Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Οι αποφάσεις της ΕΕ αποτελούν εγγύηση για το αύριο της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός

Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθος της προσπάθειας που κάναμε, είπε ο πρωθυπουργός
Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθος της προσπάθειας που κάναμε, είπε ο πρωθυπουργός   
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Για το τέλος μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων από πλευράς ΕΕ, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη.

«Διαπραγματευθήκαμε σκληρά, βάσει σχεδίου, για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, για να μη ζήσει η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας» τόνισε.

Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθος της προσπάθειας, συνέχισε για να επισημάνει τη διαφορά του τελικού κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου από τις αρχικές προβλέψεις.

Εξήγησε ότι διασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ελαφρύνεται σημαντικά το βάρος στην ελληνική οικογένεια, δίνεται ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, ενώ επιμηκύνεται ο παλαιότερος δανεισμός της Ελλάδας και μειώνονται τα επιτόκια.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο μακροχρόνιο πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο, το επικαλούμενο ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ».

Τόνισε επίσης τη διασφάλιση μέχρι το 2020 των δανειακών αναγκών του ελληνικού δημοσίου, καθώς τη διασφάλιση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πάντως ότι τίποτε από όλα όσα έγιναν σήμερα δεν πρόκειται να πετύχουν, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει και δεν φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές.

«Η Ελλάδα θα αλλάξει. Με διάλογο, αλλά θα αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το μήνυμα προς τους Έλληνες φορολογούμενους, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «σημαντική ανάσα», επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μια φάση συζήτησης του νέου φορολογικού συστήματος, ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Σε άλλη ερώτηση για το αν η συμμετοχή των ιδιωτών θα προκαλέσει αυτό που αποκαλείται «επιλεκτική χρεοκοπία», ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι η συμμετοχή είναι εθελοντική, αλλά δείχνει και μια ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.

Πάντως, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δευτερεύον ζήτημα το πώς θα αξιολογηθεί από τους Οίκους η συμμετοχή ιδιωτών (αν θα θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία) δεδομένου ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έλαβε όλες τις εγγυήσεις για συνέχιση της ρευστότητας.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων, όσο το πρόγραμμα που έχει ψηφίσει η Βουλή εφαρμόζεται και όσο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στο σημείο αυτό υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος υπενθύμισε ότι από τα πρόσφατα stress tests, οι βασικότερες ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τη δοκιμασία, ενώ και οι αποφάσεις της ΕΕ στέλνουν μια «αποστομωτική» απάντηση σε όσους αμφισβητούν το πιστωτικό σύστημα.

Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο ωριμάζει πλέον το αίτημα για ευρω-ομόλογο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είμαστε κοντά», αφού οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις συνεχίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου