τελικό λάδι |
Από έρευνα που έγινε από το THOUREIO στην
περιοχή της Κυπαρισσίας στην ΜΕΣΣΗΝΙΑ, διαπιστώθηκε ότι η τιμή που φτάνει στον
καταναλωτή το ελαιόλαδο είναι δύο - δυόμιση φορές πάνω από αυτή που το αγοράζει
ο παρασκευαστής στο ελαιοτριβείο απο τον παραγωγό.
Αν υποθέσουμε ότι μια τετραμελής
οικογένεια ξοδεύει περίπου 100λίτρα ελαιόλαδο το χρόνο και για την αγορά του
απαιτούνται περίπου 450-650 ευρώ θα κερδίσει
περίπου από 220 έως 370 ευρώ.
Η τιμή που θα το αγοράσει θα είναι
λιγότερη από τη μισή τιμή που πωλείται στις αλυσίδες των μεγαλοκαταστημάτων.
Στα ελαιοτριβεία η τιμή κυμαίνεται
από 2,5- 2,8 ευρώ το κιλό και όχι το λίτρο που πωλείται στην αγορά.
Δηλαδή η τελική τιμή του λίτρου
στην οποία θα αγοραστεί το ελαιόλαδο κυμαίνεται από 2,35-2,63 ευρώ το λίτρο.
Η αντίστοιχη τιμή στην αγορά για το
αγνό παρθένο ακόμα και βιολογικό ελαιόλαδο κυμαίνεται από 4,5- 6,5 ευρώ το λίτρο
Ας προγραμματίσουμε όλοι αυτό το
Σαββατοκύριακο μια μονοήμερη εκδρομούλα στην ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας
και κυρίως αυτές που ευρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα ( ΜΕΣΣΗΝΙΑ-ΗΛΕΙΑ) για να
προμηθευτούμε το ελαιόλαδο της χρονιάς μας.
Και μην ξεχνάμε οτι έτσι ενισχύουμε τους Ελληνες παραγωγούς και μόνο...!!!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ:TO ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ…!!!
Α. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ (αριστερά) |
Ο νεαρός επιχειρηματίας που κληρονόμησε το επί
40 και πλέον έτη λειτουργίας εργοστάσιο από τον πατέρα του, γόνος της
οικογένειας των σοφών ΤΣΟΥΚΑΛΑ, αρχίζει σιγά -σιγά να"ανοίγεται" και να
αποκαλύπτει...!!!
Από την στιγμή που
«υποδέχεται» τον καρπό σε σάκους τους τοποθετεί ανά δεκάδες σε ξύλινες
παλέτες για να μην έρχονται οι σάκοι σε επαφή με το έδαφος και
"ανάβουν" οπώτε γίνεται «ζύμωση» που θα έχει σαν αποτέλεσμα να ανεβάζει
τα οξέα του ελαιολάδου.
Όπως είδαμε και μόνοι μας και σαφώς μας
επιβεβαίωσε και ο κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ δεν αφήνει τον χρόνο παραμονής του
ελαιοκάρπου μετά το μάζεμα να υπερβαίνει την μία ημέρα στον χώρο του
εργοστασίου αλλά τον προωθεί σε άμεση επεξεργασία…!!!
Φυσικά
την τελική ευθύνη για την καλή ποιότητα του ελαιολάδου την φέρει ο
άνθρωπος που θα ρυθμίσει την λειτουργία των μηχανών για την ορθή
επεξεργασία του καρπού ώστε να παραχθεί το ελαιόλαδο.
Αν και νεαρής ηλικίας ο κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ οι κινήσεις του στον χειρισμό των μηχανών είναι αργές, προσεχτικές και μετρημένες…!!!
Ένα
από τα μυστικά που μας είπε ο επιχειρηματίας είναι όλα τα στάδια
προεργασίας να γίνονται με φυσικό τρόπο και χωρίς παρεμβάσεις κυρίως με
θερμό νερό, για να «συντομευθεί» η διαδικασία παραγωγής…!!!
Τι σημαίνει όμως συντόμευση της διαδικασίας παραγωγής;
Από
την στιγμή που θα εισαχθεί ο καρπός στον χώρο της πλύσης, και έως ότου
παραχθεί το ελαιόλαδο απαιτείται ένα διάστημα τουλάχιστον 3 ωρών…!!!
Σε αυτό το χρονικό διάστημα κρύβεται το μυστικό του κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑ …!!!
Κρατάει
σε «μάλαξη» τον σπασμένο καρπό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σχεδόν
διπλάσιο από τις άλλες μονάδες της περιοχής, και χωρίς να τον θερμάνει
αλλά τον αφήνει να αυτοθερμαίνεται από την επεξεργασία.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα :
- Να διατηρούνται οι φυσικές του ιδιότητες και να μην αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του λαδιού (πλούσιο σε φυτικά λιπαρά,παχύρευστο και μαλακό στη γευση).
- Να αυξάνεται η παραγόμενη ποσότητα του χωρίς να υπάρχουν απώλειες στην ποιότητα (για την παραγωγή ενός κιλού ελαιολάδου απαιτούνται 3,5-4 κιλά ελαιοκάρπου, δηλαδή παράγονται 12-14,5 κιλά ελαιολάδου ανα σάκο ελαιοκάρπου) .
- Να μην «καίγεται» το λάδι και ανεβαίνουν τα οξέα,(συνήθως το παραγόμενο λάδι δεν υπερβαίνει τα 0,5 δέκατα σε περιεκτικότητα οξέων).
Στο ερώτημα αν αργεί περισσότερο και μένει πίσω η παραγωγή του εργοστασίου η απάντηση του νεαρού ήταν καταπέλτης…!!!
«Εμείς
εδώ και πολλά χρόνια έχουμε σταθερούς πελάτες και δεν θέλουμε
περισσότερους, μας αρκεί να επεξεργαζόμαστε περίπου 30.000 σάκους
ετησίως δηλαδή 1.500.000 kgr ελαιοκάρπου και να διατηρούμε την άριστη ποιότητα μας».
Οι
πελάτες μας όχι μονό δεν φεύγουν ,αλλά φοβούνται μήπως και τους
«βγάλουμε» από το πρόγραμμα γιατί οι πιέσεις για νέους πελάτες είναι
αφόρητες αλλά ποτέ δεν ρισκάρουμε να υποβαθμίσουμε την ποιότητα για την
ποσότητα.
Είδη ο κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ σκέφτεται να
μεγαλώσει την επιχείρηση για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που
δημιουργούνται από πιέσεις ντόπιων ελαιοπαραγωγών…!!!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: alexander.nama@yahoo.gr/kin.6939-640842
ΑΡΜΕΝΙΟΙ – ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου