Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Αντιμέτωπη με τους ελέγχους της Τρόικας η κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με τις πιέσεις της Τρόικας που άρχισε τους ελέγχους στο τεχνικό επίπεδο και ενώ αναμένεται η έλευση των επικεφαλής την επόμενη εβδομάδα βρίσκεται η τρικομματική κυβέρνηση.

Οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι της συζήτησης παρόλο που και τα τρία κόμματα της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις αλλά...

θα προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα κινητικότητας στο δημόσιο. Σε ένα παράλληλο επίπεδο επανέρχεται το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω της λήξης των κλαδικών συμβάσεων παρότι η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι ο κατώτατος μισθός επί του παρόντος δεν θίγεται. Φυσικά θα διαπιστωθούν αποκλίσεις από το πρόγραμμα και θα τεθεί προς συζήτηση η ενεργοποίηση των ρητρών διόρθωσης.

Η διαπραγμάτευση στο κορυφαίο επίπεδο με τους προϊσταμένους της Τρόικας γίνεται εκ των πραγμάτων στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο που δημιουργεί η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία. Το κυβερνητικό επιτελείο λέει ότι στην κατάσταση που διαμορφώνεται θα πρέπει να χαλαρώσει το πρόγραμμα λιτότητας και σε καμία περίπτωση να μην τεθεί θέμα νέων μέτρων. Παρόμοιες πιέσεις ενώ η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όριά της είναι αμφίβολο αν μπορεί να τις αντέξει η κυβέρνηση. Το τελευταίο που χρειάζεται η Ευρώπη μετά την ανασφάλεια στην Ιταλία είναι να υπάρξει ξανά αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα.

Ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί γιατί δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι αναθεωρείται το πρόγραμμα κάτι που είναι αμφίβολο αν θα δεχθεί το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες. Πάντως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θεωρούν ότι η Τρόικα θα κάνει μεν το γνωστό της παιχνίδι αλλά δεν ανησυχούν ότι θα ξεπεράσει τα όρια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Αντίθετα το κλίμα στην κοινωνία επιδεινώνεται όσο προχωρούν τα μέτρα για τις ανείσπρακτες οφειλές προς το δημόσιο και ενόψει των φορολογικών δηλώσεων του 2013. Άλλωστε η Τρόικα κατηγορεί την κυβέρνηση για κενά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό που φυσικά θα επιβαρύνουν περεταίρω το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο τους φοροφυγάδες.

Στο πλαίσιο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο κρατά την ανάσα του καθώς θεωρεί ότι η Άνοιξη μπορεί να φέρει κοινωνικές εκρήξεις.

Ο πρωθυπουργός πάντως συνεχίζει την προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων. Υπολογίζει ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις τόσο στον τομέα των επενδύσεων όσο και στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων που θα συντηρήσουν την προσδοκία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και θα δοθεί πολιτική ανάσα και στην κυβέρνηση για να φθάσει στο καλοκαίρι.

Οι προοπτικές του τουριστικού τομέα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης του θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με το προεδρείο της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων. Αύριο θα παραστεί σε εκδήλωση για την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας συνεργασίας COSCO, ΤραινΟΣΕ και Hewlett-Packard, στην προβλήτα όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Cosco, στο Λιμάνι του Πειραιά.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: