Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Ένα χρόνο φυλακή με αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 18 μήνες στον Γιώργο Καρατζαφέρη

GIORGOS KARATZAFERISΈνα χρόνο φυλακή με τριετή αναστολή, πρόστιμο 10.000 ευρω και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων γιά 18 μήνες επέβαλλε πριν από λίγο το ΙΑ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, που κρίθηκε ένοχος για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, που αφορά ποσόν 1.650.000 ευρώ, που κατείχε μέσω εξωχώριας εταιρίας του(Off shore).
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της υποβολής ελλιπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης την τριετία 2010-2011-2012.

Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ τον έκρινε αθώο για την κατηγορία της συμμετοχής σε εξωχώρια εταιρία.
Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέα της έδρας, που ζήτησε την ενοχή του κ. Καρατζαφέρη, ενω τόνισε χαρακτηριστικά ότι, ο κατηγορούμενος “υπήρξε βουλευτής, ευρωβουλευτής και αρχηγός πολιτικού κόμματος και γνώριζε σαφώς τις υποχρεώσεις του, για την ετήσια δήλωση περιουσιακής του κατάστασης και ως εκ τούτου άγνοια νόμου δεν συγχωρείται”.
Η εμπλοκή του κ. Καρατζαφέρη στην υπόθεση προέκυψε με αφορμή προκαταρκτική εξέταση, που διενεργήθηκε από την  εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, σχετικά με την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων (puma) από το ελληνικό δημόσιο, που αγοράστηκαν από την εταιρία ΕUROCOPTER.
Η εισαγγελία διερευνούσε την πιθανότητα μίζας, για τα ελικόπτερα PUM, αλλά τελικά κατέληξε σε κατηγορίες για δύο πλημμελήματα σε βάρος του κ. Καρατζαφέρη, που αφορούσαν υποβολή ελλιπών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρία (off shore).
Όπως αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα όλα ξεκίνησαν, όταν στα πλαίσια της δικαστικής έρευνας για την αγορά των ελικοπτέρων, ζητήθηκε συνδρομή από τις Δικαστικές Αρχές της νήσου Gernsey και του Τζέρσευ και στοιχεία, που αφορούσαν τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του κ. Καρατζαφέρη.
Επιπλέον από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προέκυψε ότι, η εταιρία CATALINA, που ιδρύθηκε το 1992, μετονομάστηκε το Δεκέμβριο του 2009 σε “SUNLINESHINEDELILIGHT LTD», ενώ το Ιανουάριο του 2010 η αδελφή του Γ. Καρατζαφέρη ορίστηκε ως εγγεγραμμένος μέτοχος, κατέχοντας τις μετοχές για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου.
Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για το ποσόν του 1.650.000 ευρώ, ο κ. Καρατζαφέρης είχε ισχυριστεί ότι « αποτελεί προκαταβολή τιμήματος μετοχών σε τρίτα πρόσωπα (που έχει κατονομάσει), που θα τους μεταβίβαζε για τον τηλεοπτικό σταθμό ΤΗΛΕΑΣΤΥ.
Ο ισχυρισμός αυτός αμφισβητήθηκε από τους εισαγγελείς διαφθοράς, καθώς το θεώρησαν «προϊόν συναλλαγής (αγνώστου μάλλον αιτίας) μεταξύ της εταιρίας του Γ. Καρατζαφέρη και της εταιρίας του Αλ. Τσάτσου, ενώ συμπέραναν ότι, «το ποσόν του 1.650.000 ευρώ, όσο και το αντίστοιχο των 6.600.000 ευρω, που είναι η αξία του portofolio της CATALINA, όπως προκύπτει από στοιχεία της τράπεζας RBC αποτελούσαν και περιουσιακό στοιχείο τόσο της μετονομασθείσας CATALINA, όσο και του εμπιστεύματος “FERISKA TRUST”.
Στην απολογία του ο κ. Καρατζαφέρης αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, το ποσόν του 1.650.000, που είχε καταθέσει σε τράπεζα του Λονδίνου ήταν δικό του, νόμιμο και αποτελούσε ένα είδος “κουμπαρά”, γιά να εξασφαλίσει την οικογένεια του, μετά από πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, που αντιμετωπίζει.
Όπως είπε χρειάζεται να υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση κάθε έξι μήνες, ενώ ψάχνει μόσχευμα, για μεταμόσχευση νεφρού.
Υποστήριξε ότι, μέρος του ποσού του 1.650.000 ευρω είναι χρήματα πέντε φίλων και κομματικών στελεχών του, που του τα έδωσαν γιά να φτιάξει ραδιοφωνικό σταθμό, καθώς όλα τα κόμματα, που εκπροσωπούνται στο ευρωκοινοβούλιο και έχουν δικό τους Μέσο Ενημέρωσης, χρηματοδοτούνται. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ο ίδιος έβαλε 400.000 ευρώ, ενώ 100.000 ευρω έβαλε ο πρώην ευρωβουλευτής του Σαλαβράκος.
Επίσης 200.000 ευρω έδωσε ο γιατρός Γιώργος Ευσταθίου, 400.000 ευρώ ο φίλος του Δημήτρης Νικολάου, επίσης 300.000 ευρω ο Κωνσταντίνος Κατσιβαρδάκος και 300.000 ο Σωτήρης Παπαγιάννης.
Ως αντάλλαγμα θα τους παραχωρούσε ποσοστό ιδιοκτησίας στο ραδιοφωνικό σταθμό 2%, και 3% αντίστοιχα στους δύο πρώτους και από από 2% στον καθένα στους υπόλοιπους.
Σε ερωτήσεις της προέδρου, εάν έχει συμβολαιογραφικά έγγραφα, απάντησε ότι, υπήρχε σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους.
Στην απολογία του υποστήριξε επίσης ότι, γιά τη δήλωση των περιουσιακών του στοιχείων ευθυνόταν η λογίστρια του, η οποία στο μεταξύ απεβίωσε, η οποία τον συμβούλευσε ότι, η επι τρία έτη δήλωση της εταιρίας του εκπληρούσε τις υποχρεώσεις του και δεν χρειαζόταν να τις επαναλαβει, καθόσον υπήρξε βουλευτής, ευρωβουλευτής και αρχηγός πολιτικού κόμματος και γνώριζε σαφώς τις υποχρεώσεις του, για την ετήσια δήλωση περιουσιακής του κατάστασης».
Το δικαστήριο έκανε δεκτές επίσης τις ενστάσεις του εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Θανάση Βαρλάμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου