Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΕΝΩ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ , Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ....

Στο Νέο Δελχί ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με την Ινδή ομόλογό του, Sushma Swaraj, όπως επίσης και με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών, Mobashar Jawed Akbar, ενώ θα αποτίσει φόρο τιμής στον «πατέρα του ινδικού έθνους» Mahatma Gandhi, επισκεπτόμενος το Κέντρο Gandhi Smriti που είναι αφιερωμένο στην ζωή του εμβληματικού Ινδού ηγέτη, το οποίο είναι επίσης και ο τόπος όπου δολοφονήθηκε το 1948.
H θεματολογία κατά τις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών θα εστιαστεί στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις καθώς και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ενώ, δεδομένου του εντεινόμενου ενδιαφέροντος που εκδηλώνει για τη χώρα μας η διαρκώς αυξανόμενη ινδική μεσαία και επιχειρηματική τάξη, αναμένεται να συζητηθεί η εν εξελίξει προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και στην προσέλκυση επενδύσεων προς τη χώρα μας.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο Ν. Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει ομιλί, με θέμα τον ρόλο και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, στο Observer Research Foundation, ενός έγκριτου forum όπου πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της κοινωνίας πολιτών επεξεργάζονται και υποβάλουν προτάσεις μεταρρυθμίσεων προς τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Ινδίας, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στον παγκόσμιο της ρόλο (G20, BRICS) τον οποίο και επιδιώκει να αναβαθμίσει.
Η μονοήμερη επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στη Σιγκαπούρη, στη συνέχεια, αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και πραγματοποιείται υπό το φως της συμπλήρωσης 50 και πλέον ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, το 1966. Ορόσημο στην πορεία ωρίμανσης των διμερών σχέσεων συνιστά η επικείμενη έναρξη λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στη χώρα η οποία αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω ουσιαστική βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει γεύμα εργασίας με τον ομόλογό του, δρ. Vivian Balakrishnan, με σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη πολύ καλών διμερών σχέσεων, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο. Αναμένεται να συζητηθούν οι προοπτικές βελτίωσης των εμπορικών, ναυτιλιακών, επενδυτικών και τουριστικών ροών, η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των κατασκευών-υποδομών και συνδεσιμότητας υπό το φώς της δυναμικής που προσδίδουν συναφείς πρωτοβουλίες όπως το, κινεζικής επίνευσης, One Belt One Road, οι νέες τεχνολογίες/τηλεπικοινωνίες, θέματα φορολογικής πολιτικής, η αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων σε Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και η περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας στον πολιτιστικό και μορφωτικό τομέα.
Πρώτη, επίσης, επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών θα είναι και η επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στη Δημοκρατία της Ν. Κορέας, και μάλιστα σε μία περίσταση κατά την οποία και οι δύο χώρες επιζητούν την εμβάθυνση και συστηματοποίηση των διμερών τους σχέσεων. Η υποστήριξη της Ελλάδας προς τη Ν. Κορέα συνεχίζεται βεβαίως μέχρι σήμερα, με τη σταθερή δημόσια καταδίκη της χώρας μας για τις βαλλιστικές και πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκ Γιανγκ.
Στη Σεούλ ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί με την ομόλογό του, Kang Kyung-wha, ενώ, στη συνέχεια, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό, Lee Nak-yon. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον μητροπολίτη Κορέας, Αμβρόσιο.
Κατά τις συναντήσεις αναμένεται να συζητηθούν οι προοπτικές ενίσχυσης των νοτιοκορεατικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ιδίως στον τομέα υποδομών, τουριστικής βιομηχανίας, καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από αμφότερες πλευρές στη συνεργασία στον τομέα ναυτιλίας και της ναυπηγικής. Επιπλέον, η χώρα μας επιδιώκει την αξιοποίηση της νοτιοκορεατικής τεχνογνωσίας στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία θεσμοθετήθηκε ιδίως μετά την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας τον Οκτώβριο 2017, στο πλαίσιο της επίσκεψης του νοτιοκορεάτη πρωθυπουργού στην Αθήνα για την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: