Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

«Κόκκινα» 4 στα 10 δάνεια! Αυξήθηκαν κατά 566%! Εκθεση – «σοκ»

daneia_alisidaΔιαστάσεις «τσουνάμι» έχουν λάβει τα «κόκκινα» δάνεια, ενισχύοντας τους φόβους όλων όσοι υποστηρίζουν ότι μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας κινδυνεύει να «πνιγεί» υπό το βάρος των οφειλών προς τις 4 συστημικές τράπεζες. Το συμπέρασμα αυτό δεν προκύπτει από ανάλυση της Αντιπολίτευσης αλλά από τη νέα τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Κράτους!
Όπως αναφέρεται στην έκθεση που για τα συστημικά ΜΜΕ πέρασε στα «ψιλά», σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε στη Βουλή των Ελλήνων ο νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
(και πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας), στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014 τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώνονταν στα 77 δισ. ή στο 36% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων τον Απρίλιο έναντι 32% που ήταν πέρσι το ίδιο διάστημα. Από αυτά, τα 42 δισ. είναι επιχειρηματικά δάνεια, τα €25 δισ. στεγαστικά και τα €10 δισ. καταναλωτικά δάνεια. Εάν στα παραπάνω δάνεια προστεθούν και τα ήδη αναδιαρθρωμένα που όμως έχουν ξαναγίνει μη εξυπηρετούμενα, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 40%!
«Το πρόβλημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων είναι εξαιρετικά σημαντικό» αναφέρεται στην έκθεση του ΓΠτΚ. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, το ποσοστό μη των εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, το οποίο ξεπερνά επίπεδα άλλων χωρών που έχουν οδηγήσει σε συστημικές κρίσεις.
Να σημειωθεί ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Πιο αναλυτικά, στην Ελλάδα το 2008 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό του συνόλου των δανείων ανήλθαν σε 4,7% για να φθάσουν το 2013 στο τεράστιο ύψος των 31,3%, όταν για το 2013 ο παγκόσμιος μέσος όρος είχε διαμορφωθεί στο ποσοστό του 4%. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 565,95% για την Ελλάδα ενώ για τις υπόλοιπες χώρες η αύξηση ανέρχεται στο ύψος του 205,55% για την Πορτογαλία, του 139,68% για την Ιταλία, του 192,85% για την Ισπανία και του 1210,56% για την Ιρλανδία.
Τα «κόκκινα» δάνεια ανά τράπεζα
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχειά, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Εθνικής διαμορφώθηκε στο 28,4% για την Ελλάδα, επί συνόλου χορηγήσεων της τάξης των 46 δισ. και της Eurobank στο 32,7% επί συνόλου υπολοίπων 44,3 δισ. ευρώ. Για την Alpha bank το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 33,3% των 52 δισ. ευρώ συνολικών δανείων, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς τα κόκκινα δάνεια έφτασαν στο 37,9% επί συνόλου 59,5 δισ. ευρώ. Για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν αρχικά με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους € 25 δισ., συν επιπλέον € 3 δισ. που είχαν αντληθεί από τον ιδιωτικό τομέα.
Πρόσφατα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες άντλησαν ακόμη € 8,3 δισ. από τις διεθνείς αγορές για να ενισχύσουν τους κεφαλαιακούς τους δείκτες μετά τα stress tests που διενήργησαν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Blackrock. Οι αντλήσεις κεφαλαίων τους επέτρεψαν να αποπληρώσουν και τις προνομιούχες μετοχές που είχε το ελληνικό δημόσιο.
Ανοικτό το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειαστούν νέα ενίσχυση!
Σήμερα, με την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού τους να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του Ιουλίου από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και τα αποτελέσματα των stress tests να αναμένονται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ξανά μία σημαντική πρόκληση. Γιατί παρά το γεγονός ότι διαθέτουν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη, δεν αποκλείεται –λόγω των διαφορετικών “δεδομένων” της άσκησης- να χρειαστεί να προχωρήσουν εκ νέου σε κινήσεις ενίσχυσης, στην περίπτωση που εντοπιστούν κεφαλαιακά κενά. Η αβεβαιότητα που συνδέεται με τις μελλοντικές ασκήσεις προσομοίωσης σε συνδυασμό με την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, καθιστά τις ελληνικές τράπεζες επιφυλακτικές στην παροχή ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που εγκλωβίζει κεφάλαια και επιβραδύνει την πορεία ανάπτυξης της χώρας.

πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια: