Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Φορείς Ασπροπύργου: Ζούμε δίπλα σε βόμβες- Απίστευτο: Το εργοστάσιο είχε πάρει επιδότηση ως... ξενοδοχείο

Σάλος έχει προκληθεί στην κοινή γνώμη με την φωτιά που καίει για πέμπτη συνεχή ημέρα το εργοστάσιο ανακυκλώσεως στην περιοχή του Ασπροπύργου, με τον Δήμο, την περιφέρεια και το υπουργείο να κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν την όσο το δυνατόν λιγότερο εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και περαιτέρω κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Ελευσίνας Αντώνης Καραμπούλας: «Η φωτιά καίει ακόμα, αλλά θεωρώ ότι αύριο θα σβήσει εντελώς. Το φορτίο των σκουπιδιών που κατακαίγεται είναι πάρα πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε ακόμα και τώρα, να την σβήσουμε. Όλοι ήμασταν παρόντες από την πρώτη στιγμή: Περιφέρεια, δήμος, υπουργείο, πυροσβεστική, κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, είναι άδικο να μιλούν για καθυστέρηση στην αντίδραση».
Φορείς Ασπροπύργου: Ζούμε δίπλα σε βόμβες- Απίστευτο: Το εργοστάσιο είχε πάρει επιδότηση ως... ξενοδοχείοΣύμφωνα με το στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Ασπρόπυργος είναι μια μικρή εστία προβλημάτων, όσον αφορά το θέμα της ανακύκλωσης, ενώ το θέμα επιτείνει και η παρουσία των Ρομά που ζουν γύρω από το εργοστάσιο που κάθε βράδυ καίνε λάστιχα για να πάρουν το ατσάλι από αυτά. 
«Έχουμε φωνάξει την Πυροσβεστική, αλλά τους πετάνε πέτρες, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Το έχουμε μεταφέρει και στους πλέον αρμόδιους, αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση στο πως να δράσουμε». 
Ο αντιδήμαρχος συνεχίζει:
Το πρόβλημα με τα εργοστάσια ανακύκλωσης στην περιοχή είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχουν αρκετά στην περιοχή που λειτουργούν χωρίς άδεια, με ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Είναι γεγονός ότι δίπλα στην αυλή μας έχουμε εν δυναμει βόμβες έτοιμες να σκάσουν. Και σε αυτή την περιοχή ζούμε εμείς και τα παιδιά μας, χωρίς καμία προστασία. Εχουμε κάνει εκφράσει επανειλημμένα την διαμαρτυρία μας στο υπουργείο, αλλά φαίνεται πως όλοι κωφεύουν. Έχω ντοσιέ ολόκληρα που έχουν έγγραφα με τα παράπονά μας. 
'Εναρξη λειτουργίας παρά τις διαμαρτυρίες 
Σύμφωνα με τον κ. Καραμπούλα, «το εργοστάσιο από την εταιρεία με την επωνυμία Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή έκανε εκκίνηση λειτουργίας το 2008, «παρότι είχαμε στείλει πολλά έγγραφα, ήδη από το 2007 που γνωρίζαμε ότι επίκειται το άνοιγμά του για να μην ανοίξει και είχαμε καταψηφίσει αυτή την απόφαση ως Δήμος. Ωστόσο, όχι μόνο άνοιξε τελικά, αλλά γενικώς υποστηριζόταν από τους ανώτερους φορείς». 
Το εργοστάσιο τερμάτισε, μετά από πολλά προβλήματα, την λειτουργία του πριν από 2 μήνες, καθώς κήρυξε πτώχευση, αφήνοντας στον δρόμο δεκάδες εργαζόμενους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και πρόκειται να πραγματοποιήσουν αύριο συγκέντρωση στο υπουργειο Εργασίας. 
Η υπόθεση των -πακιστανών στην πλειοψηφία τους- εργαζόμενων, μάλιστα, είχε απασχολήσει και πριν ένα χρόνο την δημοσιότητα, καθώς ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Λαζόπουλος τους είχε απλήρωτους, σε χρονική περίοδο που άγγιζε ακόμα και για οκτώ μήνες. 
Επιχορήγηση από το υπουργείο Ανάπτυξης ύψους 996.000 ευρώ για... δωμάτια
Η υπόθεση, πάντως, φαίνεται ότι έχει πολύ ζουμί, καθώς, όπως αποκαλύπτεται παρά τις συνεχείς οχλήσεις των γύρω Δήμων για την μη δημιουργία του εργοστασίου, το 2008 η τοτε κυβέρνηση προχώρησε στην κατασκευή του, ενώ πέντε χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 2013, η εταιρεία Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή πήρε και... επιχορήγηση 996.000 Ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης, υπογεγραμμένη από τον τότε υφυπουργό Νότη Μηταράκη. Προφανώς για να χτίσει... δωμάτια στο εργοστάσιο. 
Την επιχορήγηση καρπώθηκε ο ιδιοκτήτης του Δημήτρης Λαζόπουλος, υιός του φερόμενου ως ιδιοκτήτη της εταιρείας Χρήστου Λαζόπουλου. 
Προς το παρόν πάντως, ο Δ. Λαζόπουλος παραμένει.... άφαντος, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύλληψη για το εργοστάσιο, ενός 34χρονου, ο οποίος φέρεται ως προσωρινά υπεύθυνος για την εταιρεία και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος. 
'Ελεγχοι και υλικά χωρίς άδεια 
Ερευνητές, χημικοί μηχανικοί από τον Δημόκριτο βρίσκονται και σήμερα στον Ασπρόπυργο για να κάνουν τους αρμόδιους τοξικούς ελέγχους, ενώ και η περιφέρεια Αττικής θα δώσει αργότερα σήμερα στην δημοσιότητα μετρήσεις ρήπων από την διαρροή των τοξικών του εργοστασίου.
«Λαβράκια» έχουν πιάσει, πάντως, όσοι εξειδικευμένοι ερευνητές είχαν την ευκαιρία να δώσουν το παρών στο χώρο για να κάνουν τις απαραίτητες μελέτες, αφού σε όλο το μήκος του εργοστασίου εντοπίστηκαν πλήθος υλικών, τα οποία υπήρχαν χωρίς άδεια εκεί και είναι άκρως επικίνδυνα σε περίπτωση ατυχήματος. 
Συγκεκριμένα, εντός των χώρων του εργοστασίου βρέθηκαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες φαρμάκων, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη.  
'Οπως επίσης έγινε γνωστό, στην εταιρεία υπήρχαν ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, ενώ οι αρμόδιοι δεν προέβησαν στην ενεργοποίηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, με συνέπεια την πρόκληση ρύπανσης περιβάλλοντος και κινδύνους για την δημόσια υγεία. 
 
Μπαλάκι οι ευθύνες- «Δεν υπήρξε ολιγωρία» λένε οι υπεύθυνοι 
Πάντως προς το παρόν κανένας δημόσιος φορέας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την εκτεταμένη οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί στην περιοχή, αλλά και για το τοξικό νέφος που εισπνέουν τις τελευταίες ημέρες όλοι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου. 
Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε χθες μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης που έλαβε χώρα για το θέ: «Δεν υπήρξε καμία απολύτως ολιγωρία. Όλοι κινητοποιήθηκαν συντονισμένα από την αρχή και η παρέμβαση και δραστηριότητά τους υπήρξε άκρως επιτυχής. Κινητοποιήθηκαν οι γύρω Δήμοι, η Περιφέρεια Αττικής και πρώτα απ’ όλα, βεβαίως, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έκανε πολύ καλή δουλειά». 
Από την πλευρά της Ρένας Δούρου τονίζεται στο newpost ότι «κλιμάκια της Περιφέρειας βρέθηκαν στον χώρο ήδη από το Σάββατο, διαθέσαμε χρήματα, στείλαμε βυτιοφορα, κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να μπορέσουμε να αποσοβήσουμε την καταστροφή και να μειώσουμε στο βαθμό του δυνατού τις συνέπειες τους. Τώρα περιμένουμε το πόρισμα της κατεπείγουσας εξέτασης, το οποίο θα μας κατευθύνει στο ποιος θα πρέπει να πληρώσει για όλο αυτό που έγινε». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου