Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Reuters: Τα περιοριστικά μέτρα στην Κύπρο θα ισχύσουν περισσότερο χρόνο


banksReuters
Απόδοση Freepen
Οι Κύπριοι στάθηκαν ήρεμα στη σειρά για να αποσύρουν περιορισμένα ποσά σε μετρητά, αλλά δεν υπήρχε κανένα σημάδι για bank run, όπως ήταν ο φόβος.
Οι τράπεζες είχαν κλείσει για περίπου δύο εβδομάδες, ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε ένα πακέτο € 10 δισεκατομμύριων ($ 13 δισ.)  διάσωσης, ούσα η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που επιβάλλει απώλειες σε τραπεζικούς καταθέτες.
Οι περιορισμοί στις διακινήσεις χρημάτων που επιβλήθηκαν μετά το πακέτο διάσωσης θα
καταργηθούν σταδιακά σε περίπου ένα μήνα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
“οι περιορισμοί θα αίρονται σταδιακά και σε ένα χρονικό διάστημα ενός μηνός θα έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί σύμφωνα με την εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας” τόνισε σε ρεπόρτερς.
Η αρχική δήλωση της κυβέρνησης πως οι περιορισμοί θα έχουν ισχύ μιας εβδομάδας τίθεται υπό αναθεώρηση ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως θα είναι δύσκολο να αρθούν όσο η οικονομία βρίσκεται σε κρίση.
Το προσωπικό των τραπεζών γύρισε στη δουλειά νωρίς την Πέμπτη καθώς παραδόθηκαν μετρητά από θωρακισμένα φορτηγά, και ουρές από αρκετά άτομα σχηματίστηκαν σε υποκαταστήματα τραπεζών στην πρωτεύουσα, με ένστολους φύλακες νε περιπολούν.
Οι πόρτες άνοιξαν το μεσημέρι (6:00 π.μ. EDT) και έκλεισε στις 6 μ.μ., αλλά δε σημειώθηκε φυγή καταθέσεων.
Πολλά όμως χρήματα είχαν ήδη φύγει ηλεκτρονικά. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έδειξαν ότι οι αποταμιευτές από άλλες χώρες της ευρωζώνης απέσυραν το 18 τοις εκατό των καταθέσεων τους που επλήγησαν από το νησί το Φεβρουάριο, καθώς η φημολογία για φορολογία στις καταθέσεις κέρδιζε έδαφος. Συνολικά ο ιδιωτικός τομέας των τραπεζικών καταθέσεων στο νησί μειώθηκε κατά 2,2 τοις εκατό σε € 46.4 δις τον περασμένο μήνα, μετά από μια παρόμοια πτώση τον Ιανουάριο.
Για να βοηθηθούν οι κυπριακές τράπεζες να αντιμετωπίσουν την κρίση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε  5 δισ. ευρώ (6.400 δις  δολάρια) σε μετρητά τη διάρκεια της νύχτας από τη Φρανκφούρτη, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όρισε μια επιτροπή για να ερευνήσει την κατάρρευση των τραπεζών και να διερευνήσει ισχυρισμούς ομολογιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: