑ». «Η δική μας αυτοκριτική είναι ότι τόσα χρόνια ανεχόμασταν την δική σας επιρροή ιδεών και δεν αντισταθήκαμε. Εσείς σήμερα υπερασπίζεστε ότι ποιο αναχρονιστικό – το χειρότερο που υπάρχει – κάνετε μαύρη αντίδραση και υπερασπίζεστε αγκυλωμένα συνδικαλιστικά συμφέροντα απέναντι στην δική μας νέα πρόταση που υποτίθεται είμαστε το παλιό πολιτικό σύστημα» είπε και υποστήριξε πως η Αριστερά φέρει ευθύνες για το ότι η χώρα έφθασε στο χείλος του γκρεμού.
Απευθυνόμενος στη πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «προφανώς διαφωνούμε γιατί εμείς θέλουμε φθηνά βιβλία, φάρμακα και γάλα ενώ εσείς όχι. Εμείς είμαστε με τον καταναλωτή ενώ εσείς όχι». Υποστήριξε ότι για πρώτη φορά έρχεται νομοσχέδιο που διανέμει μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα και πως αυτό έχει ως συνέπεια την υποτονική κοινοβουλευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο.«σήμερα δεν σας αναγνωρίζω» είπε και πρόσθεσε «Δεν έχω ακούσει για ανατροπή της κυβέρνησης και για ένσταση αντισυνταγματικότητας. Είναι και αυτές οι ριμάδες οι δημοσκοπήσεις που δεν πάνε καλά… Πού είναι οι κρεμάλες, οι Τσολάκογλου κ.α.».
Νωρίτερα ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρθηκε στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» και απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είπε «Είστε έτοιμος να αποχωρήσετε όπως διαβάζω όμως δεν έχετε ολοκληρώσει κανένα έργο. Αυτό που λέτε είναι έργο καταστροφής και το πιθανότερο να έχουμε νέα μνημόνια. Αυτό που φέρνετε είναι νέο μνημόνιο που κατακρεουργεί συντάξεις και γκρεμίζει τα ασφαλιστικά ταμεία». Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την ρύθμιση που προβλέπει ότι «Το ΤΧΣ μπορεί να διαθέτει τις μετοχές κάτω από την τιμή κτήσης που ήταν εξευτελιστική. Πάνε τα δις ευρώ του ελληνικού δημοσίου που έδωσε για την ανακεφαλαιοποίηση. Λέτε ότι μπορεί να τις διαθέσει κάτω ακόμα και από την χρηματιστηριακή τιμή. Με ποιο δικαίωμα το κάνετε αυτό … αυτά δεν γίνονται είναι σκανδαλώδη… Μόνο η ανατροπή μπορεί να δώσει διέξοδο στην χώρα».
Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου