Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Επιλέχθηκε νορβηγική εταιρεία για τις σεισμικές έρευνες ύπαρξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο-Λιβυκό και ξεκίνησαν αντιδράσεις στη Γαύδο.


 Γράφει ο Υποναύαρχος (εα) Ηρακλής Καλογεράκης

Αρχές Σεπτεμβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πως για τις έρευνες αξιολόγησης του πετρελαϊκού δυναμικού στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης επελέγη η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services (PGS) από τις οκτώ συνολικά εταιρείες  που
έδειξαν ενδιαφέρον (PGS , TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, DOLPHIN GEOPHYSICAL, ION GEOPHYSICAL CORPORATION, SPEC PARTNERS LTD, CGS VERITAS, PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS), SPECTRUM GEO LIMITED και FUGRO MULTICLIENT SERVICES).
Στη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, ο υπουργός ΠΕΚΑ γνωστοποίησε πως οι σεισμικές έρευνες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης με το ΥΠΕΚΑ, που υπολογίζεται σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων και θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το καλοκαίρι του 2013 θα γίνει η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν, αλλά και όσων έχουν προκύψει στο παρελθόν, από έρευνες που έγιναν κατά καιρούς στην περιοχή.
Επίσης ανέφερε πως με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρείας, η κυβέρνηση σκοπεύει να προκηρύξει το 2014, γύρο παραχωρήσεων για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές αυτές.
Οι έρευνες θα γίνουν σε έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σε απόσταση 100 - 400 χλμ από τις ακτές της Δ. Ελλάδας και της Νότιας Κρήτης, χωρίς δαπάνη του Δημοσίου.  Αντιθέτως το κράτος θα έχει όφελος (εκτιμάται ενδεικτικά σε 12-13 εκατ. ευρώ) από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
Το κόστος των σεισμικών ερευνών, δηλαδή η επένδυση που θα κάνει η PGS, εκτιμάται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, ενώ πολλαπλάσια είναι η επένδυση που απαιτείται για τις ερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος, χαρακτήρισε ως εξέλιξη μεγάλης σημασίας την είσοδο της νορβηγικής εταιρίας Petroleum Geo-Services (PGS) στην ελληνική αγορά, χαρακτηρίζοντάς την καταλυτική τόσο σε οικονομικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο και υπογράμμισε πως η είσοδος της εταιρίας αυτής στην Ελλάδα ήταν «ότι το καλύτερο θα μπορούσε να γίνει» για δύο κυρίως λόγους:
«Η επιστημονική κατάρτισή» της PGS την φέρει στους κορυφαίους του χώρου, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που θα συλλέξει, θα αναλύσει και τα συμπεράσματα που θα βγάλει αποτελούν στην ουσία ευαγγέλιο για τις εταιρίες ερευνών.
«Το επαγγελματικό ήθος της PGS θεωρείται διεθνώς εξαίρετο και συνεπώς εκτιμάται πως θα κάνει τη δουλειά της με ακεραιότητα και σεβασμό τόσο προς τους πελάτες τους στο εξωτερικό όσο απέναντι στη χώρα μας.
Η επιλογή συνεπώς της PGS δεν είναι μόνο η καλύτερη για τους παραπάνω λόγους αλλά είναι και μια σωστή διπλωματικά κίνηση αφού  είναι η ίδια εταιρεία που έκανε τις ανάλογες έρευνες στην Κύπρο, οι οποίες μέσω της εταιρείας Noble κατέληξαν στην ανακάλυψη του κοιτάσματος Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Η PGS συνεπώς δεν έχει καμία φοβία με την Τουρκία και δεν επηρεάζεται από καμία πολιτική η ανήθικη πίεση.
Με την ευχάριστη, έστω και καθυστερημένη, εξέλιξη αυτή δηλ. την αδειοδότηση των ερευνών, σίγουρα η χώρα μας μπαίνει δυναμικά στο ενεργειακό παιχνίδι ενώ όταν οι προσδοκίες μας επαληθευτούν και αρχίσει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων τότε η γεωπολιτική και γεωστρατηγική μας αξία θα έχει πολλαπλασιαστεί.
Τη στιγμή όμως που γίνεται μια τόσο σημαντική προσπάθεια για την οικονομική μας ανάταξη και  στρατηγική μας αναβάθμιση, λυπηρό είναι να υψώνονται φαιδρές φωνές,  δήθεν οικολόγων - εραστών της Κρήτης και της Γαύδου με σκοπό να δυναμιτίσουν την όποια προσπάθεια.  Πριν καν ξεκινήσουν οι έρευνες για την ύπαρξη υδρογονανθράκων κάτοικοι της Γαύδου με άγνωστα αίτια υπό την παρόρμηση μιας «δασκάλας του γέλιου», ναι σωστά το διαβάσατε, ξεκίνησαν μια ηλεκτρονική εκστρατεία με στόχο να σταματήσουν τις πετρελαϊκές εταιρείες. Δημιούργησαν μια ιστοσελίδα «Σώσε τη Γαύδο - Σώσε τη Μεσόγειο» και μαζεύουν ηλεκτρονικές υπογραφές για να προσφύγουν στην ΕΕ για να αποφευχθούν οι γεωτρήσεις στην περιοχή. Στην ανακοίνωση τους αναφέρεται :
Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τo θέμα της παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στην Κρήτη και τη Γαύδο, το νοτιότερο νησί της Ευρώπης. Εμείς, οι κάτοικοι της Γαύδου, τα θεωρούμε λανθασμένα και, ως εκ τούτου, δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε την καταστροφή του τρόπου της ζωής μας.
Η λεκάνη της Θάλασσας της Μεσογείου, η οποία σε αντίθεση με τον Κόλπο του Μεξικού, μοιάζει με λίμνη, θα μετατρέψει οποιοδήποτε τοπικό ατύχημα σε περιβαλλοντική καταστροφή στην κλίμακα ολόκληρης της Μεσογείου.
«Η Γαύδος είναι η τελευταία γωνιά καταπράσινου παράδεισου στην Ευρώπη. Εδώ, η φύση δεν έχει αλλάξει ανεπανόρθωτα υπό την επίδραση της παγκόσμιας βιομηχανίας. Στο νησί μας έρχονται να ξεκουραστούν άνθρωποι από όλη την Ευρώπη, και το να μετατραπεί ένα τέτοιο μέρος σε βιομηχανική ζώνη, για λόγους αμφίβολων οικονομικών συμφερόντων, αποτελεί μη-ανθρωπιστική πράξη» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα (https://www.change.org/petitions/save-gavdos-save-mediterranean)

Από διάφορα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης έγινε μία αρχική προσέγγιση στο θέμα, υποθέτοντας πως υπάρχουν ξένα εμπλεκόμενα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ή ακόμα και ξένες κρατικές υπηρεσίες όπως για παράδειγμα της Τουρκίας. Είναι δεν είναι έτσι γεγονός παραμένει το πώς μια τέτοια κίνηση από όπου και να ξεκίνησε μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης ξένων αντίθετων συμφερόντων.
Σύμφωνα όμως με έρευνα που έκανε ειδησεογραφικό μπλόγκ διαπίστωσε πως τα  πρόσωπα που άρχισαν την προτροπή για τη συλλογή υπογραφών ήταν δυό αδελφές με τη παρέα τους, που το μοναδικό πράγμα που θέλουν να μας μάθουν είναι να γελάμε. Η ηλεκτρονική αυτή σελίδα δημιουργήθηκε από την Ελένη Σκρέκου, μια Ελληνίδα, πιστοποιημένη  δασκάλα και Συντονίστρια Γιόγκα του Γέλιου στη Σχολή Γέλιου !!! (http://laughter-yoga.gr/who). Η μόνη δε σχέση που η Ελένη Σκρέκου έχει με την Κρήτη και δη τη Γαύδο νομίζω πως είναι ο τίτλος της ερευνήτριας στο Πυθαγόρειο Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου που έχει έδρα τη Γαύδο…
Επί του θέματος τώρα της ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών είναι γνωστό πως πρόκειται για μία διαβλητή διαδικασία αφού ο κάθε υπογράφων μπορεί τελικά να υπογράψει τόσες φορές όσα e-mail διαθέτει. Επίσης είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να εξετάσει ένα θέμα στην περίπτωση που της παρουσιάζεται μία αξιόπιστη λίστα ενός εκατομμυρίου υπογραφών, χωρίς όμως να είναι και υποχρεωμένη να αποδεχτεί το προς εξέταση αίτημα, το οποίο μάλιστα μπορεί και να απορρίψει. Παρόλα αυτά, ας αναλογιστούμε ότι προ λίγων μόνο ετών, 14.000 υπογραφές ήταν αρκετές να κλονίσουν Νομαρχία-το ΥΠΕΧΩΔΕ και να ματαιωθεί μια άλλη μεγάλη επένδυση (διαμετακομιστικό λιμάνι containers) που θα γινόταν στη Γαυδοπούλα.
Ας γελάσουμε λοιπόν με τις απερισκεψίες αυτές και ας ευχηθούμε οι διεργασίες και τα έργα που έχουν να κάνουν με την ανάκαμψη της οικονομίας και την ευημερία του λαού μας να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται και να ευδοκιμήσουν. Ταυτόχρονα ας συλλογιστούμε τι θέλουμε.
Θέλουμε να καταδικάσουμε τους νέους της Κρήτης να γίνονται μόνο γκαρσόνια στα ξενοδοχεία και στα μπαρ; να παίζουν κομπολόι και να πίνουν φραπέδες στα καφενεία και καφετέριες; ή να γίνει καμιά σοβαρή επένδυση για να εργαστούν σαν επιστήμονες και εργάτες και να έχουν δουλειά ΟΛΟΙ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: