Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Η ιστορία διδάσκει, αλλά μόνο όταν τη γνωρίζεις

bookΛένε πως η ιστορία διδάσκει, αλλά διδάσκει μόνο όταν την γνωρίζεις.
Οι σύγχρονοι όμως Έλληνες ή δεν έχουν καμία επαφή μαζί της, ή την μισούν γιατί έτσι που την διδαχτήκαν, την αντιπάθησαν ή τη διδάχτηκαν διαστρεβλωμένη κατά την Ρεπούσια ιστορική λογική.
Βλέποντας αποσπάσματα στην τηλεόραση από την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Σύνταγμα, η μνήμη μου γύρισε τριάντα χρόνια πίσω με τον Αντρέα Παπανδρέου στη Βουλή ή στο Περιστέρι, να λέει βυθίσατε το Χώρα και το περίφημο Τσοβόλα δώστα όλα.

Το ίδιο ύφος, η ίδια φρασεολογία, τα ίδια συνθήματα για αποκατάσταση της Δημοκρατίας, οι ίδιες υποσχέσεις στη φτωχολογιά και οι ενθουσιώδης ιαχές του πλήθους συγκλόνιζαν και τότε τον ουρανό του κλεινού άστεως.
Ποιός θυμάται σήμερα τον Αντρέα εκτός από ολίγους που ευεργετήθηκαν ή προωθηθήκανε σκανδαλωδώς  από αυτόν;
Ο Τσοχατζόπουλος σίγουρα θα αναπολεί τις δοξασμένες μέρες κοντά του.
Οι υπόλοιποι, η νεολαία κυρίως, δεν θυμούνται τίποτα ή εάν ξέρουν κάτι απ’ αυτόν, είναι πως ξελογιάστηκε ραμολή πλέον από μια αεροσυνοδό .
Από τις υποσχέσεις που απλόχερα μοίραζε στους ψηφοφόρους περί ευημερίας και πως σύντομα θα βγούμε από το τούνελ της μιζέριας, ή το περίφημο ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, τι έμεινε απ’ όλα αυτά;
Μας μείνανε τα μεταχρονολογημένα γραμμάτια για τα δανεικά που έπαιρνε και σπαταλούσε κοροϊδεύοντας τους αφελείς ψηφοφόρους και έκανε ένα λαό τεμπέλη με τις επιδοτήσεις που μοίραζε απλόχερα και σήμερα υποφέρουμε  από τη δική του αμετροέπεια.
Οι ίδιοι που βαράνε σήμερα παλαμάκια στον κ. Τσίπρα είναι οι ίδιοι που χτυπούσαν προχτές και στον ΓΑΠ που υποστήριζε πως λεφτά υπάρχουν.
Το ίδιο κάνει σήμερα και ο Τσίπρας που υπόσχεται ότι αρέσει στο ακροατήριό του.
Τι αντιπροσωπεύει όμως ο Τσίπρας και οι συνιστώσες του, το σκέφτηκε κανείς;
Πριν μερικά χρόνια ήταν ένα παλικαρόπουλο που μεγάλωσε και ανδρώθηκε σε αριστερίστικες συνιστώσες των Εξαρχείων με τις γνωστές τοποθετήσεις τους και τώρα βάσει των συγκυριών, φιλοδοξεί να γίνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Ο Συνασπισμός που τον αντικατέστησε ο Σύριζα, μετά βίας κατάφερνε να μπεί στη Βουλή, με τον Κωνσταντόπουλο, τον Κουβέλη, τον Αλαβάνο με ποσοστά γύρω στο 3-3,5%. Τι άλλαξε σήμερα και ο Τσίπρας μαζεύει τόσο κόσμο;
Ο Αλέξης είναι καλός μαθητής του Αντρέα, είναι ρήτορας, βγαίνει με το πουκάμισο μπροστά στο λαό όχι με γραβάτα, όπως ο Αντρέας με το ζιβάγκο και ξέρει τι αρέσει στον κόσμο και του το υπόσχετε με πάθος, κάτι που οι προκάτοχοί του δε έκαναν.
Τους βολεμένους οπαδούς της δεξιάς τους λέγαμε γαλαζοφρουρούς, του ΠΑΣΟΚ πρασινοφρουρούς, του ΚΚΕ ερυθροφρουρούς, του ΣΥΡΙΖΑ πως διάολο θα τους λέμε τώρα; Μάλλον φρουρούς της κολάσεως, με τα σύνορά μας ανοιχτά για να μπαίνουν ελεύθερα πλέον οι απανταχού της γης μετανάστες.
Σύνθημα που είδα σε ένα πάλλευκο τοίχο της γειτονιάς μου.
“μετανάστες αδέρφια μας” έγραψε κάποιος “πονόψυχος” νέος για να δείξει την αλληλεγγύη του σε όλους αυτούς που μας έχουν κάνει να μη μπορούμε να βγούμε πλέον τα βράδια  από τα σπίτια μας.
Κάποιος πρέπει να του απαντήσει, αφού είναι αδέρφια σου, πάρτους σπίτι σου.
Θεόφιλος Αιγινήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου