Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

New York Times: Μετά την Κύπρο παίρνει σειρά η Σλοβενία;

απόδοση Freepen
ΛΟΝΔΙΝΟ – Σλοβενία ​​θα είναι η επόμενη Κύπρος; Του Harvey Morris
Υπήρξε τόσο έντονη η φημολογία πως το μικρό κράτος των Άλπεων θα είναι το επόμενο μέλος της ευρωζώνης που θα χρειαστεί ένα πακέτο διάσωσης ώστε κορυφαία στελέχη του αναγκάστηκαν να προβούν σε δηλώσεις λέγοντας ότι όλα είναι καλά.
“Δε θα χρειαστούμε κανένα σχέδιο διάσωσης αυτή τη χρονιά”  δήλωσε την Παρασκευή ο Uros Cufer, ο υπουργός Οικονομικών. “Είμαι ήρεμος.”

Αυτό ακολούθησε μια διαβεβαίωση από της νέας πρωθυπουργού της χώρας Alenka Bratusek ότι η Σλοβενία ​​δεν θα χρειαστεί διεθνή βοήθεια και είναι «σε θέση να τακτοποιήσει τα πράγματα από μόνη της.”
Οι δηλώσεις ήρθαν ως απάντηση σε μια απότομη άνοδο αυτή την εβδομάδα στο πιθανό κόστος δανεισμού της Σλοβενίας, καθώς οι επενδυτές ομολόγων τιμές πόνταραν στο υψηλό ποσοστό πιθανότητας χρεοκοπίας.
Οι αναλυτές έχουν τεθεί σε επιφυλακή για το επόμενο πιθανό ντόμινο αφού η Κύπρος αναγκάστηκε να δεχτεί τις αυστηρές προϋποθέσεις των ευρωπαίων εταίρων της για το ποσό των € 10-δις, ή $ 12,8 δις της διάσωσης του  περασμένου Σαββατοκύριακου.
Ο συνάδελφός μου Landon Thomas προσδιόρισε τον κίνδυνο στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν έγραφε ότι η Σλοβενία ​​ήταν μία από τις δύο μικρές οικονομίες της ζώνης του ευρώ, μαζί με τη Μάλτα, που θα πρέπει να προκαλεί αϋπνίες στους διεθνείς επενδυτές.
Είναι γνωστή η ιστορία της φούσκα ακινήτων και των κακών δανείων ακινήτων που έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση να στηρίξει τον αγωνιζόμενο τραπεζικό τομέα της Σλοβενίας και άλλων προβληματικών επιχειρήσεων.
Οι τράπεζες της χώρας επιβαρύνθηκαν με περίπου 7 δισ. € των επισφαλών δανείων, που ισοδυναμεί με το 20 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Σλοβενίας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε ότι η Σλοβενία ​​θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά € 3 δισεκατομμύρια φέτος για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό, την αποπληρωμή του χρέους και την αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα. Αυτό θα αυξήσει τις ταμειακές ανάγκες του κράτους μέχρι τον Ιούνιο καθώς περί το € 1 δις κρατικού χρέους λήγει και θα χρειαστεί ανανέωση.
Η Σλοβενία, “σφηνωμένη” μεταξύ της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Κροατίας, περιγράφεται ως παιδί αφίσα της νέας Ευρώπης, όταν εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, 13 χρόνια μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της από τη Γιουγκοσλαβία.
Φημισμένη για καρτ ποστάλ των τοπίων της, το υψηλό βιοτικό επίπεδο και την εκπαίδευση των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της, καθώς και τις σύγχρονες υποδομές της, η Σλοβενία ​​είχε θεωρηθεί τότε ως η πιο πολλά υποσχόμενη από τα 10 νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Ως έθνος-κράτος, η Σλοβενία ​​είναι το ισοδύναμο ενός ήσυχου αλλά άνετος μεσαίας τάξης προάστιος,” έγραψε ο Samuel Loewenberg για το Slate.
Από το 2009, δύο χρόνια μετά που μπήκε στο ευρώ, η χώρα εισήλθε σε ύφεση,  χαρακτηρίζεται από μια στασιμότητα της κατασκευαστικής έκρηξης, ένα κύμα απερίσκεπτων εξαγορών, και συσσώρευση των δισεκατομμυρίων ευρώ των επισφαλών απαιτήσεων από τις τράπεζες της χώρας.
“Η οικονομική πτώση της Σλοβενίας έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την οικονομία της που κάποτε ήταν ο φθόνος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης,” έγραψε ο συνάδελφός μου Stephen Castle από την πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα,  τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η κα Bratusek, της οποίας η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού ανέλαβε τα καθήκοντά της μόλις στις 20 Μαρτίου, αντιμετωπίζει την προοπτική η οικονομία να συρρικνωθεί κατά δύο τοις εκατό αυτό το έτος.
Η κυβέρνηση ανέβαλε την έκδοση περισσότερων ομολόγων στις διεθνείς αγορές καθώς το επιτόκιο δανεισμού της τριπλασίαστηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο ΥΠΟΙΚ. Cufer είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα αναμονής.
“Δεν πιεζόμαστε να πάμε στις αγορές σε αυτά τα υπερβολικά επίπεδα που οφείλονται στην Κύπρο” δήλωσε στο Reuters. “Μπορούμε να περιμένουμε τις αγορές να ηρεμήσουν, τους επενδυτές να αισθανθούν άνετα σχετικά με τη δράση μας και στη συνέχεια θα αξιοποιήσουμε την αγορά.”
Η Σλοβενία ​​δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με την Κύπρο, είπε. Ήταν μια άποψη που διατύπωσε αρχικά η Petra Lesjak, διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων στη Λουμπλιάνα, σε ένα ιστολόγιο επισκεπτών των Financial Times.
“o τραπεζικός της τομέας είναι ίσος με περίπουτο  130 τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας- Είναι σχετικά μικρό ποσοστό και η βάση των καταθετών της είναι ως επί το πλείστον εγχώρια ή εντός της ΕΕ, “έγραψε.
“Αλλά το επίπεδο του δημοσίου χρέους αυξάνεται και η διάσωση του τραπεζικού τομέα θα μπορούσε να αυξηθεί στο 59 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2013″ πρόσθεσε η κα Lesjak. “Μετά από χρόνια καθυστέρηση και αναποφασιστικότητα, ο χρόνος εξαντλείται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: