Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Συγκίνηση για τον θάνατο του Αλκέτα Παναγούλια

Την τελευταία του πνοή άφησε στο σπίτι του στις ΗΠΑ ο Αλκέτας Παναγούλιας, σε ηλικία 78 ετών. Ο πρώην προπονητής της Εθνικής και άλλων μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα υγείας. Να τηρηθεί σιγή ενός λεπτού στο ματς με τη Γερμανία, και να φορέσουν οι έλληνες διεθνείς μαύρα περιβραχιόνια, ζήτησε η ΕΠΟ από την ΟΥΕΦΑ.

Hταν ο πρωταγωνιστής των επιτυχιών της Εθνικής Ομάδας, την οποία οδήγησε στα τελικά του Euro 1980 και του Μουντιάλ 1994. Ο Αλκέτας Παναγούλιας γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1934.

Ως ποδοσφαιριστής ξεκίνησε την καριέρα του από τους μικρούς του Aρη και στο τέλος του 1951, 17 χρονών, έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη μεγάλη ομάδα. Διετέλεσε αρχηγός της, ενώ αργότερα την στήριξε ως προπονητής και παράγοντας.

Η πλούσια προπονητική του καριέρα άρχισε στην ελληνοαμερικανική ομάδα Atlas Soccer Club με την οποία κατέκτησε το US Open Cup τρεις φορές (1967, 1968, 1969).

Eγινε βοηθός του Μπίλυ Μπάκιγχαμ στην Εθνική Ελλάδος το 1972 και την επόμενη χρονιά τον αντικατέστησε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έως το 1981.

Σε συλλογικό επίπεδο ο Παναγούλιας πέρασε, εκτός από τον Aρη, από τον Ολυμπιακό με τον οποίο κέρδισε τρία πρωταθλήματα, το 1982, το 1983 και το 1987 αλλά και τον Ηρακλή.

Ηταν για δύο χρόνια (1984-85) προπονητής της Εθνικής Ομάδας των ΗΠΑ και το 1984 ανέλαβε την προετοιμασία της Ολυμπιακής Ομάδας της χώρας για την Ολυμπιάδα του Λος Aντζελες.

Πλούσια ήταν η δραστηριότητά του και εκτός γηπέδων. Εκλέχθηκε μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, βουλευτής και ευρωβουλευτής.

Επίσης, υπήρξε επιθεωρητής της ΦΙΦΑ, μέλος της Ακαδημίας των Σπορ των ΗΠΑ, μέλος του Αμερικανικού ποδοσφαιρικού Χολ οφ Φέημ και μέλος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας προπονητών.


Σιγή ενός λεπτού στο ματς με τη Γερμανία ζητά η ΕΠΟ

Ανακοίνωση για το θάνατο του Παναγούλια εξέδωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος αναφέροντας ότι η ομοσπονδία ζήτησε από την ΟΥΕΦΑ να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στο ματς με τη Γερμανία και να φορέσουν οι έλληνες διεθνείς μαύρα περιβραχιόνια.
«Εκφράζω τα συλλυπητήρια ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ στην οικογένεια του Αλκέτα Παναγούλια. Ήταν μεγάλη προσωπικότητα και πολύ σημαντικός για μας. Αυτός πήγε την Ελλάδα στο πρώτο Euro και στο πρώτο Μουντιάλ. Έχουμε ζητήσει από την UEFA να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στο ματς με τη Γερμανία και οι ποδοσφαιριστές να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Συλλυπητήρια Μπιτσαξή

Εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του Αλκέτα Παναγούλια.
«Ο Αλκέτας Παναγούλιας υπήρξε προπονητής σύμβολο της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Η απώλειά του προκαλεί συγκίνηση στους πολίτες και τον κόσμο του Αθλητισμού» αναφέρει ο κ. Μπιτσαξής.
Ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός Πρωτοπόρο του ποδοσφαίρου χαρακτηρίζει τον Παναγούλια η ΠΑΕ Ολυμπιακός σε ανακοίνωσή της.
«Το "αντίο" της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός στον σπουδαίο έλληνα προπονητή. Η οικογένεια του Ολυμπιακού πενθεί μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα για τον πρόωρο χαμό του Αλκέτα Παναγούλια. Υπήρξε ένας πρωτοπόρος του ποδοσφαίρου και η προσφορά του στον Ολυμπιακό, στην Εθνική Ελλάδος και στο ποδόσφαιρο συνολικά, είναι αρκετή ώστε να τον κρατήσει για πάντα ζωντανό στο μυαλό των φιλάθλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: