Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Πολιτική συμφωνία των «3» για το πακέτο μέτρων

(Υιοθετούν κοινή γραμμή. Διαλλακτικότερη η τρόικα) Υιοθετώντας κοινή γραμμή πλεύσης απέναντι στους εκβιασμούς και..
την παρελκυστική τακτική της τρόικας, οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης έδωσαν το τελικό "ok" για το περιεχόμενο του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ. 
Η πολιτική συμφωνία τους επί των μέτρων θα είναι το βασικό "όπλο" του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στις επικείμενες μάχες για την εξασφάλιση της δόσης του δανείου και για την επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής. Το μέτωπο μεταφέρεται τώρα στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και στο Eurogroup που θα ακολουθήσει.
 Η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν έχει κλείσει τυπικά, αλλά η τυπική τελική συμφωνία για το πακέτο είναι πλέον θέμα διαδικασίας και "προσχημάτων", τα οποία πρέπει να διασώσουν και οι δύο πλευτρές, μετά την - φαινομενική ή πραγματική - ρήξη τους στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων. 
Η άκαμπτη στάση των τροικανών και οι απαιτήσεις τους της τελευταίας στιγμής για αλλαγές στα εργασιακά έδωσαν τη δυνατότητα στους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης να κάνουν επίδειξη μαχητικότητας και "κοινωνικής ευαισθησίας", χαράσσοντας άλλη μία φορά κόκκινες γραμμές. 
Οι πολιτικοί κέρδισαν τις εντυπώσεις σ'αυτή τη φάση, καθώς η τρόικα φάνηκε αρχικά να διακόπτει τις διαπραγματεύσεις και εν συνεχεία εμφανίσθηκε υπαναχωρούσα :
«Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής. Τα λίγα που απομένουν, αναμένουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν.
 Προηγουμένως οι τρεις πολιτιικοί αρχηγοί είχαν συμφωνήσει να τηρήσουν ανυποχώρητη στάση, εκτιμώντας ότι οι παράλογες ξαφνικές απαιτήσεις της τρόικας υποκρύπτουν σκοπιμότητες και αποβλέπου στο να υπάρξει καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις. 
 Οι κ. Σαμαράς-Βενιζέλος -Κουβέλης ενέκριναν τελικά το παλκέτο των 13,5 δισ, για την επόμενη διετία, αφήνοντας εκτός τις αλλαγές στα εργασιακά και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που ζητούσε η τρόικα. 
Τα 13,5 δισ. ευρώ κατανέμονται ως εξής: - περικοπές 7,8 δισ. ευρώ σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα - εξοικονόμηση 3,5 δισ. ευρώ από διαρθρωτικές αλλαγές - πρόσθετα έσοδα 2,2 δισ. ευρώ από επιπλέον φορολόγηση Δεν αντέχει άλλο η κοινωνία Οι κυβερνητικοί εταίροι αναγνώρισαν ότι οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί και ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών που ξεπέρασαν κατά πολύ όσα πρέπει να γίνουν για να εξασφαλιστούν 13,5 δισ. ευρώ, ώστε να δρομολογηθεί η απόφαση εκταμίευσης της δόσης δανείου. 
Πάνω στη γραμμή αυτή - ότι η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει τα όριά της και ότι πρόσθετα σκληρά μέτρα θαοδηγούσαν σε ανεξέλεγκτη κοινωνική αναταραχή - εξουσιοδοτήθηκε να κινηθεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στην παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα θα θέσει πολιτικά το ζήτημα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το παν δεν είναι οι δημοσιονομικοί αριθμοί. 
Ο,τι απομένει ως εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αναμένεται ότι θα κλείσει μέσα στις επόμενες μέρες, όπως διαβεβαίωσαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κλιμάκιο της τρόικας Πολ Τόμσεν.
 Η τρόικα αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα, όπως ήταν προγραμματισμένο. 
Το νεώτερο είναι ότι ίσως δεν χρειαστεί να επιστρέψει την ερχόμενη εβδομάδα. Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με την οποία θα συνεχιστούν οι συνεννοήσεις. Εκκρεμότητες Το βασικό θέμα που απομένει προς περαιτέρω συζήτηση είναι τα εργασιακά, επί των οποίων εκφράσθηκαν και οι βασικές αντιρρήσεις από πλευράς Φ. Κουβέλη.
 Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έφθασε μάλιστα να δηλώσει απερίφραστα ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, Η τρόικα φα'ίνεται ότι δεν θα επιμείνει τελικά στις απαιτήσεις της και θα βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις.
 Το υπουργείο Εργασίας θα στείλει σήμερα ή άυριο στους τροϊκανούς νέες προτάσεις, βελτιώνοντας εκείνες που έγιναν από το υπουργείο Οικονομικών στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων. 
Πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου ανέλαβε και ο πρωθυπουργός. «Για το θέμα της αγοράς εργασίας υπήρξε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: