Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Το βιβλίο που «καίει» Παπανδρέου-Καραμανλή

«Φωτιές ανάβει» για τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς Καραμανλή και Παπανδρέου το βιβλίο της Γαλλίδας...
δημοσιογράφου Φλάρους Οτρέ. Στο βιβλίο υπάρχουν αποσπάσματα για τα όσα συνέβησαν την περίοδο πριν μπει η χώρα μας στο μνημόνιο. Επίσης γίνεται λόγος για τις δύο μυστικές επισκέψεις του Προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», η συγγραφέας είναι ανταποκρίτρια στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.«Η ανακάλυψη που θα γίνει το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου 2009 συγκλονίζει τη Γερμανίδα καγκελάριο. Συγκεντρωμένοι στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποδέχονται τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό. Ο σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου εξηγεί: "Ακούστε πώς έχει η κατάσταση. Ολα τα δημοσιονομικά μας στοιχεία είναι ψεύτικα. Η χώρα μου είναι διαβρωμένη από τη διαφθορά. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια. Είμαι αποφασισμένος να δώσω τη μάχη. Θα χρειαστώ όμως υποστήριξη και βοήθεια, γιατί πρόκειται για μια γιγάντια προσπάθεια", θυμάται ένας εκ των συμμετεχόντων σε εκείνη τη συνάντηση.

«Οι συμμετέχοντες μένουν εμβρόντητοι. Η Αγκελα Μέρκελ έχει φρίξει. Ο Φρέντρικ Ράινφελντ, πρωθυπουργός της Σουηδίας που προεδρεύει, κατανοεί: "Δεν ανήκω σε αυτή την ομάδα (της Ευρωζώνης), αλλά η έκπληξη από όσα λέτε είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Αν καλά καταλαβαίνω, πάνε χρόνια που μας κρύβετε την αλήθεια".

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος – συγγραφέας σημειώνει «Το ελληνικό έλλειμμα δεν ανέρχεται σε 6% ή 7% του ΑΕΠ όπως έχει ανακοινωθεί: ξεπερνά, πιθανόν, το 12%. Με άλλα λόγια, περίπου το ένα τέταρτο των κρατικών δαπανών δεν καλύπτεται από έσοδα. Το ένα τέταρτο. Είναι απολύτως βέβαιο ότι σύντομα η χώρα δεν θα είναι σε θέση να δανειστεί τα κεφάλαια που χρειάζεται για να κλείσει αυτή την τρύπα. Η Αγκελα Μέρκελ αισθάνεται διπλά προδομένη. Η ευρωπαϊκή ιδέα καταρρέει υπό το βάρος των αναληθειών διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων. Επιπλέον, το ευρωπαϊκό σύστημα καθιστά την καγκελάριο συνένοχο.

Αντιμετωπίζει ευθύνες τις οποίες δεν είναι σε θέση να αναλάβει αφού οι Ευρωπαίοι, την εποχή εκείνη, ούτε διαθέτουν τα εργαλεία για να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα, στη θέση των αγορών, ούτε τα μέσα για να κατευθύνουν το ελληνικό σκάφος που κινδυνεύει να πέσει στα βράχια. (...)

Το βιβλίο αποκαλύπτει τα μυστικά ταξίδια του Προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα.

«Δύο φορές, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, αναλαμβάνει μυστική αποστολή στην Αθήνα. Στόχος να μελετήσει τις προθέσεις του Καραμανλή, ακόμη και να τον επιτιμήσει. "Η αποστολή έγινε επειδή όλοι καταλάβαιναν ότι η κατάσταση ήταν πλέον εκρηκτική", θυμάται ανώτατος κοινοτικός παράγοντας. Όμως, ο Λουξεμβουργιανός επιστρέφει άπραγος, χωρίς καμία δέσμευση εκ μέρους του προκατόχου του Παπανδρέου για όσα σκοπεύει να κάνει προκειμένου να διασώσει την αξιοπιστία της χώρας του ενώπιον των διεθνών επενδυτών.

«Με τον μεγαλύτερο κυνισμό, ο Καραμανλής διακινδυνεύει μια νέα παύση πληρωμών. Η Ελλάδα είναι συνηθισμένη. Ομως, από το 2001 και μετά είναι μέλος της Ζώνης του Ευρώ. Σε περίπτωση πτώχευσης, ο Καραμανλής καθιστά συνυπεύθυνους και δεσμεύει την αξιοπιστία και των υπολοίπων 16 κρατών. Επιμένει, παρ' όλ' αυτά, να μην κάνει τίποτε περιμένοντας τις εκλογές του φθινοπώρου 2009. Καθίσταται πρόδηλο, από εκείνη τη στιγμή, πως κάτι λείπει στη νομισματική ένωση. Η αυτοπειθαρχία δεν λειτουργεί. Ούτε και η συλλογική πειθαρχία».



Πηγή: real.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μας κορόιδευαν οι Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου...
Γιούνκερ: Από το 2007 και '08 ανησυχούσαμε και πιέζαμε την κυβέρνηση...
Δυο χρόνια πριν γίνει πρωθυπουργός ο Παπανδρέου είχε αρχίσει η κρίση."Ανησυχούσαμε και πιέζαμε την τότε κυβέρνηση να πάρει μέτρα" είπε ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.
"Μας υπόσχονταν ότι θα πάρουν μέτρα, αλλά δεν το έκαναν, πρόσθεσε και...αναφέρθηκε στους τότε υπουργούς Οικονομικών Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου. Αυτοί τους κορόιδευαν.
Ενδιαφέρουσα και εξόχως αποκαλυπτική συνέντευξη...nonews-news.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...


(…)Ποια ήταν η πρώτη φορά που ανησυχήσατε για το ελληνικό έλλειμμα και χρέος;

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Το 2006 ή το 2007 συζητούσαμε κάθε μήνα την κατάσταση στην Ελλάδα, γιατί ανησυχούσαμε πραγματικά. Πιέζαμε όλους τους Έλληνες ομολόγους μας να μας πουν την πραγματική αλήθεια επειδή σκεφτόμασταν ότι οι αριθμοί που μας δίνονται και οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν ευθυγραμμισμένες με όσα σκεφτόμασταν. Και το 2009 η κατάσταση έγινε προφανής όταν πήρε την εξουσία η κυβέρνηση Παπανδρέου. Από εκείνη την στιγμή (η ελληνική κρίση) δεν είναι μηνιαία συζήτηση, αλλά καθημερινή.

Ανώνυμος είπε...

Δεν «χωνεύεται» το έλλειμμα του 2009
Νέος κύκλος μουρμούρας άνοιξε στο εσωτερικό της Ν.Δ. από καραμανλικούς που αντιδρούν στη νέα αναφορά της κυβέρνησης, στην εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε προχθές, στο υψηλό έλλειμμα του 2009, το οποίο αποτυπώνεται στο 15,6%.

Οι καραμανλικοί δυσφορούν καθώς θεωρούν ότι οι εν λόγω αναφορές αποτελούν, πέραν από «δάκτυλο» Στουρνάρα, ουσιαστική αθώωση του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Ανδρέα Γεωργίου, τον οποίο πολλοί γαλάζιοι προτιμούν να αποκαλούν «υπόδικο». «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτό το μέγεθος» σημειώνουν στελέχη του καραμανλικού περιβάλλοντος, αν και έχουν ένα μικρό πρόβλημα. Το ίδιο μέγεθος αποδέχεται η Eurostat και, εκ των πραγμάτων, και η κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά.

Ανώνυμος είπε...

Στοιχεία της Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2010.

Το “πάρτι” που γκρέμισε την Ελλάδα & οι προσπάθειες νοικοκυρέματος από την κυβέρνηση Παπανδρέου
Είναι πράγματι αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2010.

Μπορείτε να την διαβάσετε όλη εδώ.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε μια συνοπτική περιγραφή εξοργιστικών περιπτώσεων σπατάλης, κυρίως στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά όχι μόνο, εδώ.

Ο συγκλονιστικότερος πίνακας της Έκθεσης όμως είναι στη σελ. 21 όπου συγκρίνονται τα συνολικά ποσά των μη νόμιμων δαπανών που μπλοκαρίστηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο το 2010, σε σχέση με το 2009.

Ποιο ήταν το συνολικό ποσό μη νόμιμων δαπανών το 2010; 146 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Ποιο ήταν το συνολικό ποσό το 2009, τελευταία χρονιά Καραμανλή; 658 εκατομμύρια ευρώ! 5 φορές πάνω σε σχέση με την επόμενη χρονιά!

Και αυτό έχοντας ως έτος αναφοράς το 2010 – όπου δεν έχουν ουσιαστικά εφαρμοστεί πλήρως ακόμα δύο σημαντικότατες μεταρρυθμιστικές τομές της κυβέρνησης Παπανδρέου: ο “Καλλικράτης” και η “Διαύγεια”. Για παράδειγμα οι Δήμοι εντάχθηκαν στη “Διαύγεια” από το Μάρτιο του 2011.

Με λίγα λόγια:

• Η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τον πραγματικό λόγο που έφτασε η χώρα στις αρχές του 2010 στο χείλος της χρεοκοπίας. Ήταν το ξέφρενο «πάρτι» εις βάρος της χώρας μέχρι το 2009 με ένα εξοργιστικά πελατειακό και σπάταλο κράτος. Αυτό ήταν το βασικό και μοιραίο “λάθος”, αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα της χώρας. Χωρίς αυτό το πάρτι, δεν θα χρειαζόμασταν ποτέ, συνταγές σωτηρίας από τους εταίρους μας.

• Η ίδια Έκθεση δείχνει την πολύ μεγάλη προσπάθεια νοικοκυρέματος που άρχισε από τα τέλη του 2009 και το 2010 – δεν εξαφανίστηκαν βέβαια, ακόμα και σήμερα, τα φαινόμενα εξοργιστικής σπατάλης, αλλά περιορίστηκαν σε πολύ σημαντικό βαθμό. Το “πάρτι” σταμάτησε σε πολλούς τομείς.

• Η ίδια η Έκθεση αναδεικνύει πόσο εξαιρετικά σημαντικές ήταν οι μεταρρυθμιστικές τομές της κυβέρνησης Παπανδρέου με τον «Καλλικράτη» και την «Διαύγεια» που άρχιζαν να εφαρμόζονται πλήρως από το 2011 και τους τελευταίους μήνες του 2010, αντίστοιχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τα τέλη του 2009, με την κατάργηση δεκάδων αμειβόμενων Επιτροπών, τον δραστικό περιορισμό στα κρατικά αυτοκίνητα και τα υπόλοιπα μέτρα περιορισμού της σπατάλης στο δημόσιο και με την έναρξη εφαρμογής της «Διαύγειας» προς τα τέλη του 2010, οι λειτουργικές δαπάνες του στενού δημοσίου το 2011 σε σχέση με το 2009 μειώθηκαν 2 δισ. ευρώ: από 9,3 δισ. το 2009 σε 7,3 δισ. το 2011! Και είναι εξίσου χαρακτηριστικό ότι οι εξοικονομήσεις από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» – σε σχέση με το 2009 – έφτασαν το 2011 το 1,5 δισ. ευρώ!

• Είναι σίγουρο ότι αν αυτά που ξεκίνησαν με την κυβέρνηση Παπανδρέου είχαν ξεκινήσει το 2004 ή έστω το 2007, δεν θα φτάναμε ποτέ σε Μνημόνια.

Ανώνυμος είπε...

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ του2009
Η απόδειξη της μεγάλης επιδρομής στο κράτος ειδικά το 2009! Το μεγάλο πάρτι και ο πραγματικός λόγος του εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας.
Λογικά θα περιμέναμε εξηγήσεις. Κάποια κουβέντα δηλαδή από τους πραγματικά υπεύθυνους. Αλλά σιωπή. Και τι να πουν, τι να δικαιολογήσουν.
Θα περίμενα και μια κουβέντα για την τεράστια μείωση μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Δεν χρειάζονται όμως γενναίες δηλώσεις.
Τι μεσολάβησε και μειώθηκαν στο 1/5 οι παράνομες δαπάνες; Από τη μία η προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα για μείωση των περιττών δαπανών και από την άλλη η εφαρμογή της ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Για την ιστορία και μόνο το λειτουργικό κόστος του Δημοσίου μέσα σε ένα μόλις χρόνο μειώθηκε από 9,3 δις € σε 7,3 δις €!
Και μια ακόμη παρατήρηση: Οι μόνες μη νόμιμες δαπάνες που είναι αυξημένες το 2010 σε σχέση με το 2009 είναι αυτές των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.
Είναι το κύκνειο άσμα των παλαιών Δήμων και των παλαιών Νομαρχιών. Είναι το μεσοδιάστημα από τις εκλογές του 2010 μέχρι την οριστική παράδοση στους νέους Δημάρχους και το τέλος των Νομαρχιών. Αλλά για να μην ξεχνιόμαστε είναι και το ότι η πλήρης εφαρμογή της ΔΙΑΥΓΕΙΑ στην Τ.Α. ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2011.
Υπάρχει ακόμη απορία για το ποιος ευθύνεται για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας;