Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Σε γενικές συνελεύσεις προχωρούν οι αγρότες από 28 μπλόκα της χώρας

Σε γενικές συνελεύσεις προχωρούν σήμερα οι αγρότες σε 28 μπλόκα της χώρας, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, καθώς δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που πήραν κατά τη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων τους με τους αρμόδιους υπουργούς και ετοιμάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, δήλωσε ότι:«δεν τα βρήκαμε πουθενά και δεν...
συμφωνήσαμε σε κανένα από τα 16 αιτήματά μας» Στις συνελεύσεις, που θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι, στόχος είναι να καθοριστεί η ακριβής μορφή κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν οι αγρότες.

Οι προτάσεις των υπουργών προς τους αγρότες

Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στους αγρότες πρόταση για την καθιέρωση κάρτας πετρελαίου, όπως δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Για το μειωμένο τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος εκτίμησε ότι σε περίπου ένα χρόνο η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να επιλύσει ορισμένα από τα προβλήματα, ενώ για συνταξιοδοτικό, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τους ενημέρωσε ότι εξετάζεται η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 40 έτη εργασίας.

Προηγουμένως, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι με ειδική ρύθμιση σε νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους χρωστούν έως 4.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ να λάβουν σύνταξη και στη συνέχεια με διακανονισμό, να αποπληρώσουν το οφειλόμενο ποσό.

Παράλληλα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση εξετάζει να καθιερώσει και για τους αγρότες που είναι ασφαλισμένοι μετά το 1988, τη συνταξιοδότηση στα 62, με 40 χρόνια ασφάλισης.

Για το φορολογικό, τέλος, δεν υπήρξε συζήτηση.

«Από του χρόνου οι αγρότες θα φορολογηθούν με βάση βιβλία, άρα αυτά θα αφαιρούνται από τα κόστη τους»
δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι αντιδράσεις των αγροτών

«Επικαλέστηκαν τη δημοσιονομική προσαρμογή και είπαν ότι δεν μπορούν να μας ικανοποιήσουν τα αιτήματα, αν καμία φορά η οικονομία ανακάμψει, τότε θα δουν. Για εμάς είναι αγώνας επιβίωσης, θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση δεν έδωσε τίποτα» είπε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των αγροτών Βαγγέλης Μπούτας και κάλεσε τους αγρότες να προχωρήσουν σήμερα σε γενικές συνελεύσεις, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

«Για εμάς δεν λέει τίποτα η κάρτα πετρελαίου, εμείς ζητούσαμε και ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, η κάρτα είναι ένα τεχνικό μέσο για το πώς θα μοιραστεί το ποσό που ήδη διανέμεται» πρόσθεσε.

Για τις ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ο κ. Μπούτας είπε ότι το αίτημα των αγροτών είναι «οι άνδρες να βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 και οι γυναίκες στα 55».

Την ίδια ώρα, αποχωρούν σταδιακά από τα μπλόκα αγρότες που πρόσκεινται στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο Αγροτών, εκπρόσωποι του οποίου τις προηγούμενες ημέρες είχαν σειρά επαφών στην Αθήνα.

Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωποί τους είχαν και ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο παρέδωσαν το υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματά τους.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: