Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Κατάργηση οργανισμού εργατικής κατοικίας

Το ζήτημα που θα δημιουργηθεί με την κατάργηση της Εργατικής Κατοικίας δεν είναι τόσο απλό όπως το λένε κάποια παπαγαλάκια της Κυβέρνησης.
Ο ΟΕΚ ως ο μοναδικός δημόσιος κατασκευαστικός, φορέας σχεδίαζε οικισμούς και τους κατασκεύαζε σε αγορασμένα οικόπεδα. Τα σπίτια τα διέθετε με κλήρωση στους χαμηλόμισθους, στους πολύτεκνους με κριτήρια αδιάβλητα.

Οι τιμές κατασκευής που επετύγχανε ήσαν κατά πολύ χαμηλότερες από τα κόστη των ιδιωτικών πολυκατοικιών, με υψηλή ποιότητα, με υποδομές, αυλές ελεύθερους χώρους, πλατείες και καταστήματα.

Οι οικιστές εκτός από την κατοικία που απολάμβαναν αποπλήρωναν σε 25 χρόνια άτοκα μέσω της Οικονομικής υπηρεσίας του ΟΕΚ.

Επειδή στους οικισμούς αυτούς κατοικούσαν δικαιούχοι, χαμηλής οικονομικής δυνατότητας, είχαν εφησυχάσει πολλοί με την πολιτική του ΟΕΚ στο να μην απαιτεί με νομικό τρόπο την είσπραξη των δόσεων όταν δεν κατάφερναν να πληρώνουν το χρέος τους τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Έτσι κάποιοι ΄΄δικαίως΄΄ κοιτούσαν να ζήσουν την οικογένειά τους χωρίς να ξεπληρώνουν τις δόσεις τους εμπρόθεσμα.

Αυτή την στιγμή λοιπόν γεννιέται η αγωνία χιλιάδων δικαιούχων για το τι πρόκειται να γίνει εάν κλείσει ο ΟΕΚ.

Ποιος λοιπόν θα είναι ο Φορέας που θα εισπράττει του χρωστούμενα;

Αυτή ήταν και η αγωνία του κόσμου που συμμετείχε στη μεγάλη πορεία προχθές στην Αθήνα από συλλόγους οικιστών του Ολυμπιακού Χωριού με κατάληξη στο Υπουργείο.

Επίσης ο ΟΕΚ παρενέβαινε για την αποκατάσταση ζημιών, λόγω αδυναμίας των χαμηλόμισθων οικιστών να ανταπεξέλθουν.

Παράδειγμα το ‘’Ηλιακό Χωριό της Αθήνας’’ στο οποίο υπήρχαν αποκλειστικοί υπεύθυνοι συντηρητές αμειβόμενοι από τον ΟΕΚ ,ενώ σε όλες τις θεομηνίες (π.χ σεισμός Αθήνας, Καλαμάτας, πυρκαγιές Ηλείας και αλλού) οι καταστροφές στο σύνολό τους αποκαταστάθηκαν από πόρους και τεχνικό προσωπικό του ΟΕΚ.

Σήμερα άλλοι οικισμοί κατασκευάζονται, κάποιοι είναι έτοιμοι για κατοίκηση και πολλοί συμπολίτες μας έχουν μεγάλη αγωνία για το πότε θα μπουν. Είναι μια διαδικασία που οι οργανωμένες και άριστα συντονισμένες υπηρεσίες το επετύγχαναν μειώνοντας το χρόνο κατασκευής-εγκατάστασης των κατοίκων.

Η κατάργηση του ΟΕΚ είναι μεγάλο ζήτημα και κακώς τα αποθεματικά του ΟΕΚ τα υποσχέθηκαν στην ΤΡΟΙΚΑ.

Φανταστείτε λοιπόν το σενάριο της μεταφοράς είσπραξης των δόσεων στις Τράπεζες ή τις Εφορίες ή τις εισπρακτικές εταιρείες.

Ποιός θα τολμήσει να παρακάμψει την Τρόικα και να διατάξει ‘’την κατανόηση’’ από μέρους των Τραπεζών σε ενδεχόμενη δυσκολία αποπληρωμής δόσεων;

Ποιος θα τολμήσει και με ποιό προϋπολογισμό θα παρέμβει ο μελλοντικός φορέας για να αποκαταστήσει οτιδήποτε συμβεί στον οικισμό από κάποια θεομηνία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου